Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zmrzly spenatovy protlak svarim v hrnci, kdyz se rozpusti, dochucuju soli, peprem, cesnekem, zaleju krapet mlikem a nakonec rozsleham vajicko. ![]()
Ahoj, já připravuju listový špenát. Omyju, spařím, pokrájím, podusím, přidám sůl.
Pak zapékám třeba s uvařeným kuřecím a těstovinkama a zalité šlahačkou. To miluje malej i já..... ![]()
Ahoj, ja ho delam (at mrazeny, tak listovy - ten jen pokrajim) na cibulku, podusit, pridam smetanu nebo mliko, vegetu (nebo nic) a hlavne vajicko. Nekde jsem ted videla i specialni koreni na spenat. Nakonec trochu prekulim cesnek. Mala ho miluje s testovinama…
Na másle trochu cibulky, pak špenát (zmrazené granule), po rozmrazení trochu mlíka nebo smetany, dochutit solí, pepřem a česnekem nebo muškátovým květem, když jde do těstovin tak už nic, když jak příloha tak ještě dvě vajíčka, tři minutky prohřát a hotovo.
Já ještě špenát zahušťuju jíškou (s cibulkou). Jinak klasicky - podusit špenát (protlak), posolit, přidat česnek, trochu smetany (mlíka) a vajíčko ![]()
A neodolatelný je špenátový štrůdl (v lístkovém těstě) ![]()
Anonymní jak staré máš dítě? Je rozdíl vařit spenát kojenci (to já bych nedělala) a nebo předškolákovi. To naopak dělám a docela i často, protože kluci špenát milují. A recept ani žádný moc nemám. Záleží na zvyklostech a omezení rodiny. Tu naši omezuji já, takže solím málo, vajíčka nemůžu, takže žádný vajíčka a cibulka s česnekem mi nedělájí dobře, takže i bez toho. Sečteno podtrženo… Mr. špen. protlak podusím na troše vody, přidám mlíko a zaklechtnu hl. moukou, sůl s rozumem. Toť vše. Dělám to s těstovinama, bramborama i knedlíkem.Někdy k tomu máme i nějaké maso, ale většinou ani ne… Nám to tak šmakuje
Ke špenátovému protlaku přidám trochu mouky rozkvedlané na zahuštění, osmaženou cibulku a trochu rozmačkaného česneku a minimum soli. Vajíčko mi v něm nechutná a mlíko už vůbec ne a to ani nesmíme. Naopak k němu vařím vejce na tvrdo a brambory. Můžou to tak i malé děti (dáš jim jen žloutek), ale je pravda, že trochu mléka by se do hotového pokrmu přidat mělo kvůli neutralizaci kyseliny šťavelové.
Dobrou chuť!
Ahoj, nevím jak máš staré máš dítě, ale pro mimčo jsem špenát používala pouze jako kupovaný hotový příkrm, nejlépe v biokvalitě, třeba http://www.promimino.cz/…orem-bio--1/. Myslím, že od Hippu se dá koupit i přímo jednodruhový příkrm. Špenát může obsahovat hodně dusičnanů.
Starší syn už baští s námi doma vařený a recepty se v postatě shodují s tím co je napsáno výše. Pavlína
Ahojky mamky, taky mám dilema jak delat špenát malemu ma skoro pul roku.Muzu tedy použít listový?
Malá má půl roku… nevíte jak udělat špenát s vajcem???Žloutek vařený nebo ho dát i syrový do špenátu ať se dodělá?
Dle pročítání diskuzí se tedy raději doporučuje kupovat špenát ve skleničce? malému je půl roku, dní je na příkrmech a ráda bych zařadila špenát. mám mražené špenátové listy, ale nevím, jestli mu je připravit nebo dát radši tu skleničku… a ten žloutek můžu dávat už nyní nebo až se zavedením masa?
Já dělala všem našim třem dětem špenát mražený - listy nebo přímo ze zahrádky. Dala jsem trochu vody a domácího másla. Většinou jsem jim k tomu uvařila pak ještě brambor, vidličkou zamíchala a baštili o 106.
Žloutek až později, kolem 9-10měsíců. Ale to jen můj názor a nikomu ho nenutím. ![]()
No, jestli tve moznosti spocivaji v nakupu mrazeneho nebo sklenicky, tak bych byla urcite pro sklenicku. Mozna i proti cerstvemu ze supermarketu, kor v tomhle rocnim obdobi. Ty supermarketove jsou ze skleniku vyhnane hnojivy a spenat ma tendenci vstrebavat hodne dusicnanu. Ve sklenickach, zvlast tech kvalitnich, jsou dusicnany prisne hlidane.
Takze ja zatim davam jenom sklenickovy.
Ale zijem na jihu, takze jak se objevi cerstvy nesklenikovy na trhu, tak jdou do listkoveho cerstveho ![]()
Jo a zloutek mi doktorka rikala od 6 mesicu, ale maly ma 7 a jeste jsme k nemu nejak nedospeli… Asi spis az mu zacnu vic sama varit, pak se mi nebude chtit delat s masem a vrznu tam zloutek ![]()
Ahoj holky,
jak připravujete svým dětem špenát? Chtěla bych malému uvařit špenát, ale nevím jak. Budu ráda, za každý recept. Děkuji.