Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky
po dlouhych problemech s pritelem jsem si zazadala k soudu o svereni ditete do pece.A tak by me zajimalo jak to ted bude probihat..
Nevite nahodou prosim co me ted bude cekat??
Urcite soud,ale co dal?Bude ke me chodit i socialka,nebo neco takoveho?
Moc diky za kazdou radu..
Trinitron a Jenik(18mesicu)
Trini,
vůbec neporadím, ale posílám hodně síly do toho všeho. Jsi bezva máma a statečná ženská, tak ať to dopadne pro tebe a Jeníka co nejlíp.
Peta, Vojta (11m) a Klíště (30tt)
Ahoj, nějakou dobu jsem dělala na sociálce, takže vím, co tě čeká.
Asi půl roku se nebude dít nic, pak si tebe a tvého přítele pozve sociálka (buď dohromady nebo zvlášť) a probere s váma proč atd… Pokud přítel nebude dělat problémy, tak je to OK - sociálka napíše na soud, že doporučuje schválit dohodu rodičů…
Asi se sociálka příjde podívat k vám domů, možná se poptá sousedů, zavolá dětské dr… to už záleží spíš na její aktivitě.
Soud rozhodne většinou podle toho, co mu sociálka napíše. Teda pokud otec dítěte nebude dělat problémy. Pokud problémy dělat bude, může se soud vléct i několik let - budou se zvát svědci, on se bude proti rozhodnutí odvolávat a tak pořád dokola. Nejvíc tím pak trpí to dítě - chodí k psychologům na různé posudky (když je větší) a tak dál a tak dál.
Každopádně ti přeji, aby soud proběhl co možná nejrychleji!!
Zdraví
Gábina
Trini a Jeníku ![]()
Přejeme hodně štěstí, ať Vám to dobře dopadne a jste spolu šťastní ![]()
Držíme pěstičky
Ketty+Honzík(11,5měs) ![]()
Ahoj Trini,
já tím zrovna taky procházím a řeknu ti, žádná radost to není.
Podala jsem si žádost k soudu a asi 2 měsíce nato se ke mě přišla podívat paní ze socky, nenašla mě doma, tak se poptala sousedů.
Minulý týden proběhl soud. Čekala jsem, že u soudu to proběhne bez komplikací, ale omyl. Můj ex začal dělat sviňárny a udělal tam ze mě lhářku a bůhví co ještě, přesto, že jsme byli domluveni na určité verzi. Soudce byl evidentně nakloněn na jeho stranu. Nakonec mi ale byly přiřknut Vilík i alimenty a on podepsal možnost se odvolat.
Ještě ale není všem dnům konec, protože mi opět přišla obsílka od soudu, že do osmi dnů mám soudu doručit upřesnění mé výpovědi, protože tam byly shledány nejasnosti. Mluvila jsem s advokátem, řekl mi, že chlapi jsou v takových situacích prasata, že jsem neměla vyměknout a měla jsem být neústupná. Je to pravda, já u toho soudu brečela a můj ex se houpal na židli. Podotýkám, že nejsem žádná třasořitka, ale celá ta situace mi přišla tak absurdí a neskutečná… ani se mi nechtělo věřit, že se to týká mě.
Takže to začíná od znova. Sociální pracovnice a její šmírování po baráku, soudy a tahanice a špína a smutek v duši…
Přeji ti, aby to u Vás proběhlo co nejklidnějším způsobem.
Lucie a Vilda (8měsíců)
Ahoj.
Pisu proto, ze me docela zarazilo „smirovani“ socialky. Sice jsem na neco takoveho byla taky pripravena, ale zatim nic.
Ja podala zadost o svereni do pece a pak jsem sla sama na socialku se zeptat, jak to u soudu chodi a jestli mi doporucuji vzit si tam pravnika, jelikoz jsem taky cekala problemy od EX. PAni ze socialky (pridelena dle bydliste) byla moc mila a rikala, ze se spis jedna o prvni slyseni a ze si mysli, ze to staci bez pravnika.
