Společné jmění manželů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1455
13.2.06 13:20

společné jmění manželů

Holky poraďte prosím, kámoška mě zaskočila následujícím dotazem: Je vdaná, s manželem koupili dům, ale v kupní smlouvě je uveden jen manžel (prostě je nenapadlo, že by to mělo být na oba). Ve výpisu z katastru je jako vlastník uveden také pouze on. Spadá ten dům do SJM? Já myslím, že jo, když ho nezdědil nebo nezískal v restituci nebo tak, ale stopro to nevím. Tak se ptám. Díky moc ET

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
13.2.06 13:50

Ahoj Eterko.

Zkus hodit heslo do vyhledávače v netu. Myslím, že tam najdeš několik citací zákonů včetně výjimek i nějaké dotazy z poraden.

Za všechny:
http://www.tiscali.cz/….752225.html?top

Z toho, co jsem přečetla, jsem pochopila, že pokud byl dům zakoupen za společné peníze v době trvání manželství je společným majetkem. S manželem máme družstevní byt. Ve smlouvě o převodu vlastnických práv je také uveden pouze manžel. Ovšem mám ověřeno, že se jedná o společné jmění. Nemáme uzavřenu žádnou předmanželskou smlouvu ani jiný majetkový dokument.

Ovšem nejsem právník. Jinak stačí vyhledat intermetové právnické poradny.

Beruška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1200
13.2.06 14:05

Aho Eterko,
sice nejsem právník ,ale před časem můj současný přítel procházel rozvodem, takže zákony mám dost nastudované. Pokud byl dům pořízen v době trvání manželství a nemají výslovně uvedeno nic, co by se nemovitostí týkalo v případné předmanželské smlouvě (tu asi mít vůbec nebudou), tak je dům naprosto stoprocentně vlastnictvím obou, stejně tak jako vše, co v době trvání manželství pořídí. Vyjímky, které nespadají do SJM jsou osobní věci a takové věci jako třeba vytvořená umělecká díla jedním z manželůapod. Bude to tak určitě, protože i veškeré práva z nájemních smluv, na kterých je uveden jen jeden z manželů, mohou užívat oba manželé. Takže i kdyby byl dům jen pronajatý, oba mají právo v něm bydlet. Tak ať si s tím kamarádka vůbec neláme hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
13.2.06 14:49

Dík moc, určitě žádnou předmanželskou smlouvu nemají, ani žádný jiný dohody o vypořádání nebo tak. Já si taky myslím, že když to získali v době trvání manželství tak je to obou, tak snad jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.4.07 23:09

Pokouším se o obnovu tématu následujícím dotazem.
Máme uzavřenou předmanželskou smlouvu. V ní je (mimo jiné) uvedený pozemek, na kterém jsme postavili barák. Chtěla jsem se zeptat, jestli je teda ten barák taky vyjmutý ze SJM??? Za odpovědi děkuju ikdyž to stejně nic neřeší…jen tak ze zvědavosti…KR

• Citovat
  • Upravit
123
31.8.10 09:55
Vendulka2 píše:
Aho Eterko,
sice nejsem právník ,ale před časem můj současný přítel procházel rozvodem, takže zákony mám dost nastudované. Pokud byl dům pořízen v době trvání manželství a nemají výslovně uvedeno nic, co by se nemovitostí týkalo v případné předmanželské smlouvě (tu asi mít vůbec nebudou), tak je dům naprosto stoprocentně vlastnictvím obou, stejně tak jako vše, co v době trvání manželství pořídí. Vyjímky, které nespadají do SJM jsou osobní věci a takové věci jako třeba vytvořená umělecká díla jedním z manželůapod. Bude to tak určitě, protože i veškeré práva z nájemních smluv, na kterých je uveden jen jeden z manželů, mohou užívat oba manželé. Takže i kdyby byl dům jen pronajatý, oba mají právo v něm bydlet. Tak ať si s tím kamarádka vůbec neláme hlavu.

Bohužel vás zklamu, vlastnictví nemovitosti určuje kupní smlouva a výpis z katastru nemovitostí. To znamená, že v případě rozvodu zůstane dům manželovi a kamarádka má nárok na vložené finance do pořízení. To znamená, že by musela prokazovat, že se byt/dům opravdu pořizovala ze společných peněz - tedy, nemovitost byla zaplacena z účtu, kdy běžné účty spadají do SJM. Ale pokud je v KN zapsán jako vlastník pouze manžel, má nárok na dům/byt výhradně on, žena pouze na vyplacené peníze, nikoliv na bydlení v domě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
31.8.10 10:00
Anonymni píše:
Pokouším se o obnovu tématu následujícím dotazem.
Máme uzavřenou předmanželskou smlouvu. V ní je (mimo jiné) uvedený pozemek, na kterém jsme postavili barák. Chtěla jsem se zeptat, jestli je teda ten barák taky vyjmutý ze SJM??? Za odpovědi děkuju ikdyž to stejně nic neřeší…jen tak ze zvědavosti…KR

