Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj..Neměla před tím horečky?Kdyby ano,petechie v kůži jsou pátá dětská nemoc.Emička ji měla v 5 měsících.3 dny před tím měla vysoké horečky..
Jinak neplaš.Leukemie se většinou neprojevuje jen těmi petechiemi.Neříkám,že to tak nemůže být,ale většinou není.Dítě mívá horečky bez zjevné příčiny ve fázích - přijdou a zase odejdou,je delší dobu unavené,vyčerpané,bledé,spavé a zvrací.
Držím pěsti,ať to není nic vážného.
Ahoj,
tak ja s tim zadnou zkusenost nemam, ale synovi kamaradky se petechie delaji jako pruvodni jev nejake virozy. Nikdy mu vpodstate nic nebylo, ale poprve prodelal anginu a ted po druhe mel snad dokonce nejaky virovy zapal plic /ale tady u toho byly jeste problemy s hydrataci, takze skoncil na kapackach, u te anginy mu fakt nebylo vubec nic/.
Byt tebou, tak si dojdu k doktorce, po netu ti nikdo diagnozu nestanovi.
Hodne stesti,
j
Ahoj, já bych se asi taky tolik nebála. V nejhorším se zkus poptat pediatra, určitě poradí.
Starší syn na petechie hooodně trpí. Hlavně při zvracení - bohužel se snaží zvracet za každou cenu
a jak to „tlačí“, dělají se mu modřinky.
Prvně nás Dr. poslala do nemocnice na kontrolu, že by to prý mohlo značit problém s ledvinama, ale je v pohodě, má to fakt jen od toho zvracení.
Držím palce, ať to nic není ![]()
Jani, děkuji za podpoření. Zvýšenou teplotu ani horečku neměla (od narození je zdravá - klep klep klep).
Ještě mě napadl nedostatek železa. Prý se to taky takto projevuje
. Jsme zatím na Nutrilonu 1 a začínáme s příkrmy (moc nám to nejde). Tak možná jí vitamínky fakt chybí…
jjanek, děkuji za informace. K doktorce samozřejmě půjdu!
gandelion Děkuji! Snad to nic nebude a má to jen od té čepičky. Teď se snaží hodně plazit, takže možná i ta modřina je od toho. U dr. zjistím víc.
5. nemoc nemá jako průvodní jev horečky, to je nemoc šestá
5. probíhá bez horeček, pouze s vyrážkou.
jinak petechie se můžou skutečně objevit jako půrvodní jev virózy. modřinu může mít z čehokoliv, kolikrát i já se divím, kde jsem ji zase vzala..
zkusila bych se pro vlastní uklidnění poptat pediatra.
Petechie zas vyděsily onehdá mě, že máme meningokoka.
Holka měla horečky, zvracela (ale spíš z pláče) a začaly jí od nohou a postupovaly směrem nahoru. To mě vyděsilo nejvíc.
V nemocnici to vyloučili (i když nechali na pozorování).
Vysvětlili mi, že petechie mohou být průvodním jevem virozy a všimla jsem si od té doby i u starší dcery, že se jí dělají na obličeji a krku, když se hodně vzteká, brečí..
Dělali jí kvůli tomu test na srážlivost? (quick)
Dneska už mě nevykolejí, ale když jsm to viděla poprvé ,taky jsem se bála s ohledem na ostatní příznaky (a tam pak platí radši 10× zbytečně než jednou pozdě)
Nataša píše:
5. nemoc nemá jako průvodní jev horečky, to je nemoc šestá5. probíhá bez horeček, pouze s vyrážkou.jinak petechie se můžou skutečně objevit jako půrvodní jev virózy. modřinu může mít z čehokoliv, kolikrát i já se divím, kde jsem ji zase vzala..
zkusila bych se pro vlastní uklidnění poptat pediatra.
Emička měla 5.nemoc - nemoc školkových dětí,u kojenců atypickou.Věřím dr.na pohotovosti i naší dr.Má zkušenosti a umí to diagnostikovat.
6.nemoc je úplně jiná vyrážka.Nic neplatí absolutně.Taky znám lidi,co měli dvakrát neštovice a nemělo by to být.Já jsem např.neštovice neměla a protilátky mám jak po prodělaných ![]()
Emička byla obsypaná neštovicemi,ale úplně bez teplot.
Kamarádka měla 5.nemoc až na střední škole - v tomto věku taky atypická,taky s horečkami.
Ahoj,
tak já jako malinká kolem 3. roku jsem měla právě tyto malé modřinky… ale udělalo se mi jich během chvilky hrooozně moc a po celém těle.
Nakonec jsem skončila v Motole na hematologii s podezřením na Leukémii, ale nakonec to bylo jen málo krevních destiček.
Věřím, že to u Vás nic nebude, ale jestli máš strach, modřinky nemizí a spíš nacházíš nové, zajdi radši k dr.
co se týče 5. dětské nemoci - dcera jí měla loni v létě, tehdy jí bylo 16měsíců…pedra mi to po telefonu nevěřila a pak to potvrdila
Já ale netvrdím,že nemůže být bez teplot.Může.Stejně tak jako s vysokými horečkami.Tak to měla Emča.Já jsem ji sama nepoznala.Až doktorka na pohotovosti a pak naše dr.jak se to rozeběhlo.Ale očekávaly 6.nemoc - nemoc typická u kojenců.Málá měla 5.nemoc - nemoc starších ![]()
Jen nemám ráda takové to kategorické - tak to může být,tak to nemůže být.Protože i např.zápal plic může být bez teplot a astma bez záchvatů,kašlající varianta.To mi řekla dr.
I neštovice mohou proběhnout bezpříznakově a dokonce mi dr.vysvětlila proč a tak bychom mohli pokračovat dál..
Zakladatelko,držíme pěsti,ať to není nic vážného.Taky jsem si vzpomněla,že petechie můžou být při viroze,ale moje děti je neměly..
Mne se delaji, kdyz si treba povesim ucha tezsi igelitky na predlokti ![]()
Testy krve mi delali a to uz bych musela byt pod drnem…
Mne by spis poprve desil meningokok, jak psala Gabinka.
Ahoj,
moje dcera měla podobný výskyt petechií po tělíčku a modřinek na končetinách v pěti měsících. Pediatr nás poslal na krevní vyšetření do nemocnice a malou si tam nechali. Zjistili, že má nízký počet krevních destiček. Dnes je z ní už velká slečna a naštěstí úplně v pořádku. Každopádně radím zajít s tím k lékaři, není dobré podobné věci zanedbat. M.
lenaplena: tak jak dopadlo vyšetření? věřím, že dobře!
petechie se mi také občas objevily - hlavně po zvracení. ale během 2-3 dnů byly pryč, akorát obličej jsem mezitím měla tečkovanej
teď mě vlastně napadá, že petechie vznikají, když si např uděláte cucfleka - na místě vznikne podtlak a drobné cévky se zalijí krví.
Mám 6 měsíční dceru. Na krku se jí včera objevily petechie (malinké modřinky velikosti tečky). Říkala jsem si, že to má možná od čepičky, že jsem jí to kolem krčku možná moc utáhla. Jenže dnes jsem objevila ještě modřinu na levém boku, na místě kde má plinku, takže mi přijde nepravděpodobné, že by to bylo od bouchnutí (ale snad jo). Mám strach, dočetla jsem se, že toto mohou být příznaky leukémie
. Nemáte s tím někdo zkušenost? Jinak je malá v pohodě, není unavená, má se k světu.
Děkuji vám za jakoukoli radu. Je mi jasné, že musím jít k doktorce (zítra se tam chystáme).