Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
Brzy to bude rok, co jsme spolu s přítelem, mě je 21 let, jemu 23.
Někdy ze začátku vztahu řekl, že jednou chce dům, že je to jeho sen.
V poslední době trochu více hledal a našel jednu firmu, která má pobočku v našem městě a domluvil tam schůzku. Šla jsem tam taky, protože jsem to chtěla slyšet od někoho jiného než přítele, protože mi přijde, že to vidí až moc růžově.
Ze schůzky vzešlo, že bychom na hypotéku dosáhli, měsíční splátka by byla 25-28 tisíc bez energií v závislosti na ceně pozemku, který by se sehnal.
Z mojí strany mi přijde, že je to hrozně brzo, stavět po roce vztahu barák a jít do společné hypotéky, s přítelem si rozumíme, ale ze zkušeností vím, že ten vztah je teprve v začátku a bůhví co může být za dva roky. Navíc teď ani spolu nebydlíme, nejdéle jsme byly spolu týden na dovolené, tam bylo všechno v pořádku, jinak byl u mě nejdéle na víkend.. Přítel bydlí s rodiči v bytě, já dřív bydlela u rodičů, mají dům, takže vím, že kolem domu je prostě pořád něco a že ta splátka je moc vysoká, můj plat je 26-28 tisíc, přítel bere 35 tisíc.
Chtěla bych s takovým velkým krokem ještě počkat, chtěla bych nejdřív zkusit spolu bydlet, jenže přítel je zásadně proti nájmu, nechce v něm bydlet, nechce platit něco co není jeho. Chce pořád šetřit, má už našetřeno 800 tisíc a to si myslím, že je na jeho věk dost, já mám 200 tisíc, takže myslím, že dohromady dost a kdybychom spolu bydleli v tom nájmu třeba 2-3 roky tak i tak bychom byli schopni šetřit.
Vím, že život v nájmu není ideální, ale zase po roce vztahu společná hypotéka taky ne.
Nevím jak to příteli říct, že je to na mě moc brzy a chtěla bych nejdřív zkusit společně žít, než se vrhneme do hypotéky.. Je na tohle téma docela citlivej nebo jak to říct, nechci se akorát pohádat.
Já bych počkala, teď jsou ceny nem. i úrokové sazby na vrcholu. Až se situace v naší ekonomice trošku uklidní, zase to trochu spadne a vy jste opravdu dost mladí, není důvod zrovna na hypo spěchat. A vaše výdělky neodpovídají výši splátky. Stavba se vždycky prodraží, téměř nikdy se nedodrží rozpočet. K tomu jako noví zákazníci u energospolecnosti budete mít nevýhodné smlouvy. Bylo by to na krev…
Na druhou stranu, hypotéka je závazek, kterého se lze zbavit, naproti tomu dítě je závazek, kterého se nezbavíš… Já otěhotněla ve tvém věku a byli jsme spolu půl roku. Ale my spolu v tu dobu už i bydleli…
A jak mu to říct? Úplně normálně tak, jak jsi to napsala i sem. Že se na to necítíš a není na to vhodná doba. A ty žiješ v nájmu? Proč se nezkusit nastěhovat k tobě…
Je to velký závazek. Tak to pořádně zvažte. Jestli spolu chcete být.
Mi by na nájmu nejvíc sr.lo, že jsou to prachy vyhozené do kanálu. Jak to házet do automatu a projet je v něm. Si vem, že budeš ty 3 roky v nájmu. Za ty peníze máš třeba okna v baráku nebo prostě něco hmatatelného.
Ale tobě ta suma spadne do automatu zvaného nájem.
Jo tak on je citlivý a ty se s ním nechceš pohádat, tak mu raději o svých obavách z hypotéky neřekneš? Děvče, jsi mladá a odpovídá tomu i tvé uvažování. Jestli ti můžu poradit, do hypotéky s chlapcem opravdu nechoď a spíš se zamysli nad tím, zda chceš budovat vztah s člověkem, kterému se bojíš říct o svých obavách…
Právě, přijde mi to vysoké na naše platy. Navíc ten pán u kterého jsme byli říkal spoustu věcí jinak, než byli na internetu na jejich stránkách (byly tam psány lépe) takže bůhví co by ještě bylo jinak.
@Thomassss píše:
Jo tak on je citlivý a ty se s ním nechceš pohádat, tak mu raději o svých obavách z hypotéky neřekneš? Děvče, jsi mladá a odpovídá tomu i tvé uvažování. Jestli ti můžu poradit, do hypotéky s chlapcem opravdu nechoď a spíš se zamysli nad tím, zda chceš budovat vztah s člověkem, kterému se bojíš říct o svých obavách…
Řeknu, jen chci aby mě pochopil, protože když se mu něco nelíbí, tak je problém, proto přemýšlím, jak mu to říct a pochopil one obavy z té hypotéky a nevznikla z toho jen hádka.
Teď bych do toho nešla. Všechno je drahý. Na to by mohl slyšet. Ta hypotéka nebude na pár let. Až jednou v budoucnu tvůj příjem půjde při rodičáku na polovinu zůstane vám pěkný houby.
A jak byste to splaceli? Ty bereš 26, on 35, to je cca 60,– z toho platit hypo skoro 30 plus energie, pojistku baráku atd takže by vám zbylo třeba něco kolem 20 tisíc? A z čeho zaplatíte jídlo, auto, zábava, atd. A to jste jen dva, az budou děti tak stejně mít splaceno nebudete a s detma to budete mít mazec. Počítej pořádně!
@Nikol00373 píše:
@ThomassssŘeknu, jen chci aby mě pochopil, protože když se mu něco nelíbí, tak je problém, proto přemýšlím, jak mu to říct a pochopil one obavy z té hypotéky a nevznikla z toho jen hádka.
Já to chápu, ale právě ta jeho reakce, které se obáváš, by taky mohla vypovídat něco o jeho povaze, tak jen aby sis na to případně dala pozor ![]()
@Náměsíčná píše:
Teď bych do toho nešla. Všechno je drahý. Na to by mohl slyšet. Ta hypotéka nebude na pár let. Až jednou v budoucnu tvůj příjem půjde při rodičáku na polovinu zůstane vám pěkný houby.
I to jsem mu říkala, jestli si myslí, že by to pak zvládl platit sám, až bychom jednou třeba měli dítě.. na to se jen usmál.. protože ví, že by to nešlo.
@Lutern píše:
A jak byste to splaceli? Ty bereš 26, on 35, to je cca 60,– z toho platit hypo skoro 30 plus energie, pojistku baráku atd takže by vám zbylo třeba něco kolem 20 tisíc? A z čeho zaplatíte jídlo, auto, zábava, atd. A to jste jen dva, az budou děti tak stejně mít splaceno nebudete a s detma to budete mít mazec. Počítej pořádně!
Já to vím, nechci žít od výplaty k výplatě.. jen přítel to nevidí. On má prostě dům jako č. 1 a klidně kvůli tomu bude jíst jen rohlíky. Ale já takhle 30 let žít nechci.
Přemýšlíš zodpovědně a nejsi zaslepená zamilovaností. Za mě je to dobře a opravdu poslouchej svoji INTUICI. Neboj se mu říct, že na něco prostě nepřistoupíš.
Tak to vůbec! S takovými platy tak vysoká splátka hypo?
Neexistuje, spočítejte si znovu, kolik by vám měsíčně zbylo po zaplacení toho nejnutnějšího.
Teď bydlíte oba u rodičů nebo kde? Volila bych alespoň půl roku společného soužití a pak teprve přemýšlet, zda si brát hypo (a za mě předtím i svatbu, než vše řešit smlouvama). Taky můžete zjistit, že se vedle sebe nesnesete, teď teprve začnou opadávat růžové brýle, a pak řešit nějaké vyplácení z hypotéky je celkem otrava. No anebo ať si hypo vezme sám, když odmítá platit nájem. Nevezme, co? Protože na ní nedosáhne
Trochu bych se bála, že hlavně proto tě do toho chce zatáhnout.
Uvazujes velmi rozumně. Jste mladi, spolu jen chvíli. Řekla bych mu to narovinu a když se naštve tak ať. Aspoň uvidíš jaký opravdu je.
Ta splátka hypo je strašné vysoká a plus ještě si budete muset půjčit i na pozemek, za to co má nasetreny nikde neseženete.
A do hypotéky bych šla jedině s manželem.
Nenech se do toho natlačit. Chápu, že nechce nikde platit nájem, ale teď prostě není doba na to pořizovat hypotéku a nemovitost navíc když na to nemá.