Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim maminky,davali jste nekdo Spiropent 5mes.mimi?Ja mam obavy ze vsech tech leku,zvlast,kdyz si ctu ty nezadouci ucinky,bereme pamycon,fenistil a ted jeste ten Spiropent,protoze to ma na pruduskach,je celej zahlenenej,prisel mi dnes hrozne hyperaktivni,je mozne,ze to ma po tom sirupu Spiropent?Ja jsem taky nemocna,takze jsem ho vubec nestihala
.
Predepsala nam mudr.5ml 2krat denne,i to se mi zda dost,dle navodu by mel brat polovicni davku.
Mate nekdo zkusenost.Taky se nam do toho vseho zacinaj klubat dva dolni zoubky,dnes jsem si vsimla,ze tam ma dve boulecky,kdy se prorezou?
Dekujuuuuuuu.
Ahojky
Tak mi bohužel dostaly Spiropent a ANTB hned po šestinedělí,ale to už jsem byla tak zoufalá,že sem na vedlejší účinky moc nekoukala,a byla ráda,že to zabere
A nic jsem na ni nepozorovala,jen že se jí časem ulevilo,ale že by třeba nespala to ne ![]()
co se dávkování týče, mělo by se asi odvíjet od váhy, pedra nám to přepočítává. A 2letá dcera bere 2× 5ml, váží asi 12kg ![]()
Jinak Spiropent bereme vcelku dost často (občas ho střídáme s Ventolinem - v sirupu či spreji) a párkrát nám pomohl od antibiotik, párkrát nám pomohl u rozjetého astma
Zkušenost s ním máme velikou, osobně asi radši než ATB
Jinak znam, jak ti je, dobře. Marodim obvykle s holkama taky, loni jely na střídačku mezi sebou a já s nima furt…je to vopruz.
S vedlejšími účinky neporadím, to těžko říct…mi přišlo, že byla holka jak péro z gauče po ušních kapkách, ale zda to je přímo tím, to nevim
![]()
Brzké zotavení
Tak nevím, takhle malý jsme ho nikdy nebrali, poprvé ho měl malý v roce. Ale ta dávka mi příjde šílená. našemu jsou 4 roky a má ještě ke všemu 22kg, takže fakt obřík a brali jsme naposledy 2×4ml a to si ještě živě pamatuji období kdy bral 2×2,5 ml. Tak to není tak dlouho. A po kombonaci těch léků je možný vše. Spíš byl vždy ospalý, ale mám pocit, že někdy i hyperaktivní. Říkala jsem, že je jak zfetovanej! Je to děs ty léky, ale bez nich to někdy prostě nejde.
ahojky, davala jsem Kubikovi (4,5měsíce) 7 kilo dávku dle doktorky - 2,5ml po 12ti hodinách. Ta dávka se mi zdá v kombinaci s tím co dáváš malemu dost šílená a já jsem to nesměla dávat s ničím ani mucosolvanem pro juniory
Malá Spiropent brala několikrát,měla opakované bronchitidu.Poprvé v pěti měsících.Dávkování se odvíjí podle váhy a opravdu si nepamatuju,kolik malá v 5 měsících dostávala.Bylo to kolem 1,5ml dvakrát denně.Podotýkám,že malá byla a je drobís..
Naposledy brala Spiropent před měsícem - 15měsíců - 8,5kg - 2,5ml dvakrát denně.
Taky si myslím,že dávka je vysoká.Ale záleží na váze.
Ještě jsem zapomněla,dvakrát denně měla malá Spiropent jen,když měla rozjetou bronchitidu,několikrát ho měla taky jen jednou denně ve stejné dávce..
Nepřepsala se mudra nebo lékárnice?Fakt se mi to zdá moc.Jinak k tomu malá brala ATB a Fenistil kapky.
Ahoj,
dávku má malý opravdu velikou,ale snad doktorka ví,co dělá.Před měsícem jsme taky Žofii léčili společně s ATB akutní bronchitidu Spiropentem a taky jsme měli předepsany 4ml 2× denně,i když dle návodu by měla mít malá 2,5ml.Neřešila jsem to ,Spiropent nám vždy krásně zabral a dost často nás uchránil před ATB.Vedlejší účinky jsem nepozorovala.
jo. ve 4m na kašel, který mu sedl na průdušky. nebála bych se toho. můj muž je dr., a Vojtovi by zbytečně nikdy žádný prášek nedal, natož něco, coby mu ublížilo. já tehdy nechtěla, s tím, že je to na astma! ale vysvětlil mi, že když mu to nedám, bude to jen horší, tohle ty průdušky ochrání..pomůže vykašlávat..
dávka 2×denně OK, ale těch 5ml se mi zdá moc. myslím, že prve měl 2.5ml, ale nenašla jsem to ve svých zápiscích.. ale rozhodně bych to přepočítala na kg podle letáku..
teď jakmile přijde kašel s hlenem, nezabere hedelix/mucosolvan nazazujeme okamžitě spiropent, nemůžu si ho vynachválit, za chvíli je pokoj. Vojta může mít po tátovi sklony k astmatu, tak se bojíme..
