Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Nikol00373 píše:
Zkusím to, jenže u koupě bytu mu zase vadí to, že by byl družstevní, protože v OS je o dost dražší a skoro nejsou, aspoň tady u nás, nevím kolik se pak platí družstvu, jestli je to vážně na nic
Daji se sehnat i byty v osobnim vlastnictvi, prip. druzstevni, u kterych je v blizke dobe moznost prevedeni do OV. Samozřejmě zalezi na regionu, ale zkuste se mrknout i v mensich obcich okolo, casto mivaji mensi sympaticke bytovky za vyrazne nizsi cenu nez ve meste.
Ale i kdyby to mel byt mensi druzstevni byt, urcite je to prijatelnejsi varianta nez spolecna hypoteka na stavbu. Nebo pokud by byl zasadne proti bytu, co maringotka? Pouzite mobilhomy se podle me daji sehnat tak za 200-300k, tak at si pritel vezme sam hypoteku na pozemek, ty koupis maringotku a muzete do mesice bydlet.
@Nikol00373 píše:
Naspořeno má 800 tisíc.
Už se to tu zmínilo, tak rovnou napíšu, že to jsou ekonomické stavby, prý jsou schopni sehnat i pozemek, do toho by chtěl dát právě těch 800 tisíc.Tvrdí, že staví nízkoenergetické domy a přítel si myslí, je byenergie byly 2-3 tis:
Já bydlím teď v pronájmu a energie platím 2,5 tis. Když jsem bydlela u rodičů v domě, tak jsme platili za horní patro 4,5 tis. (Dole bydlí babi s dědou, měli tam kamna na dřevo, takže nevím kolik platili a kolik pak vyšel celý dům)
Ale určitě to nebude takhle málo, hlavně když nám pan z ES spoustu věcí řekl jinak, než bylo na internetu.
Tak to je dobrá blbost ta cena za energie… My teď stavíme nízkoenergetický dům (na pasiv nebyly $$) a eletřinu budeme platiti tak 10tis měsíčně, a to celkem šetříme, máme tepelné čerpadlo a přítápíme v krbu dřevem z vlastního lesa.
Nové přípojky jsou teď drahé jak blázen.
Souhlasím s ostatními. U vás není jedno riziko, ale hned několik rizik.
Nenech se do toho natlačit. Jestli s tebou chce žít, ať se nastěhuje k tobě, vyzkoušíte si, jak vám spolu je (alespoň rok), mezitím ještě něco našetříte a naučíte se alespoň i spolu hospodařit. On teď u rodičů neplatí ani malý nájem, ale hypotéku na 25 táců nebo kolik by platil, to určitě! Ať si to zkusí nejdřív s tebou v bytě, dál si spořte, naučte se platit vše napůl a po roce-dvou uvidíte.
Teď je nejhorší možná doba na to brát si hypotéku, ještě takovou!!! a ještě ve vaší situaci. Je to sebevražda a i kdyby mě to mělo stát vztah, tak bych se do toho neupsala, protože vás to zničí. Mnoho lidí má mnohonásobně vyšší příjmy než vy dva a i tak mají problém takovou hypotéku uplatit.
Přítel na to sám nedosáhne, tak tě do toho chce uvrtat. Nenech se. Zníš rozumně narozdíl od něj a nejsi zaslepená domečkem. Drž se, tady se hraje o tvůj budoucí život, tak si ho nenech zničit finanční negramotností a zaslepeností tvého přítele.
