Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj muž nedělá vlastně nic co se týká chodu domácnosti,ale pravda je,že pravidelně koupe děti. To je moje záchrana,kolem 20.00 už toho mám dost. Zatím mi to až tak nevadí,ale až půjdu do práce,tak fakt nevím jak to zvládnu. Nejvíc mě štve,že si neuklidí ani po sobě. Chodím domem vlastně pořád v předklonu a sbírám různé části jeho oděvu
Kluky se snažím vytrénovat abych budoucí snaše nepředala stejný poklad ![]()
Tak to já si nemůžu stěžovat, manžel každý den (pokud není na noční) koupe malého a oblíká do pyžama, včetně čištění zubů. V čtení pohádky se střídáme. Je mnohem míň spavý než já, takže když jsme oba doma, většinou dokonce s Jířou vstane a nechají mě spát
Taky vaří, je to jeho koníček a mně to nebaví a ani moc nejde. Teda když je doma, jinak vařím samozřejmě já. Na mě zbylo praní, uklízení (a to teda je síla, protože je příšerný bordelář) - ale my máme ty role celkově docela přehozené, já se starám o auta, počítač a mám na starosti všechny účty a zařizování všeho… Ale s malým mi opravdu pomáhá hodně. Teď spolu začli ještě chodit na hokej (samozřejmě bez maminky, protože to není nic pro ženské ![]()
Ahoj,
to jste všechny u nás byly. Přijdu si někdy jako služka a to máme jedno dítě a kocoura. Manžel si to přimastí domu nejdříve v 5 a pak si dřepne k PC - jo a největší drzost je když se mi přes skyp napojujou jeho kamarádi s dotazem kdy už přijde aby mohli hrát - zabít
![]()
NIna
Ono to bude asi všude dost podobné. Jedna služebka, druhá služebka, tu nějaká oslava, když je doma tak musí telefonovat nebo něco dodělat do práce na počítači. Sport v televizi je taky důležitej a dávají ho pořád. 2× týdně ho uprosím, aby malou na pár hodin pohlídal, abych se mohla věnovat své zálibě ( to ovšem musím napočítat, aby malá spala ). Nachystat papu, kdyby náhodou procitla dřív.Nakupovat teda musíme spolu, protože když jdu sama, su totálně vyřízená. Že po sobě neuklidí ani ze stolu, to už jsem vzdala. Když pomůže ( třeba oloupe brambory a pod., musím pak pouklízet ). Někdy vysaje. Ale jinak v podstatě mám na starosti celý barák, zahradu a samozřejmě dítě , sama.
Ahojky, brát se s přítelem budeme v červenci, ale už spolu žijeme přes 3 roky. On pracuje a já ještě studuju na denním, takže mám asi víc volného času a většinou uklidím, když je v práci. Ale když ne, tak on se vším rád pomůže. Neříkám, že by ho samo od sebe napadlo, že je potřeba utřít prach, ale když mu to řeknu, hned to udělá. Nádobí myje sám od sebe, i koš vynáší. Většinou tak v pátek nebo sobotu děláme větší úklid, takže řeknu, co je třeba, dám mu vybrat a on to udělá. Umí i vyprat a dokonce vyžehlit, takže to není vždycky na mně. Ale ne, že by to uměl z domova, tam si musel uklízet akorát svůj pokoj a jinak nic. Ale já ho to postupem času naučila, že naše soužití, manželství a pak rodina prostě bude o spolupráci, a že se budeme o domácnost starat oba a fakt to tak funguje. Přítel je ale dost pracovitý a u televize se neválí prakticky nikdy. Máme baráček a přestavujeme a renovujeme, takže když je počasí, tak po příchodu z práce maká na domečku, a pak ještě klidně večer vyžehlí, když vidí, že tam to prádlo je a já nestíhám. Nechci říkat, že mám zrovna já ideálního muže, ale prostě v tomhle směru žádné problémy nejsou. ![]()
Martina
Ahoj Radino,
tak tomu říkám síla
tohle mi manžel dělat/nedělat a jen se flákat, to by měl doma peklo