Tak já bych zavolal dr. a řekla, jak na něj malý reaguje. Naše Kačka ho měla asi v roce a půl a vůbec po něm nemohla spát, i když chtěla furt se vrtěla a byla jak z vajec, takže u ¨nás to byl jasný nežádoucí účinek, pak dostala sirup Ventolin a po něm se osypala a nakonec jsme to zvládli jen Hedelixem. Přeji brzké uzdravení!!!
Ahoj, já jsem za Spiropent taky hodně vděčná, že existuje, bez něj si to nedovedu představit a jak už psaly holky, taky nás zachránil před ATB.
Mně kombinace léků nepřijde zas tak divoká. Většinou dáváme Mucosolvan + Spiropent, když už bylo hodně zle, dostali jsme ještě navíc ATB, Pamycon a Zyrtec. Sice je toho hodně, ale pořád lepší s prckem něco dělat než aby se zbytečně trápil. I když ta dávka je fakt dost vysoká. U nás jsme nežádoucí účinky nepozorovali, ale mimčo může být neklidné, takové roztřesené…
Držím pěsti, ať jste brzo OK.
no já hledala příbalovej leták a tam nepíšou účinnou dávku na kilogram na den, jen rozmezí věkové a váhové.
Takže si myslim, že důležitý je asi i to, kolik dítě váží.
Ale myslim si, že tohle chce řešit s lékařem, ten jedinej by měl zhodnotit, jak to je
Jinak kopíruju:
předávkování: PŘ: Projevy: třes, bolesti svalů, nervozita, nevolnost, závratě, bušení srdce, bolesti hlavy, neklid, křeče, poruchy srdečního rytmu a zrychlená srdeční činnost. Při předávkování nebo náhodném požití přípravku dítětem vyhledejte lékaře.
nevim, zda se tam dá řadit vaše aktivita jako neklid, nervozita?
Dávkování : Děti 8-24 měsíců (8-12 kg): 5,0 ml (5 mikrogramů) 2krát denně. Děti do 8 měsíců (4-8 kg): 2,5 ml (2,5 mikrogramů) 2krát denně. (nebrala jsem vše)
Naše pedra nám přepočítává všechno na kila než jen věk…(ehm, zrovna předmin týden jsme teda braly sirupů a dýchátek tolik, že jsem i volala alergologovi na poradu, pže i mě se to zdálo moc, tak nám jeden vysadil, zrovna ten, kterej měla na trvalé užívání - n a alergie a astma měla dva léky v sirupu, spiropent, na kašel, dýchátka…)
Jinak mě taky mátlo, že je na astma, ale on je vlastně na roztažení průdušek, k jejich stažení dojde i při zánětu (u astmatu víc), takže v tomhle směru je dobrej, protože usnadní vykašlání hlenu tím, že tam je na to víc prostoru - oproti tomu, kdyby měl „jen“ něco na odkašlávání
ahoj, taky jsme měli u všech dětí (každý asi 2×), vždy při zahlenění, kdy to stačilo klesnout na průdušky, ale jen okrajově, nebyla ještě nutná atb a tímto se hlen vykašlal a byl klid, nežádoucí účinky žádné, taky bych vzhledem k váze viděla jako správné dávkování 2,5 ml. Spiropent má napomoci vykašlávání hlenu, roztáhne průdušnice, takže se hlen snáz vykašle, nechytí se do něj sekundárně nějaká bakteriální infekce, na kterou by se pak při masivním zmnožení musela nasazovat atb., protože by hrozila infekce dolních cest dýchacích. Takže myslím, že dr. vám rozhodně dala dobrou léčbu, jen bych se poptala na tu dávku, jestli to nemělo být 5 ml DENNĚ ve dvou dávkách, čili 1 dávka= půlka.
Nám Spiropent doktor taky běžně píše při velkém kašli na průduškách. Přepočítává na kg, protože se vždycky ptá, kolik dítě váží. Braly to obě a vždycky tak 2,5 ml po 12 hodinách. Někdo píše 2× denně, ale je to po 12 hodinách. Já ho shodou okolností brala před vánoci taky, sice v tabletách, ale normálně jsem se předávkovala. Vzala jsem ho ráno, kolem 9 hod a pak v 17 hod. Doktorka mi řekla 2× denně a já nějak nebrala noc v potaz. Bylo mi dost blbě, bušení srdce, zrychlený tep, byla jsem jak zfetovaná. Těkala jsem, byla jsem nesoustředěná…fakt to bylo nepříjemný. Takže i tvoje mimčo, při takových dávkách může být trochu „rozjetý“. Zavolala bych doktorce.
Jinak je to celkem dobrý lék, jak píšou holky, hodněkrát nám pomohl od ATB a fakt zabere.
Ahoj,teď v pátek sme se s Petříkem vrátily z nemocnice,ještě neměl ani měsíc a už dostával SPIROPENT/mimo jiných léků jako je VENTOLIN,KLACID,AMBROBENE/ a to ráno 2,5 ml a večer 2,5 ml.