Vy jste blázni. Navíc přítel si to představuje jako Hurvínek válku a hlavně je nezodpovědný a bude finančně negramotný. Teď odbočíme od toho že ani nevíte co je to spolu žít, ale…
My koupili stavební pozemek na hypo, máme malý domek zastaveny, takže něco už málo máme, jsme o něco starší než vy už 30+ a přesto teď musíme se stavbou počkat, protože prostě by nám to srazilo vaz taky a to si manžel půlku baráku dokáže postavit sám, je řemeslník. Kor vám, v podstatě lidem bez zázemí atd. Jo a sehnat pozemek. Hihi. My hledali 2 roky a našli za 5 minut 12 a protože to byl opravdu stabení pozemek i se sítěmi atd a nebylo nic jiného na výběr a znamosti selhaly, tak stal víc jak ten váš nasetreny milion, to fakt ve vašem případě ne. Teda pokud nechcete být hned v dlužníky na ulici. Kdyz neustále se zmiňuje, že mladí budou mít problém si sehnat vlastní bydlení, pokud jim nepomůžou rodiče, tak už to začněte brát v potaz, je to bohužel pravda. Být vámi Sednu, spočítám výdaje, příjmy, navrhni řešení nějaké dlouhodobější s vizí do budoucna a podle toho se zařídím…a hlavně…mám střídmý rozum a jsem soudná..mjinak vás to zničí. My šli od rodičů s holým zadeckem. Nedostali jsme nic, naopak, manžela ještě oskubali a až teď po více jak 6 letech mohu říct, že jsme si k něčemu pomohli..jo a propo když vezmu zpět ten základ. Rozhodně jsme nešli do ničeho dokud jsme neměli jisto že spolu chcem zůstat a nabalit na sebe větší závazky typu svatba, děti a bydlení. To by bylo tak vše. Možné do tří dnů fakt nefunguje a už vůbec ne v této době.
Je to brzy ale jak na co. My se třeba po necelém roce vztahu brali a čekali dítě, jenže nám je taky o dost víc než vám no. Tak to je jiná. Hlavně pokud přemýšlíte o tomto tak bych rovnou promluvila i o manželství. Pak bude vše vás obou. Od toho se začíná. Připadá mi absurdní si brát takový závazek s někým kdo ani není můj manžel a jak se to pak řeší to teda nevím.
@Švédka87 píše:
Je to brzy ale jak na co. My se třeba po necelém roce vztahu brali a čekali dítě, jenže nám je taky o dost víc než vám no. Tak to je jiná. Hlavně pokud přemýšlíte o tomto tak bych rovnou promluvila i o manželství. Pak bude vše vás obou. Od toho se začíná. Připadá mi absurdní si brát takový závazek s někým kdo ani není můj manžel a jak se to pak řeší to teda nevím.
Jak píšeš, byli jste o dost starší a hlavně, co je podstatně - asi jste spolu v té době už bydleli a nebyli jste si zároveň první partnery, se kterými byste zkoušeli partnersky žít pod jednou střechou, nebo ano? Oni jsou úplně na startu. Nikdy spolu nebydleli a pokud to správně chápu, tak nikdy s nikým (partnerem/partnerkou) ještě doposud nežili. Je jim lehce po dvacítce. Hypotéky jsou drahý tak, jak dlouho nebyly a lidé mají problém uplatit i nižší hypotéky s mnohem většími příjmy, protože zdražují energie, potraviny, drogerie, služby, oblečení… Nejsou spolu ani za jedno, on strašně chce (až nesmyslně) přesto, že na to nemá a ona si na to nevěří (právem). Do toho on fanaticky tlačí ES, které jsou prostě v téhle republice tak negativně profláklé, že je až směšné, že o nich ještě vůbec někdo uvažuje. Mně to přijde fakt jako šílenství. A to co zmiňuješ ty, tak s tím souhlasím - brát si takový závazek mimo manželství (nebo alespoň chystané manželství) je také risk tím, že vůbec nevědí, co jeden od druhého v oblasti bydlení čekat.
@Nikol00373 píše:
I to jsem mu říkala, jestli si myslí, že by to pak zvládl platit sám, až bychom jednou třeba měli dítě.. na to se jen usmál.. protože ví, že by to nešlo.
ta splátka je prostě moc. nedáte to. Ani spolu nežijete, takže kdo ví jak to pak bude. On bydlí u rodičů, kolik jim platí? A kolik mu zůstane až budete bydlet spolu a začne platit hypo? Už teď řešíš jak mu říct něco co se mu nebude líbit. At do hypoteční jde, ale sám. za rok se rozejdete protože bude naštvaný že si nic nekoupí a co potom ![]()
@utopia @utopia Ano,bylo nám 34 a 37 a bydleli jsme půl roku, zařizovali být. Vše bylo plánované a vyšlo dřív než jsme čekali.