Ale nebylo to vždy takové. Od romantického zamilování a šaškování, kdy dělal doslova co mi na očích viděl, jsme se přes svatbu a těhotenství taky dostali do stadia, kdy JEN chodil z práce a já doma padala na hubu (prát, žehlit, uklízet, dítě,… prostě jako ty). Trochu jsem si to zavinila sama, protože jsem jakoukoli pomoc spíše odmítala. Je to asi rok, co jsem onemocněla střevní chřipkou, ztratila mlíko a tudíž nemohla kojit a naše dcerka kdykoliv jsem se k ní - večer nebo hned ráno- přiblížila, začala s hysterickým křikem odmítat UM a sápala se po mě. Takže musel nastoupit manžel s flaškou. Nejdřív mě to štvalo, ale pak jsem to vzala jako super začátek našeho dalšího rodinného vztahu
Teď už je to tak, že kdykoliv se večer otevřou dveře a táta vkročí domů, přestávám pro dceru existovat
, koupou se spolu, oblékají, flašku taky jen spolu (občas mám milostivě dovoleno ho vyměnit, ale hned potom musím jít PYČ, protože na nočníku se líp blbne s tátou než se mnou
) a že jsem teď byla i dost unavená z dalšího těhotenství, zbylo na něm i noční vstávání ![]()
S košem chodí bez říkání, nakoupí (podle lístku) když mi není dobře, o večeři si už ani neříká a dělá si ji sám, no prostě je ÚŽASNÝ ![]()
Nejvíc mi asi paradoxně pomohla ta nemoc, ale taky to, že jsem si s ním sedla, poptala se co dělá celý dny v práci a naopak co dělám já, párkrát ho nechala „napospas“ dceři o víkendu a jednou i žehlit košili ![]()
Teď mi příjde, že je víc hrdý na to, co všechno zastane, že se ho holka drží jako klíště a že já se na něj večer neškaredím, nebo mu neusínám během věty ![]()
Ahoj Radina, moj muz bol zvyknuty zit sam a pomahat v domacnosti, takze to mame podelene asi takto.
On obcasne vari, obcas kupime jedlo vo foode.
Dalej kupe maleho (na tomto trvam, az na obcasne vynimky, ked nie je doma, alebo je chory). Ja maleho natieram, balim do plienky, obliekam, on zatial robi vecernu kasicku. Potom idem maleho kojit a uspavat.
On zatial este vyvetra detsku izbu.
Ja periem a skladam pradlo (mame susicku), nezehlime nikto, on si raz za rok vyzehli nejaku koselu sam. Ide mu to viac od ruky, ako mne a je zvyknuty si zehlit.
No ja este upratujem cely dom, co je dost zahul, ale ked mam toho plne zuby, tak ho proste poprosim, aby povedzme umyl podlahy (aspon hrubu spinu), obcas to trva, ale otravujem ho, kym to nespravi. To ze v:,–(e pohadzuje pradlo, uz ani neriesim a odkladam to.
Cez noc kojim, takze vstavam ja, ale najnovsie mame doma model, ze od prveho kojenia spia chlapci spolu. maly nam tak spi od pol noci do rana, takze nam to vyhovuje vsetkym.
Dalej muz nakupuje bezne nakupy, vynasa odpadky. Na vascie nakupy jazdime autom spolu. Ja vzdy nakup vykladam do chladnicky. Maleho krmim prevazne ja. Aj prebalujem a obliekam, ale ked treba, tak s tym nema problem. Ked sme este byvali v panelaku, tak chodil obcas aj s kocikom von.
Myslim si, ze to mame podelene rovnomerne a uz fakt tak nejak fungujeme automaticky, kazdy si robi to svoje ![]()
Mne sa napriklad paci, ze sa o vsetko prosime, on ma poprosi nalozit umyvacku, ja jeho o napr. o uvarenie. Kazdy vikend robi ranajky.
Akurat s vikendovym vstavanim ma to obcas stve, lebo by som si rada aspon 1 den prispala, aby vstal on a postaral sa, lebo zvycajne chodi skor spat ako ja, takze ma naspate
No ale ako vidim, tak musim byt vdacna, za to co mam. ![]()
Ale aby to nevyzeralo az tak idealne, my zase mame ine problemy, ani moj muz nie je dokonaly ![]()
A pravdou je aj to, ze chodi z prace domov tak okolo 16,30, je strasne naviazany na maleho a dohodli sme sa, ze radsej menej penazi, akoby mal prepast jeho detstvo ![]()
Suhlasim s tym, ze chlapov, treba zapriahnut, casto ked maju prilisny servis, tak sa nudia a kukaju inde.
