Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Předmanželská smlouva je něco úplně jiného. A i když si v občanském právu může člověk uzavřít smlouvu skoro na cokoliv, tohle je bohužel právo rodinné a Vaše smlouva by zasahovala do práv třetí osoby - tedy toho dítěte. Ustanovení zákona, která upravují alimenty a práva otce jsou tzv. kogentni - tedy nelze se od této úpravy odchýlit dohodou. Tak to prostě je.
Jediná šance, jak opravdu zamezit jakýmkoliv nárokům z obou stran:
Manžel by popřel otcovství. Jelikož jsi vdaná, musel by o tom rozhodnout soud, protože automaticky ze zákona je dítě zapsáno jako manželovo. Otec by uznal dítě jako svoje. Manžel by dítě adoptoval, otec by souhlasil a vzdal se svých práv. Ztratil by tak veškerá rodičovská práva, nabyl by je manžel, myslím, že se to dokonce přepisuje v rodném listě.
Ale to byste si toho sviště museli uplést osobně.
Takže…
Tohle je trochu… no asi to není to, co byste chtěli, ale jen takhle můžete zamezit jakýmkoliv nárokům.
Ale slyšela jsem, že soukromé kliniky jsou otevřenější, co se darování týká (přestože zákon dovoluje pouze anonymní dárce). Někde někdo psal, že na VAJÍČKA čekali půl roku na státní. Prej: kdybych věděla, že když si na soukromou přivedu dárkyni, mám to za dva měsíce, neváhala bych.
Takže možná na některých soukromých klinikách, když si přivedeš dárce, dají Ti jeho sperma. Ale musíš zaplatit. On bude jako anonymní dárce a nebude mít žádná práva. A Ty taky ne. A bude všechno v pořádku.
Příspěvek upraven 27.09.12 v 11:16
@Anonymní píše:
Přijde mi že je to na stejný princip jako předmanželská smlouva, když si to necháme sepsat právníkem a následně notářsky ověřit pomohlo by to?
Toto mě trošku zarazilo.. Předmanželská smlouva se přeci týká věcí a né lidí..
U právníka si můžete sepsat co chcete, ale v případě, že se bude jeden z vás dvou domáhat svých práv, bude vám to k ničemu..
No a jestli budete při IVF měnit sperma, tak to by jste mohli mít trochu problém se zákonem… Pak byste se soudili o alimenty nebo práva, soud by považoval za v celku jisté, že otcem je manžel. Testy DNA by to vyvrátili a zjistilo by se, že jste podváděli… Porušili zákon asi, nevím, jak by se to kvalifikovalo. Je to dost složité teda…
To bych se bála…
Příspěvek upraven 27.09.12 v 11:16
@Trojlístek píše:
Jen dedukuji, tvůj současný přítel nemůže mít děti? Proto?
mě je taky divné proč kamarád a ne přítel?
No já myslím že to jde vyřešit uplne jednoduše, přítele si vezmi a kdyz se pak díte narodi v manželství, bude otcem automaticky manzel a pokud on sve otcovstvi nepopre, tak si dárce nebude moci delat jakékoliv naroky na díte a i ty nebudeš moct zadat po dárci vyzivne. Ale museli byste si verit, tedy hlavne on tobe a tvému manzěovi, že do pul roku od porodu otcovstvi nepoprete. Po pul roce se to uz neda. Jinak nejaka dohoda platná neni.
Příspěvek upraven 16.08.12 v 17:29
A ty brikule co navrhuje Katyty nechápu:) Proc by manzel popíral otcovstvi a pak díte zpět adoptoval?
@Katyty píše:
Ale slyšela jsem, že soukromé kliniky jsou otevřenější, co se darování týká (přestože zákon dovoluje pouze anonymní dárce). Někde někdo psal, že na VAJÍČKA čekali půl roku na státní. Prej: kdybych věděla, že když si na soukromou přivedu dárkyni, mám to za dva měsíce, neváhala bych.
No, ale co vím, tak je to o tom, že tím, že přivedeš dárkyni, tak se posuneš nahoru v seznamu čekatelů, ale neznamená to, že bys dostala její…
Nicméně, to jestli by povolili sperma od někoho známého nevím
spíš bych řekla, že ne… i když za peníze se dá asi domluvit všechno.
Plus mám tedy takový pocit, že pokud se podstupuje IVF s darovaným spermatem, tak budoucí otec dítka potvrzuje otcovství a už to pak popřít nelze, protože on předem ví, že to není jeho sperma.
Jak říká Jani, při IVF se podepisuje souhlas, ve kterém je výslovně uvedeno, že za otce se všemi právy a povinnostmi bude považován ten, kdo je v tom souhlasu uveden jako partner a podepsán.
@veria píše:
Tohle asi nebude probíhat pres CAR:)
Mě teda abych pravdu řekla taky ani nenapadlo, že by to mělo probíhat přes car. Když má vyhlídnutého konkrétního člověka, myslela jsem, že to uskuteční „přirozenou cestou“. ![]()
@Kallkapa píše:
Mě teda abych pravdu řekla taky ani nenapadlo, že by to mělo probíhat přes car. Když má vyhlídnutého konkrétního člověka, myslela jsem, že to uskuteční „přirozenou cestou“.
Ahojky, no taky me napada jedina tahle cesta…
Protoze ze zakona nelze mit sveho nejakeho darce spermatu pro IVF… Resili jsme, co by bylo, kdyby nam to ze zmraz. manzelovyho spermatu neslo, tak ze by daroval svagr… Teda napadlo to manzela a svaru, ja o tom nechtela ani slyset… No a pry ze to nelze… Nejsem pravnik, takze asi tak nejak…
NO tak kdyby můj přítel dal kamarádce sperma a neřekl by mi to, tak to by byl doma teda velkej čurbes!
Jenom k tomu oplodnění, stačí, a by kamarád „odebral materiál“ do kelímku a přiložil pipetku a zakladatelka si může naaplikovat sama.