Na tohle bych se raději zeptala odborníka, protože od 60.let opět platí, že nemovitost MUSÍ být postavena na pozemku stejného vlastníka jako je nemovitost (předtím vymyšlenost komunistů, aby nemuseli mít souhlas vlastníka pozemku). Tento problém budu řešit, protože parcela bude napsána na mě (po prarodičích) a malá část se bude přikupovat za přítelovo peníze, nemovitost zase bude v pčedmanželské smlouvě rozdělena podílem naopak -tedy přítel větší díl, já menší, tak budu zjišťovat, co mi na to řekne KN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.15 10:57

Zdravim. Definici Sjm sem si nasla ale nevim jestli sem to spravne pochopila…kdyz mel manzel auto pred tim nez jsme se vzali jen jen jeho. KdZ se ted rozbije, koupi nove, bude nase? Stejne tak i s gaucem a tak? Diky

• Citovat
  • Upravit
36556
31.7.15 11:42
@Patricia89 píše:
Jo. Co je nabyto v manželství, tak je SJM. A co měl před tím, tak na to (po rozvodu) nemáš právo… Co je nabyto v manželství, tak máte každej půlku…

Výjimka je dědictví a dar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K K
639
31.7.15 11:50

Vyjimka je taky nemovistost. Pokud je v katastru jen manzel, je to jen manzela, nikoli SJM. Lze to ale zmenit, takze co nejdriv to na katastru opravit, resp. pokud by manzel s prepisem na oba nesouhlasil, lze napadnout neplastnost zapisu soudne.

Co je nabyto v manzelstvi je sice obou, v katastru ale plati, ze vlastnikem je osoba zapsana v katastru - pokud je tam tedy jen manzel, neni to SJM. Pri pripadnem rozvodu by bylo tedy treba soudne dokazovat chybnost zapisu, proto radeji ihned opravit na SJM, dokud jsou vsechny dokumenty pohromade.

Resp. jak tu nekdo psal - pokud by byla nemovistost, ktera je ted napsana na manzela, porizena za penize, ktere napr. manzel zdedil, asi by soud rozhodl, ze manzela i zustane, protoze se manzelka logicky na porizeni nemovitosti nijak financne nepodilela.

U toho auta je to tak, jak tazatelka rika - auto mel uz pred svatbou, je jeho, po svatbe se koupi nove, je obou. Vyjimka je dedictvi a dar - je tedy otazka, zda by to auto bylo obou, pokud by se prokazatelne poridilo pouze a jen za zdedene penize jednoho z manzelu - ale to je asi takovy pravnicky orisek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
31.7.15 12:15

Omlouvám se, souhlasím s výše uvedeným (na katastru lze ještě řešit nejen sjm, ale také vlastnictvím ideální poloviny nemovitosti), ale že se vměšuji svoji poznámkou o tom gauči - máme doma jeden takovej stařičkej, živě si představuju, jak se dožaduji vyplacení poloviční hodnoty, čili deset korun???. pak ho teda někdo stěhuje a on se fakt rozlomí vejpůl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K K
639
31.7.15 12:23

…a on se fakt rozlomi vejpul…

Coz kdyz je na pulku, tak je do dobry. Kdyby byl ale rozlomenej ve tretine, tak ten, kdo si vezme 2/3 gauce, bude muset byvalymu manzelovi rozdil doplatit - takze ca. 3,33 Kc…

Proto rikam, rozvod je az posledni moznost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
31.7.15 16:30
@K K píše: …a on se fakt rozlomi vejpul…

Coz kdyz je na pulku, tak je do dobry. Kdyby byl ale rozlomenej ve tretine, tak ten, kdo si vezme 2/3 gauce, bude muset byvalymu manzelovi rozdil doplatit - takze ca. 3,33 Kc…

Proto rikam, rozvod je az posledni moznost…

SJM je bezpodílové vlastnictví, takže nelze vyvozovat že přesně 1/2 gauče je něčí. Při dělbě SJM má přednost dohoda. Když nenastane, rozhoduje soud. Je třeba pak argumentovat způsobem pořízení, užíváním předmětu nebo třeba citovou vazbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
9.11.20 16:04

Vím, že rozdělování majetku je vždy těžké, sama o tom vím své. Ale s pomocí správných právníků se to dá. Já bych osobně doporučila https://www.cikr.cz/…dinne-pravo/ , jsou ochotní a vše správně vysvětlí, opravdu to šlo hladce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.11.20 23:23

Pokud nemovitost koupili ze společných prostředků, za trvání manželství a nemají nijak upravený majetkový režim (např. že by si nechali SJM nějak zúžit nebo měli režim oddělených jmění), pak je ta nemovitost součástí SJM. Tedy fakticky jsou oba dva spoluvlastníci, pouze to mají formálně chybně zapsáno. Nejlepší (respektive pro ni nejvýhodnější) by bylo to vyřešit co nejdřív, dokud se oba shodnou na tom, že nemovitost je společná, tedy v SJM. Kdyby za nějakou dobu přišlo třeba na rozvod a on se začal cukat, ona by pak horko těžko prokazovala, za jaké peníze a jak nemovitost vlastně koupili. Na katastru by jim měli zápis změnit na základě jejich souhlasného prohlášení o tom, že nemovitost je v SJM. Doporučovala bych na ten katastr zavolat a poptat se na podrobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí