Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
tak především…spermiogram se může měnit. Pokud máte pouze jeden jediný, neviděla bych to ještě tak špatně
To až po opakovaných špatných výsledcích…
Obecné rady - vzdušné bavlněné spodní prádlo, vynechat horké koupele (naopak ochlazovat), omezit alkohol, vynechat kouření. Z vitamínů se doporučuje selen, zinek a vit. E. A celkově zlepšit životosprávu.
Kontrolní spg se dělá obvykle po 3 měsících.
Pokud i po tomhle by byl spg opět špatný, tak určitě neházej flintu do žita - jsou tu další možnosti - třeba IVF s ICSI - tam ti stačí opravdu málo dobrých spermií ![]()
Hodně štěstí ![]()
Eliso, děkuju za odpověď
, manžel nikdy nenosil slipy, nosí volné trenky, nepije, nekouří. Byl to druhý spermiogram, první dělal můj gyndař, ten mi jen sdělil, že ty hodnoty jsou sice menší, ale že se s tím otěhotnět dá i přirozeně, jen by to delší dobu trvalo. A teď ten druhý spermiogram dělali v Car a ta sestřička hned řekla, že to není ani na IUI a IVF, ale rovnou na ICSI.
Vitamíny jsem už nějaké objednala, zítra mají dorazit, ten selen, zinek i vit E + konezym Q10 a Maca. Zajímalo by mě právě jestli díky vitamínům je možné dosáhnout i těch přijatelných hodnot pro přirozené oplodnění.
Ještě musím zmínit, že manža má teď problém se štítnou žlázou a vím že to s tvorbou spermií taky souvisí, tak doufám, že přeléčení + vitamíny zaberou, kéž by. Byla bych ráda i za tu naději. ![]()
Jestli jste to měli předtím celkem v pohodě, tak opravdu tohle může být jen výkyv…třeba stres, nachlazení…
Spermiogram se zlepšit určitě může, ale také nemusí. Záleží, jak moc budeš trpělivá a necháš to na přírodě
Předpokládám, že když to řešíte už v CAR, tak nějaký ten pátek už čekáš…
My jsme čekali na těhu 4,5 roku, žádné IVF a ICSI, vitamíny nepomohly, pomohly nám až bylinky…jenže u nás doktoři nevěděli, páč vše bylo ok…nakonec jsem přirozeně otěhotněla. Takže nic není nemožné ![]()
Ono IVF zas tak strašné není, je to nápor na psychiku, to jo…ale máš mnohem větší šanci, než „čekat na zázrak“…
My už jedno dítě máme, a počali jsme ho po 2 měsících snažení, teď když chceme druhé tak se snažíme rok a třičtvrtě a do Car jsme šli, protože jsem naivně myslela, že bude stačit IUI. Za měsíc jdeme na kontrolu a předpokládám, že nám řeknou, že v tuto chvíli je ideální to ICSI, ale asi to odložíme až po přeléčení té štítné žlázy a zkusíme ještě počkat co udělají ty vitamíny. Mě je 29, takže to není zas tak moc, abych ještě rok nemohla počkat, než půjdem do umělýho, když nejde o první dítě.
Jinak blahopřeju k dítěti, čekat 4,5 roku, to je opravdu hodně trpělivosti a psychicky náročný. Je dobře že se vám nakonec zadařilo.
Tak to jo…jestli to nechceš lámat, počkejte…my jsme miminko chtěli hrozně moc, takže jsem podstupovali možné i nemožné.
Měsíc mezi kontrolama podle mě nic nezjistí…nové spermie se tvoří právě až za ty tři měsíce. Šla bych tam až později.
Eliso jj vím že se spermie tvoří 3 měsíce, na kontrolu jdeme do Car co se týká výsledků mé krve a tak nějak jakou oni mají představu že co s náma udělaj, ale na spermiogram půjdeme asi zas k mému gyndaři po 3 měsících.
Jinak už mi přišla domů zásilka, objednala jsem Macu, Selen Zinek, koenzym Q10 a E, tak bude manžel baštit vitamínky a uvidí se. A já jsem si objednala Gynex, tím jistě nic nezhorším, trošku si vyčistit tělo.
Ahojte,
zaujimalo by ma okrem mnozstva spermii aj jedno oznacenie na vysledku spg......
mame tam napisane : 20 % B, 35 % C, 15 % D.....atd.. a podtym je viac ako 30 % degener..... co tie percenta znamenaju????? Znamena to,ze 20 % B ,to B je rychlost?/ lebo to Dr. pismom namackal pod pulzivitu/ Alebo su tie spermie B-eckove vcelku..aj morfologicky? Dakujem / Manzel sa totiz na nic nespytal:o(/
Ivana
Ahoj, i s takovou hodnotou spermiogramu se dá otěhotnět! Píšu z praxe-manžel měl rovněž tak špatné hodnoty,vyhrožovali nám umělým oplodněním,když jsem říkal doktorům o vitamínech (E,zinek,selen),tak se jen usmívali a nereagovali…Nám řekli,že přirozenou cestou neotěhotním-neměli pravdu-v centru jsem byla naposledy na návštěve v červnu 2004 no a v říjnu téhož roku jsem přirozeně otěhotněla!!!Takže asi tak…pa.L.
Ahoj,
Leuska ,ak ta odpoved patrila mne,tak ti dakujem a velmi si ma potesila:o)
Ivana
Ahoj Ivi,ano ta odpověď patřila tobě.Jsem ráda,že jsem tě potěšila a držím palečky,ať se brzy zadaří!! L.
Ahoj,
my máme taky špatný spermiogram, hodnoty si teda už nepamatuju. Ani můj gynekolog, ani lékař z caru nevyloučili přirozené otěhotnění, ale taky mě upozornili, že bychom mohli čekat několik let a třeba by k tomu těhotenství ani nemuselo dojít a jelikož mému manželovi je 42, tak si myslím, že nemáme na co čekat, mně je 30 u sebe ten věk až tak neřeším, ale bojím se, aby se jednoho dne manžel necítil starý na další dítě, takže my jdeme cestou umělého oplodnění. První pokus máme za sebou a bylo z toho biochemické těhotentví a teď čekáme na KET. Přeju, aby se brzo povedlo
Anonymni, se spatnym spg otehotnet muzes ale sance jsou mnohem mensi. Muze se ti to podarit za rok nebo taky za deset let. Nam zadne vitaminy nepomohly, hodnoty jsou uz skoro rok stejny. A to manza uz jedno dite ma z predchoziho manzelstvi a prirozene. Takze me jeho spg napoprve dost prekvapil (bohuzel nemile).
Me je taky 29 a cekat se mi uz nechce takze jdem do IVF, za par dni zacinam stimulovat.
Kazdopadne tobe preju at se zadari co nejdrive.
ahojky holky,
mám dotaz na ty holčiny, které jste na tom byly podobně jako my. Vyšel nám hodně špatný spermiogram 6,5 mil spermií na ml, z toho většina nepohyblivých a některé i deformované. Podařilo se někomu z vás otěhotnět přirozeně i s těmito hodnotami? Nebo máte zkušenosti s tím, že by vitamíny a nebo nějaké preparáty zlepšily takto špatný spermiogram, aby jeho hodnoty dosáhly požadovaných minimálně 20 mil/ml? Podotýkám, že já jsem dle mudrů v pořádku. Děkuju za případné zkušenosti.