Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím co se najednou stalo. Rok a půl letá slečna mi krásně spinkala od narození. jen jsem ji položila a sama prostě usnula ve svém pokojíčku. Najednou když jsem jí dala do postýlky začal hrozný řev a prostě neusne. Nechci ji už vyndavat aby si nezvykla že tím něčeho docílí, ale stačí jí když u ní sedím a ona usne asi po půl hodině. A taky najednou nechce ani přikrýt a to se vždycky ráa zachumlala. Dělá to i při odpoledním spánku.
U nás to bylo to samé.Trvalo to asi měsíc, než si zase tak nějak zvykla.Ale když jsem byla u ní, tak neusla a pořád vstávala.Takže jsem ji uložila, pohladila, odešla.Nechala jsem ji chvilku plakat a pak tam zase šla, dala napít, dudlík,pohladila a odešla.První noc asi 4× a pak se to tak postupně zlepšovalo.Pak nám rostly zuby, tak se to zas trochu zkomplikovalo…
Právě že ani se zubama jsme neměli takový problémy. Ona usne jen když jsem u ní. Jinak pořád ječí s malými přestávkami a když tam jdu tak je to ještě horší. jenže se zase bojím že se poblinká. Je to u nás normální že z hysterického řevu blinkáme.
Také jsme si tím se synem prošli. Když jsem ho prvně učila usínat v postýlce (ve 2m), tak jsme praktikovali metodu Dr.Estivilla (podobný postup jako píše Zichisek), tzn. nezůstávat u usínajícího dítěte, ale přicházet v pravidelných intervalech, a ty postupně prodlužovat a přitom položit, pohladit, říct vždy stejnou větu na uklidnění a odejít - a tak pořád dokolečka, dokud neusne. Bude to trvat tak týden, než si zvykne - tak mi to pomohlo alespoň při nočním usínání. S poledním sama nemůžu radit protože jsem si ho naučila na usínaní u prsa (teď toho lituju a nemám nervy ho to odnaučit). No a na noční vstávání mi pomohla pouze razantní metoda - odstěhovat ho z ložnice, zavřít ho v pokoji a nechodit tam, pár nocí si pořval, ale hned začal spávat celou noc…hodně štěstí všem při uspávání ![]()
jenže ona spinkala asi od 2m sama. že jsem ji v pokojíčku položila do postýlky, dala dudlík, pusinku a zavřela. Tak to bylo i odpoledne. Jak nás viděla tak měla problém usnout protože ji to rozptylovalo. Teď najednou zvrat a řve jak jen zjistí že jde spát.
no já bych přece jen zkusila to pravidelné docházení a hlavně vydržet, být neústupná…to se mi kecá, sama sbírám odvahu abych toho svýho řvouna naučila spát v poledne…no nic, najdu sílu,posbírám nervy a taky se do toho pustím…