Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Samo o sobě jít do hypo s někým, s kým jsem nežila ani týden je sebevražda.
Samo o sobě jít do hypo s tadytěmi penězi je sebevražda.
Samo o sobě jít do hypo po roce vztahu je sebevražda.
Ta cena ani omylem. To nedate.
Ale hodne mladych to resi tak, ze poridi pozemek, a postavi spolu nejakou maringotku, tiny house apod. Pro dva to staci a spolecna stavba muze byt zajimavy konicek.
@Nikol00373 píše:
Já to vím, nechci žít od výplaty k výplatě.. jen přítel to nevidí. On má prostě dům jako č. 1 a klidně kvůli tomu bude jíst jen rohlíky. Ale já takhle 30 let žít nechci.
No tak odpovedela jste si sama, to by nebylo ziti, ala prezivani, Zkuste spolu chvili zit na hromadce v podnajmu a uvidite.
A to se bojite projevit vas nazor uz ted?
Jste spolu prilis kratce na tak velky zavazek a ani jste spolu nebydleli. Ano, rekne se, ze najem je vyhazovani penez, ale zas si zkusit to spolecne bydleni za to stoji. Vzdyt by stacil treba rok. Ted je taky vse drahe. Drahe hyposky. Nektery material ani nejde sehnat. A pak teda ta silena castka hypoteky 25tisic
. Na to mi prijde adekvatni prijem tak 100tisic. Ctvrtina prijmu jako splatka je tak odpovidajici. On zatim bydlel u rodicu. Ani nevi jake jsou naklady realneho zivota. Ted ty energie v dome. Cena potravin taky porad roste. Je fajn, ze setri a ma nasetreno hodne na svuj vek. Asi nemusi u rodicu moc platit. Treba chce ty sve uspory v dome ulozit, aby neztraceli hodnotu. Pak me napada koupit zatim maly byt-ulozit penize a mit nizkou splatku hypoteky. V tom byte si zkusit bydlet a co nejrychleji ho splatit. V pripade problemu se maly byt proda mnohem jednoduseji nez rozestaveny dum. Kdyz se rozejdete kazdy dostane adekvatni podil a je to. Dum muze byt pozdeji. Jste mladi. Casu dost na vse. Mit dum je i tvuj sen?
Kdyby chtěl jen někam uložit ty našetřené peníze, ať koupí pozemek. S hypotékou může ještě počkat, a pozemek pak zohlední ve smlouvě, pokud byste si brali hypo společně. To asi nebude ten pravý důvod, proč na to spěchá. A teda chlap, co dosud bydlí u rodičů, je vážně šílený, že chce hned stavět. To o Hurvínkovi a válce známe, žejo.
@Nikol00373 píše:
Já to vím, nechci žít od výplaty k výplatě.. jen přítel to nevidí. On má prostě dům jako č. 1 a klidně kvůli tomu bude jíst jen rohlíky. Ale já takhle 30 let žít nechci.
A kolik má teď naspořeno?
@unuděná píše:
Kdyby chtěl jen někam uložit ty našetřené peníze, ať koupí pozemek. S hypotékou může ještě počkat, a pozemek pak zohlední ve smlouvě, pokud byste si brali hypo společně. To asi nebude ten pravý důvod, proč na to spěchá. A teda chlap, co dosud bydlí u rodičů, je vážně šílený, že chce hned stavět. To o Hurvínkovi a válce známe, žejo.
Nekde se da jeste koupit stavebni pozemek za 800tisic? Na to by si taky musel pujcit
. Jinak to spechani je zvlastni. To mas pravdu.
@Oriseka píše:
Nekde se da jeste koupit stavebni pozemek za 800tisic? Na to by si taky musel pujcit. Jinak to spechani je zvlastni. To mas pravdu.
No jasně, to by asi musel, ale třeba na milionovou hypo by dosáhl sám ![]()
Pro mě to není pravej partnerskej vztah, pokud spolu nebydlíte. To je úplně jinej level. Jsi strašně mlaďoučká, ale zdáš se rozumná. Radši cestuj a poznávej než furt vše šetřit a šetřit a přepočítávat. A dát teda 50% platů na hypotéku, když energie by byly dalších 10k, je šílenost. To nebudeš moct jít ani na mateřskou, pže byste nevyšli.
@unuděná píše:
No jasně, to by asi musel, ale třeba na milionovou hypo by dosáhl sám
Taky by to bylo reseni a mohl by na to slyset, protoze pozemek pro dum bude taky potrebovat.
@Nikol00373 vtipný je, že už jde rešit dům, ale nemá ani pozemek
. Ne na každém pozemku se da postavit to samé. Rozhodně bych nešla do hypoteky ve výši jednoho platu, to je spíš recept, jak o celý dům přijít. Beztak budete po dobu stavby muset někde bydlet. Barak není postavený za měsíc, může to trvat i několik let, kor když není dost peněz… Jste sami dva a ještě
mladí. varianta koupit pozemek a tam dat celoroční mobilheim a postupně stavit, je lepší.
@Pidulka1991 píše:
@Nikol00373 hlavně nepiš, že to byly ekonomické stavby.
Ano byly, máš s nimi nějaké zkušenosti?
Hledala jsem na netu nějaké recenze. Ukazovala jsem je příteli, ale ten je zamáznul tím, že tam jsou i dobré, jenže některé mi přišli, že jsou také profilů, protože byly založeny v den, kdy napsaly tu recenzi a to je divný.
@Nikol00373 píše:
Ano byly, máš s nimi nějaké zkušenosti?
Hledala jsem na netu nějaké recenze. Ukazovala jsem je příteli, ale ten je zamáznul tím, že tam jsou i dobré, jenže některé mi přišli, že jsou také profilů, protože byly založeny v den, kdy napsaly tu recenzi a to je divný.
„Problém“ nemají ti co mají peníze, vy je nemáte. Stavba se u nich prodraží klidně o 40% a ani nezačnou stavit jak mají. Pri podpisu smlouvy zaplatíte, tuším 200 000 jako základ a o ty na 80% přijdete a nebudete mít nic. Jedou dost ba hraně zakona, byly pribehy i v černých ovcich. Na fb je skupinka ekonomické stavby pravdivé zkušenosti. Projděte si to tam…
Naspořeno má 800 tisíc.
Už se to tu zmínilo, tak rovnou napíšu, že to jsou ekonomické stavby, prý jsou schopni sehnat i pozemek, do toho by chtěl dát právě těch 800 tisíc.
Tvrdí, že staví nízkoenergetické domy a přítel si myslí, je by energie byly 2-3 tis 😀
Já bydlím teď v pronájmu a energie platím 2,5 tis. Když jsem bydlela u rodičů v domě, tak jsme platili za horní patro 4,5 tis. (Dole bydlí babi s dědou, měli tam kamna na dřevo, takže nevím kolik platili a kolik pak vyšel celý dům)
Ale určitě to nebude takhle málo, hlavně když nám pan z ES spoustu věcí řekl jinak, než bylo na internetu.