U prvnihio stani soudu pak byla jedna soudkyne a prisedela ta pani ze socialky. U soudu se projevilo, jaky je EX bajecny tatik, ze neprispel NICIM na vybavicku dcerky, NIKDY neprinesl zadny darek (ci pleny, sklenicky s jidlem, …). Mam pocit, ze pani ze socialky si to pamatovala, nebot pri me dalsi navsteve na urade rikala „no, ten se teda predvedl“ a ocividne byla na me strane. Byla tak ochotna, ze mi i radila jak si pozadat o vyzivne pro me…
Uz bylo druhe stani, kde se urcovavla vyse vyzivneho, nebot EX nechtel platit dohodnutou sumu (kterou platil asi pul roku), jinak by se asi druhe stani ani nekonalo. Se sverenim do pece nastesti bez problemu souhlasil - ovsem stale by se jeste mohl odvolat… jeste nam ani neprislo rozhodnuti soudu…uz to bude mesic…
NO, snad jsem aspon trohu uklidnila, ze socialka muze byt vstricna, i kdyz kdo vi, co me jeste ceka…
Drzim palecky
Hromix a Anie
Když jsem žádala o svěření dítěte do péče, tak jsem se divila, jak to šlo vcelku rychle. Žádost byla podaná ani ne dva měsíce, přišla moc milá paní ze socky (zrovna v den kdy jsem měla termín u druhého mimča), popovídaly jsme si a za další měsíc byl soud. Přesto že jsem žádost měla podanou jen na dceru, tak tam automaticky přidali i mimčo co se mi mezitím narodilo, aby se to nemuselo řešit na dvakrát. U soudu vše prběhlo bez komplikací (manžel byl ok) a do týdne mi přišel rozsudek, který jsem si mohla jet okamžitě zpravomocnit, protože jsme se oba vzdali práva na odvolání. Takže za necelé 4 měsíce bylo vše vyřízeno k mé naprosté spkojenosti.
Přeji všem co jsou v této situaci stejně příjemné pracovníky na úřadech jako jsem měla já.
Kačka
Tak to u nás to bylo daleko jednodušší. Žádná sociálka u nás nebyla, kluka mi svěřili do péče po prvním stání, které se konalo asi měsíc po podání žádosti o svěření. Je pravda, že můj ex se předvedl v tom horším světle. Přišel orvaný „jak samica“ v ještě podroušeném stavu (můžu být ráda, že vůbec přišel) a téměř nevnímal..... Radši zapomenout. Soudce mne zjevně litoval a já brečela a brečela. Lítostí sama nad sebou, protože jsem si nikdy nemyslela, že takhle jednou dopadnu i já. No, prostě, Hromix, tobě jsem chtěla už dávno napsat, že čím míň toho tvůj chlap o děcku ví, čím míň hraček a pozornosti mu dá, tím rychleji ti malou svěří do péče. Do karet ti dokáže před soudem skvěle nahrát i to, že chlap nebude vědět kde má dítě doktorku, nebude znát aktuální zdravotní stav, co jí, kolik už má zoubků…to právě zjistí paní ze sociálky. U nás fakt nebyli, protože ex se předvedl u soudu jako totální vymazanec.
Jája
Holky,já to vidím zase z té druhé strany.Manžel je rozvedený a je ho ex si podla žádost o svěření do péče.Co vím,tak u ní sociálka byla,vše bylo v pořádku a u soudu to bylo vyřešené za pár minut.Můj manžel chtěl děti taky do vlastní péče,ale probírali jsme to doma a nakonec zjistili,že je víc proti než pro a taky jsme nechtěli stresovat děti.I když si přáli být u nás.Nebyly žádné problémy,s bývalou se domluvili v klidu a tak se to tak snažíme udržovat dodnes.I když určité problémy jsou pořád.
Děti nakonec máme každý víkend,prázdniny,vánoce a volno:)Takže tady určitý kompromis funguje.
Držím palce Pupula
Holky, to máte skvělé, že vám to tak hezky probíhá. Já měla smůlu na soudce. Můj ex dal za celou dobu synovi jedno autíčko, kterou má doktorku netuší, k soudu taky dorazil v podnapilém stavu, houpal se tam na židli a soudce se s ním bavil jako „chlap s chlapem“ a dokonce tuto formulaci i použil. Když se tady bavíme jako chlap s chlapem…
Sociální pracovnici mám taky fajn, ale bylo mi sděleno, že po baráku se prostě ptát musí.
Už aby to bylo za náma i za váma
!
L.
ahojte,
nestačila jsem přečíst všechny komentáře shora,ale psaly holky,která mají zkušenosti jako účastnice opatrovnického řízení. Já jsem zaměstnána na soudě a mým oborem je rodinné právo. Tak poradím všeobecně. Podala sis návrh. Soud provede důkazy, zašle tvůj návrh otci dítěte a sociálnímu odboru. Soc. odbor provede šetření v místě bydliště případně si Vás- rodiče, zavolá k sobě na úřad. Pak pošle soude zprávu a bude pozván k soudnímu řízení,jako zástupce dítěte ( ze zákona ) Před jednáním si soud vyžádá výdělkové zprávy pro posouzení výše výživného. Jednání může být nařízení i už po měsíci i více, záleží,kolik věcí má soudce v jednání a jakrychle budou zaslány zprávy do spisu. Doporučuji si k jednání připravit pro sebe- pro výpověď přehled veškerých měsíčních výdajů pro dítě a např.. nájem, inkaso apod. Dálel jako otec hradí výživné a doložit příp. i doklady. Výživné můžeš žádat až 3 roky zpětně od podání žaloby. U jednání může být uzavřena dohoda mezi rodiči ( nenech se uchlácholit otcem,ale rajději trvej nal vyšším výživném, pohybuje se už v tisicích!) nebo výši výživného určí soud.
Irias
Moc diky za vsechny rady a nazory.
Ja sama osobne cekam dost velke problemy od byvaleho:((
Bude si urcite hrat na vzorneho tatinka,co se o syna vzdycky excelentne staral,ale opak byl vzdy pravdou.
Pokud mi vyjde cas,napisi vse do denicku.
Jeste jednou moc diky.
Trini
Ahoj, prosím zajímá mě, vyřizovala jste si některá svěření dítěte do své péče? Žijeme spolu s chlapem, ale je to „vachrlaté“, tohle bych chtěla mít hotové.
Co mám dělat a jak to probíhá?
Moc děkuji.
@Anonymní píše:žádá se na soudu… a pak jak řekla Gábi…
Ahoj, prosím zajímá mě, vyřizovala jste si některá svěření dítěte do své péče? Žijeme spolu s chlapem, ale je to „vachrlaté“, tohle bych chtěla mít hotové.
Co mám dělat a jak to probíhá?
Moc děkuji.
@gabrinka píše:
Ahoj, nějakou dobu jsem dělala na sociálce, takže vím, co tě čeká.Asi půl roku se nebude dít nic, pak si tebe a tvého přítele pozve sociálka (buď dohromady nebo zvlášť) a probere s váma proč atd… Pokud přítel nebude dělat problémy, tak je to OK - sociálka napíše na soud, že doporučuje schválit dohodu rodičů…
Asi se sociálka příjde podívat k vám domů, možná se poptá sousedů, zavolá dětské dr… to už záleží spíš na její aktivitě.Soud rozhodne většinou podle toho, co mu sociálka napíše. Teda pokud otec dítěte nebude dělat problémy. Pokud problémy dělat bude, může se soud vléct i několik let - budou se zvát svědci, on se bude proti rozhodnutí odvolávat a tak pořád dokola. Nejvíc tím pak trpí to dítě - chodí k psychologům na různé posudky (když je větší) a tak dál a tak dál.
Každopádně ti přeji, aby soud proběhl co možná nejrychleji!!
Zdraví
Gábina
I když spolu žijeme v jedný domácnosti?? K čemu je vlastně svěř. do péče dobrý?