@Markéta80 píše:
ta splátka je prostě moc. nedáte to. Ani spolu nežijete, takže kdo ví jak to pak bude. On bydlí u rodičů, kolik jim platí? A kolik mu zůstane až budete bydlet spolu a začne platit hypo? Už teď řešíš jak mu říct něco co se mu nebude líbit. At do hypoteční jde, ale sám. za rok se rozejdete protože bude naštvaný že si nic nekoupí a co potom
Doma přispívá jen na jídlo, nájem platí jeho rodiče.
@Nikol00373 píše:
Doma přispívá jen na jídlo, nájem platí jeho rodiče.
Jako od chlapa, který bydlí u rodičů bych chtěla nejdřív vidět, jak zvládne bydlet sám a starat se sám o sebe (myšleno spolu s partnerkou), než bych si s ním pořídila hypotéku. Vždyť může být do života úplně nepoužitelný a bydlení s ním ti vůbec nemusí vyhovovat. Fakt byste si to nejdřív měli zkusit, zvlášť, když ty už si nějaký byt platíš, tak může jít bydlet k tobě a uvidí se. A takhle bych mu to i řekla. Že spolu chodíte rok, ale že nemáte vůbec jistotu, zda bydlení spolu zvládnete. A to nejen proto, že v tomhle se vůbec neznáte, ale i proto, že ani jeden z vás nikdy s nikým ještě nebydlel. Pokud se to osvědčí, tak se o tom dá určitě bavit. A už vůbec se nenech uvrtat do ES, to je základ. Nechte si od někoho poradit - od někoho, kdo dělá stavební dozory a kdo vám poradí dobrou firmu, protože ví, jak staví a jak jedná se zákazníkem a co má nebo nemá ve smlouvách. Žádný příčetný stavební dozor by vám totiž ES nedoporučil.
@Nikol00373 píše:
Zkusím to, jenže u koupě bytu mu zase vadí to, že by byl družstevní, protože v OS je o dost dražší a skoro nejsou, aspoň tady u nás, nevím kolik se pak platí družstvu, jestli je to vážně na nic
Tak kupte nestavebni pozemek. Nespechate, nekde na vesnici pujdete pres zmenu uzemniho planu, mate cas.
Zatim ho vezmi k sobe do najmu!
Letos, v 21 a ani po roce vztahu bych do hypotéky prostě nešla.
Stejně tak bych nestavěla barák s někým, kdo nikdy nežil sám a nestaral se sám o sebe a žije u rodičů.
Jako to že on má názor a sen a svoje představy a jde si za nima a ty se buď přidej a nebo nazdar, tvoje představy nejsou relevantní je poměrně velký rudý vykřičník, proč s investicí peněz počkat.
Tvá úvaha je správná. Dát polovinu součtu příjmů na splátky dluhu je extrémní hazard. Co když jeden příjem vypadne? Kromě toho nejste manželé ani nemáte žádnou zkušenost se soužitím a vedením společné domácnosti. Úvaha přítele o nájmu je vadná. Nepíšeš sice kolik si chcete půjčit, ale kdybyste měli např. dluh 3 mil. na 5,8%, tak na úrocích byste v počátku zaplatili přes 14 tis, což by bylo víc než samotné nájemné. Navíc v nájmu byste se mohli sžít a uspořené peníze invesovat.
@JTom
Dům 4,5 mil, pozemek by chtěl do 2 mil..
Už jsme o tom mluvili, souhlasí semnou, ale říkal, že když teď koupi aspoň pozemek, tak jak pak bude hypotéka na dům..
Já bych samozřejmě svoje bydlení chtěla taky, nájem platím se vším 12 tis. Ale stačil by třeba vlastní byt a ne dům, prostě hlavně mít něco svýho, ale myslím, že času je ještě hodně a není kam spěchat.
@Nikol00373 píše:
@JTom
Dům 4,5 mil, pozemek by chtěl do 2 mil..
Už jsme o tom mluvili, souhlasí semnou, ale říkal, že když teď koupi aspoň pozemek, tak jak pak bude hypotéka na dům..
Já bych samozřejmě svoje bydlení chtěla taky, nájem platím se vším 12 tis. Ale stačil by třeba vlastní byt a ne dům, prostě hlavně mít něco svýho, ale myslím, že času je ještě hodně a není kam spěchat.
Jak tohle myslí? Moc tu větu nechápu…