Splatnost výživného

22
1.1.15 12:35

splatnost výživného

Dobrý den, v rozsudku je uvedeno, že výživné je splatné každého 15.dne v měsíci předem. Do kdy musí být zaplaceno výživné např. za prosinec. Do 15.12. nebo do 15.11.? Nevite někdo co znamená zaplaceno v měcíci předem? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1580
1.1.15 12:37

Do 15.11.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
1.1.15 12:38

15.11.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
1.1.15 12:38

Prosinec do 15.11.

• Citovat
  • Upravit
22
1.1.15 12:44

A když vyživovací povinnost vznikla 1.12. to znamená že by se muselo v prosinci zaplatit za prosinec a už i za leden? Dvoje alimenty v jednom měsíci? Myslela sem že se alimenty platí v měsíci za daný měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
1.1.15 12:47
@soumon píše:
A když vyživovací povinnost vznikla 1.12. to znamená že by se muselo v prosinci zaplatit za prosinec a už i za leden? Dvoje alimenty v jednom měsíci? Myslela sem že se alimenty platí v měsíci za daný měsíc.

Ano, to se mají zaplatit dvoje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102693
1.1.15 12:49

@soumon Není podstatné co si myslíš, ale to je uvedené v rozsudku, evidentně se používají obě varianty, i když taky jsem se setkala spíš s tou na aktuální měsíc. A ano, měly se teď zaplatit dvoje alimenty, úplně správně by tu těch na prosinec měl být uveden zvláštní termín, protože při vzniku k 1.12. není dost dobře možné je zaplatit k 15.11.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
1.1.15 16:46

Dle judikatury Nejvyššího soudu tato formulace „zaplatit předem do 15. dne v měsíci“ znamená zaplatit prosinec do 15. prosince, i když to logicky vypadá divně, je to takhle podle závazného výkladu Nejvyšším soudem.
Ohledně čerstvě vyměřeného výživného, pokud termín splatnosti není uveden nebo není později, měl by povinný zaplatit do 3 dnů od vykonatelnosti. Pokud vykonatelnost nastala před 15. 12., pak povinný zaplatí do 15. 12. na prosinec a pak do 15. 1. za leden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.1.15 17:24

@canaglia jak s Tebou normálně nesouhlasim, tak tentokrát máš pravdu :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
1.1.15 17:29

A co když neplatí, ani po rozsudku? Jak postupovst? Ma 10.mesicu s odkladem na 2 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
1.1.15 19:00

Děkuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.1.15 13:46

Ahoj všem,
snad mi někdo poradí: Jde o to, že můj teď už manžel má syna z předchozího vztahu ( nebyli manželé ) a výživné má stanovené jen ústní dohodou, žádným soudním rozsudkem a po naší svatbě by to mohlo mít důsledky i pro mne, pokud by se matka jeho syna usmyslela, že jí platí málo a jestli se nemýlím, soud může určit doplatit výživné až tři roky zpětně, což mě trochu děsí. Manžel se k soudnímu řešení moc nemá, nechce hrotit dobré vztahy s expartnerkou a tak se ptám, můžu něco udělat já, např. zúžením společného majetku, aby mě to do budoucna nemělo šanci ohrozit nebo je jediným řešením donutit ho, ať si nechá výživné stanovit soudně a má na to papír?
Moc děkuji za Váš čas! K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
2.1.15 14:24
@Matrjoška80 píše:
Ahoj všem,
snad mi někdo poradí: Jde o to, že můj teď už manžel má syna z předchozího vztahu ( nebyli manželé ) a výživné má stanovené jen ústní dohodou, žádným soudním rozsudkem a po naší svatbě by to mohlo mít důsledky i pro mne, pokud by se matka jeho syna usmyslela, že jí platí málo a jestli se nemýlím, soud může určit doplatit výživné až tři roky zpětně, což mě trochu děsí. Manžel se k soudnímu řešení moc nemá, nechce hrotit dobré vztahy s expartnerkou a tak se ptám, můžu něco udělat já, např. zúžením společného majetku, aby mě to do budoucna nemělo šanci ohrozit nebo je jediným řešením donutit ho, ať si nechá výživné stanovit soudně a má na to papír?
Moc děkuji za Váš čas! K.

Výživné není povinností nové partnerky otce, ale samotného otce, přičemž se přihlíží k jeho životní úrovni, kterou spoluvytváří i příjem a majetek nové partnerky. Takže zúžení společného majetku apod. nic neřeší, pouze prokazatelné vedení oddělených domácností.
Soudní úprava výživného rovněž nic neznamená, i tak lze žádat po třech letech zvýšení zpětně proti rozhodnutí soudu a doplacení. Jediná obrana je mít veškeré platby dokladované, a to i platby nad rámec výživného, protože tyto náklady navíc se od zpětně doměřovaného výživného odpočítávají (tedy měly by se…)
Optimální je posílat výživné na účet, aby bylo prokazatelné, o dalších nákladech si vést evidenci (a mít k tomu doklady u kupovaných věcí) a tu třeba jednou za čtvrt roku poslat matce. Pokud ji v průběhu nebude rozporovat, pak se jí bude hůř vyvracet, že tyto náklady si otec vymyslel až při jejím návrhu na doplacení alimentů zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
26.9.17 17:21

Potřebuji poradit, zjistila jsem že mi tatínek na dceru zaplatil alimenty na dvakrát, jednou v termínu za daný měsíc. Tedy květen zaplatil jak měl a poté nezaplatil červen a v červenci mi poslal složenku kde bylo napsáno výživné 5, 6, 7,8 měsíc. Ted nevím jak si ty dva tisíce navíc vyložit. Že má přeplatek a jeden měsíc zaplatit nemusí nebo že to má dcera navíc k narozenínám když je rozená v květnu? S otcem dcery se poslední dva roky vůbec nebavíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.9.17 22:25
@Olion píše:
Potřebuji poradit, zjistila jsem že mi tatínek na dceru zaplatil alimenty na dvakrát, jednou v termínu za daný měsíc. Tedy květen zaplatil jak měl a poté nezaplatil červen a v červenci mi poslal složenku kde bylo napsáno výživné 5, 6, 7,8 měsíc. Ted nevím jak si ty dva tisíce navíc vyložit. Že má přeplatek a jeden měsíc zaplatit nemusí nebo že to má dcera navíc k narozenínám když je rozená v květnu? S otcem dcery se poslední dva roky vůbec nebavíme.

Ta situace je jednoznačná. Je potřeba ty dva tisíce poslat zpět, neboť nevrácení by bylo bezdůvodným obohacením na základě plnění bez právního důvodu. Takže to pošli zpět, ať nemáš problémy. Buď na účet s vysvětlením platby (vrácení platby výživného navíc za měsíc květen), nebo rovněž složenkou (do zprávy příjemci to lze napsat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna