Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Nikol00373 píše:
Ano byly, máš s nimi nějaké zkušenosti?
Hledala jsem na netu nějaké recenze. Ukazovala jsem je příteli, ale ten je zamáznul tím, že tam jsou i dobré, jenže některé mi přišli, že jsou také profilů, protože byly založeny v den, kdy napsaly tu recenzi a to je divný.
ES ne..o těch je to známo, že zapláčete. Zdáš se rozumná, příteli řekni na rovinu, že do tohohle nejdeš. Vždyť by to byla finanční sebevražda ![]()
@Nikol00373 píše:
Hledala jsem na netu nějaké recenze. Ukazovala jsem je příteli, ale ten je zamáznul tím, že tam jsou i dobré, jenže některé mi přišli, že jsou také profilů, protože byly založeny v den, kdy napsaly tu recenzi a to je divný.
Tak to vůbec, vždyť je na ně plnej internet negativních recenzí…
@Pidulka1991 píše:
„Problém“ nemají ti co mají peníze, vy je nemáte. Stavba se u nich prodraží klidně o 40% a ani nezačnou stavit jak mají. Pri podpisu smlouvy zaplatíte, tuším 200 000 jako základ a o ty na 80% přijdete a nebudete mít nic. Jedou dost ba hraně zakona, byly pribehy i v černých ovcich. Na fb je skupinka ekonomické stavby pravdivé zkušenosti. Projděte si to tam…
Ano to říkal, že se na začátku dává 170 tisíc. To právě říkal, že u jiných firem se to v průběhu stavby klidně podraží, ale u nich ne a prý dům stojí do 8 měsíců
Na fb se mrknu, děkuji
@Nikol00373 píše:
Naspořeno má 800 tisíc.
Už se to tu zmínilo, tak rovnou napíšu, že to jsou ekonomické stavby, prý jsou schopni sehnat i pozemek, do toho by chtěl dát právě těch 800 tisíc.Tvrdí, že staví nízkoenergetické domy a přítel si myslí, je by energie byly 2-3 tis 😀
Já bydlím teď v pronájmua energie platím 2,5 tis. Když jsem bydlela u rodičů v domě, tak jsme platili za horní patro 4,5 tis. (Dole bydlí babi s dědou, měli tam kamna na dřevo, takže nevím kolik platili a kolik pak vyšel celý dům)
Ale určitě to nebude takhle málo, hlavně když nám pan z ES spoustu věcí řekl jinak, než bylo na internetu.
Proč tedy nejde přítel bydlet k tobě, na zkušenou? Třeba fakt zjistíte, že spolu bydlet nemůžete a bude vyřešeno raz dva ![]()
@Nikol00373 píše:
Naspořeno má 800 tisíc.
Už se to tu zmínilo, tak rovnou napíšu, že to jsou ekonomické stavby, prý jsou schopni sehnat i pozemek, do toho by chtěl dát právě těch 800 tisíc.Tvrdí, že staví nízkoenergetické domy a přítel si myslí, je by energie byly 2-3 tis 😀
Já bydlím teď v pronájmu a energie platím 2,5 tis. Když jsem bydlela u rodičů v domě, tak jsme platili za horní patro 4,5 tis. (Dole bydlí babi s dědou, měli tam kamna na dřevo, takže nevím kolik platili a kolik pak vyšel celý dům)
Ale určitě to nebude takhle málo, hlavně když nám pan z ES spoustu věcí řekl jinak, než bylo na internetu.
Za energie, tak málo
… Ten je hodně naivní… Kde jsou i pojistky, popelnice, dan za nemovitost atd…
@unuděná píše:
Proč tedy nejde přítel bydlet k tobě, na zkušenou? Třeba fakt zjistíte, že spolu bydlet nemůžete a bude vyřešeno raz dva
Protože bydlím v nájmu a on nájem nechce. Ale hned jak bude čas, tak s ním o tom promluvím.
Tady na diskuzi jsem se tím, že stavba domu, hlavně od ES není rozumná.
@Nikol00373 píše:
Protože bydlím v nájmu a on nájem nechce. Ale hned jak bude čas, tak s ním o tom promluvím.
Tady na diskuzi jsem se tím, že stavba domu, hlavně od ES není rozumná.
No počkej, ale tys psala, že jeho argument proti nájmu je ten, že potřebuje šetřit. Tak ho k sobě vezmi s tím, že ti nemusí přispívat na nájem, pouze na poplatky a věci spojené s domácností. To snad platí i doma, když pracuje, ne? Pokud ne, tak velký vykřičník! Myslím, že bys velmi brzy zjistila, že to není chlap pro život.
@unuděná píše:
No počkej, ale tys psala, že jeho argument proti nájmu je ten, že potřebuje šetřit. Tak ho k sobě vezmi s tím, že ti nemusí přispívat na nájem, pouze na poplatky a věci spojené s domácností. To snad platí i doma, když pracuje, ne? Pokud ne, tak velký vykřičník! Myslím, že bys velmi brzy zjistila, že to není chlap pro život.
Neptala jsem se ho, co doma platí, ale takhle co se občas zmínil tak vím, že nájem ne, to platí jeho máma s tátou a na jídlo přispívá z části.. Taky když pracuje 3 roky a nejprve měl plat 25 tisíc, tak jak by jinak našetřil tak rychle 800 tisíc, navíc si kupoval auto za 150 tisic.
@Nikol00373 píše:
Neptala jsem se ho, co doma platí, ale takhle co se občas zmínil tak vím, že nájem ne, to platí jeho máma s tátou a na jídlo přispívá z části.. Taky když pracuje 3 roky a nejprve měl plat 25 tisíc, tak jak by jinak našetřil tak rychle 800 tisíc, navíc si kupoval auto za 150 tisic.
Myslím, že je nejvyšší čas trochu do toho kopnout. Osobně bych mu řekla, že s ním ráda budu stavět společný barák, ale nejprve tedy společné bydlení, zda vám to klape, zda se dokážete dohodnout na financích i chodu domácnosti atd. Ta svatba by pak byla taky přirozeným vyústěním, než se vrhnete do takového velkého závazku, jako je hypo. Pokud se bude vykrucovat, máš jasno. Zvlášť, pokud ho můžeš vzít k sobě do nájmu.
@Nikol00373 Trochu chápu přítele, kdysi jsem taky měla nutkání být Hrrr. Ty to vidíš střízlivěji a musíš přítele zarazit. Tohle by byla sebevražda! Jste spolu krátce na tak velký závazek, společné bydlení je o něčem jiném než víkendové přespávačky a prostě nevíš, jestli vám to spolu bude fungovat. Zdánlivě zní super, že na splátku hypotéky máte, ale k tomu si přičti další nemalé peníze na energie, popelnice, pojistky, internet, koncesionářské poplatky a další chod domácnosti, paušály, dost tisíc na jídlo a drogerii, příp. náklady na auto,… a zjistíš, že z vašich platů bude vycházet tak tak. A teď se stane, že budete chtít dítě, rodičák je almužna (pokud nechceš roční dítě strkat do jeslí a jít pracovat), nebo jeden onemocní a pár měsíců bude na neschopence nebo nedejbože přijdete o práci a z čeho budete žít? Ne, ne a ne, to je totální sebevražda.
Řekni mu v klidu to, co jsi sama popsala. Je to velký závazek, raději pár let bydlet spolu v pronájmu v garsonce a dál spořit, třeba se trh s nemovitostmi a úroky na hypotékách trochu uklidní, vy se sžijete… A trochu čísel mu taky pomůže otevřít oči. Bydlí u rodičů, pořádně neví, kolik peněz padne na normální chod domácnosti, kolik se vlastně projí atd. a splátka hypotéky je na dlouho, nikdy nevíš, jestli nevypadne jeden příjem a co pak?
Urcite bych do toho nesla. Je tam spousta rizik. Za jedno z nejvetsich povazuji to, ze jste spolu dosud nezili a neznate tuhle nesmirne dulezitou stranku partnerskeho souziti. Doted mozna bylo vsechno ok, ale po sestehovani muzete zjistit, ze jste tezce nekompatibilni.
Navic ta vyse splátky vzhledem k vasim prijmum je hodne na hrane. Dalo by se o tom uvažoval v pripade, ze byste kupovali byt ci mensi domek po rekonstrukci a vedeli jste, ze zadne dalsi velke naklady vas necekaji, a pokud je predpoklad rustu mezd tvoji i pritelove. Nicmene stavba se temer vzdycky prodrazi a protahne. Pocitej i nekolik let, nez budete bydlet, a musite mit rezervu, abyste si pri dodatecnych nakladech mohli navysit hypoteku.
