Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Darovat? Jako přes banku? to ti dají jeho sperma jako bez problému? Já myslela, že je to přísnější.
Obávám se, že takový obchod se spermatem u nás nic neupravuje - žádný zákon. proto jsou dárci spermatu anonymní
a i když si něco upravíte smluvně, myslím, že to nebude bráno v potaz
Jednou o tom byl pořad v televizi; právně i přes jakoukoli smlouvu partner může uplatnit právo na dítě a ty na alimenty
; tady asi musí hrát roli důvera
Důvěru máme, teď ale co třeba po 10 letech, rupne mu v hlavě a co já si počnu, nebo naopak. I když to bude ověřeno od právníka?
Přesně tak, podepsat můžete cokoli, ale právně závazné to není.
Já nechápu, jak se může smířit s tím, že své přítelkyni bude zatajovat takovou věc a navíc se jako kamarádi budete určitě stýkat, takže bude mít dítě na očích a nesmět dát nic najevo. Má to dobře rozmyšlené? Právně to opravdu ošetřit nejde.
@Anonymní píše:
Důvěru máme, teď ale co třeba po 10 letech, rupne mu v hlavě a co já si počnu, nebo naopak. I když to bude ověřeno od právníka?
Tak podepsat u právníka si můžete jakýkoli text (dohodu), řídit se ale budete zákonem.
Přijde mi že je to na stejný princip jako předmanželská smlouva, když si to necháme sepsat právníkem a následně notářsky ověřit pomohlo by to?
Přítel souhlasí s anonymním dárcem, ale já zase nechci mít sperma od nějakého Lojzi. Kamarád má vysokou, má stejnou krev jako můj přítel, je podobného typu jako já.
Tady je opravdu zákon nadřezen jakékoliv dohodě. Bohužel.
Příspěvek upraven 27.09.12 v 11:15
@ivanak To mě taky hned napadlo.
Pro Anonymní. Z mého pohledu tedy žádnou důvěru nemáte, protože jsi založila tohle téma.
Odpusť mi mou zvědavost a neber to prosím, jako vrtání po čem nic, ale proč právě on? Neovlivníte jen své životy, ale časem do toho může být vtažena i potencionální manželka, či rovnou manželka. A i to dítě.
Nechci tě soudit, nebo odsoudit, ale to co zamýšlíš… Jeví se mi to zvrácené a je dobře, že to žádný zákon neumožňuje. Takže právně „NE“, legálně leda nevěrou, pokud má kamarád přítelkyni a ty přítele.
Příspěvek upraven 16.08.12 v 16:41
Do spermobanky nemůže věnovat každý Lojza.
Přečti si třeba tohle http://www.studenta.cz/…/article/832 . Darování od kamaráda mi přijde rizikové. Může mu všechno docvaknout jak malé uvidí. Bude to jeho dítě, to ho nemůže nechat bez citu.
Radila bych ti spíš anonymního dárce.
@Anonymní píše:
Přítel souhlasí s anonymním dárcem, ale já zase nechci mít sperma od nějakého Lojzi. Kamarád má vysokou, má stejnou krev jako můj přítel, je podobného typu jako já.
A přítel bude vědět že to bude kamarádovo sperma? Budete to sperma vydávat za přítelovo při IVF nebo jak budeš tím spermatem oplodněna?
Sperma od kamaráda
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda má někdo smlouvu o darování spermatu. Řešíme společně s kamarádem malý ale zásadní problém. Kamarád mi daruje sperma, jeho přítelkyně o tom neví, chtěla bych vytvořit smlouvu abych zamezila případných potíží které by jednou mohly nastat. Např. že by chtěl dítě vídat a nebo já abych nemohla nárokovat alimenty. Prostě takové zaopatření pro mě i pro něj.