Stavba je za tech nejlepsich okolnosti riziko. Kolega se mesic zpatky stehoval do novostavby. Oproti puvodne planovane cene zaplatili nakonec skoro o milion vic a stavba se protahla o rok a pul. Od kamosky bracha zase stavel pres firmu asi 3 roky, barak skoro hotovy, pak firma kvuli rostoucim cenam vyhlásila bankrot a barak nedostavela. Museli ho nakonec prodat rozestaveny, protoze jim banka nenavysila hypotéku a za původní cenu by jim to nikdo nedodelal.
Tvuj pritel ma slusne nasetreno, na mensi byt by mohl dosahnout i sam, případně rodice by muhli poskytnout dum jako zastavu atd. Ve tvem pripade bych se s nim zkusila domluvit, jestli nechce jit touto cestou. On koupi byt, bude vam stacit klidne i 2+kk, nastehujete se tam spolu a o naklady se podelite. Uvidite, jak se vam bude spolu zit a neco muzete nasetrit. Po case muze byt prodat nebo pronajmout a koupit (nebo postavit) domek uz spolu.
Hlavně český, jasně a stručně. Jsou ziv. situace, kdy je třeba se vymezit a nenechat sebou orat.
Taková obr hypo by vás sezrala zažíva.+ ještě drahe energie.
A když bys byla na rodicaku, tak byste si ty prachy na splátky asi natiskli.
Bych řekla, že už vám to s tim jeho pristupem moc dlouho ten vztah nevydrzi, ale to nevadí, v moři je ryb (chlapu) dost ![]()
Podle mě vám tak vysokou hypotéku nikdo nedá. Že vám to nakecaval nějaký prodejce domů je jedna věc, reálná žádost o půjčku je ale věc druhá. Absolutně nemáte šanci toto platit a už vůbec ne, až budeš na mateřské.
@HappyPotato píše:
Urcite bych do toho nesla. Je tam spousta rizik. Za jedno z nejvetsich povazuji to, ze jste spolu dosud nezili a neznate tuhle nesmirne dulezitou stranku partnerskeho souziti. Doted mozna bylo vsechno ok, ale po sestehovani muzete zjistit, ze jste tezce nekompatibilni.Navic ta vyse splátky vzhledem k vasim prijmum je hodne na hrane. Dalo by se o tom uvažoval v pripade, ze byste kupovali byt ci mensi domek po rekonstrukci a vedeli jste, ze zadne dalsi velke naklady vas necekaji, a pokud je predpoklad rustu mezd tvoji i pritelove. Nicmene stavba se temer vzdycky prodrazi a protahne. Pocitej i nekolik let, nez budete bydlet, a musite mit rezervu, abyste si pri dodatecnych nakladech mohli navysit hypoteku.
Stavba je za tech nejlepsich okolnosti riziko. Kolega se mesic zpatky stehoval do novostavby. Oproti puvodne planovane cene zaplatili nakonec skoro o milion vic a stavba se protahla o rok a pul. Od kamosky bracha zase stavel pres firmu asi 3 roky, barak skoro hotovy, pak firma kvuli rostoucim cenam vyhlásila bankrot a barak nedostavela. Museli ho nakonec prodat rozestaveny, protoze jim banka nenavysila hypotéku a za původní cenu by jim to nikdo nedodelal.
Tvuj pritel ma slusne nasetreno, na mensi byt by mohl dosahnout i sam, případně rodice by muhli poskytnout dum jako zastavu atd. Ve tvem pripade bych se s nim zkusila domluvit, jestli nechce jit touto cestou. On koupi byt, bude vam stacit klidne i 2+kk, nastehujete se tam spolu a o naklady se podelite. Uvidite, jak se vam bude spolu zit a neco muzete nasetrit. Po case muze byt prodat nebo pronajmout a koupit (nebo postavit) domek uz spolu.
Zkusím to, jenže u koupě bytu mu zase vadí to, že by byl družstevní, protože v OS je o dost dražší a skoro nejsou, aspoň tady u nás, nevím kolik se pak platí družstvu, jestli je to vážně na nic
@Nikol00373 píše:
Ekonomické stavby jsou banda podvodníků, to fakt nebrat. Přítel je advokát a řešil na ES již několik žalob. Špatné recenze na tuto firmu jsou všude a fakt bych je nebrala na lehkou váhu.
Jinak zdáš se rozumná. Zkus příteli navrhnout buď to že koupíte nejřív byt a zkusíte si spolu bydlet (na byt by dosáhl možná i sám, pokud nejste v Praze nebo Brně), nebo třeba ten pozemek a mobilheim. V každém případě bych do stabvy domu a hypotéky nešla bez předchozího společného bydlení a s vaším poměrem výdelku a splátky hypotéky už vůbec ne.