To mi potvrdil aj moj muz, ze cim viac je zapriahnuty, tym sa lepsie citi ![]()
U nas doma bol model, ze mama robila vsetko a otec si cital na gauci noviny, tak ma mamka troska inak vychovala, aby som si zapriahla aj muzicka. A musim priznat, ze som si aj hladala muza, ktory je zvyknuty sa o seba a domacnost postarat. Asi by som nezniesla pocit, ze ja kmitam a on dojde domov a oddychuje. Ved aj my potrebujeme svoj cas na oddych aj ked sme „len“ na materskej.
On uz aj na mne vidi, ked je toho vela a chytam ponorku na maleho 9to v narocnych dnoch, ako zuby, choroby, nevyspatost), a vtedy mu vylozene maleho strcim s tym, ze ja idem spat a nech sa stara. A funguje to. On vie, ze to robim fakt len ked uz padam na hubu a som nevyspata, ked sa troska vyspim, tak som zase mila a trpezliva aj na neho, aj maleho.
No, muj manzel byl nauceny z domova uklizet. Byli dva kluci a mamka si je v tomhle ohledu dost vycvicila. Ted je sice rad, ze ho nenutim, ale casto se nabidne, jestli nepotrebuji pomoct. Jinak se umi kompletne postarat o dceru vcetne navstev doktoru.
Kdyz se podivam na sveho otce - tak ten neumi ani zvednout zadek a podat si jidlo, natoz po sobe uklidit talirek. Takhle si ho vychovala babicka a moje maminka ho v tom podporovala.
Terik
Ahojky,
u nas doma funguje delba prace - jsou prace, ktere delam ja a jsou prace, ktere dela manzel - a pak jsou obcasne prace, ktere funguji stidava a na dohode - ale v za:,–(e plati, ze takove ty caste prace mame rozdelene.
Manza - pokud je doma, koupe - ja pouze prebiram mladsi dceru, jinak se stara on. Jo, obcas svlekam. Jenze ted je porad sluzebne v Prcicich, takze koupu ja
Take je skvelym kosmetikem podlahovych krytin - tj myje podlahy (a schody) a luxuje - a obcas pere koberec vodnim vysavacem - neni to takova hruza, je to jako dvoji luxovani. Ale treba sedacku peru ja
Vynasi kose a pliny - o ty se vubec nemusim starat, jen kdyz je delsi cas pryc je to na me. Jo a kdyz mu necham na stole listek, zapne rano pracku
No a jsme dohodnuti, ze od zari bude malou vodit do skolky, bo by to byl s tou druhou celkem orisek. Jo a rano venci Kacenku (pes) pred spanim se stridame. Jo a chodi plavat se starsi holcickou, nez se narodila Pepi chodili jsme oba, ale to ted bohuzel nejde
Takze ja chodim s Pepi a on s Adlou - a jsme dohodnuti, ze se zacneme stridat, at si oba uzijeme obe holky - Pepi uz neni zavisla na koju, takze plavat s ni muze i tatka
Jo a obcas je vsechny o vikendu vyzenu ven
Ale to je mi pak lito, ze nejsem s nima
Jeeee a vlastne ted Peta jeste nakupuje, ono totiz jit s Adlou do Tesca je o zdrave nervy
Takze tak jednou za dva tri tydny jede na giga nakup - ale v posledni dobe si jsem Ada pohrat ke kamaradce a my s Pepi jedeme s nim.
Ja peru, varim, poklizim, zehlim. Mycka je moje domena, na tu Peta nesaha - jen velmi vyjimecne ho pozadam, zda by nepomohl vyklidit nadobi - ale to je parkrat o roka. A pak nemuzu nic najit ![]()
![]()
![]()
![]()
Staram se o bezny chod domacnosti. Jejda, koukam, ze mam kratsi odstavec jak Peta ![]()
![]()
![]()
Takze jeste chodim plavat s Pepi
Pecu chlebicek a housky, sakrys, co jeste delam? ![]()
![]()
![]()
![]()
No a spolecne treba mejeme okna - nebo se stridame, jak kdy - ovsem odmitame to nejak prehanet. Kdyz se rozhodneme vymalovat, tak ja skrabu a maluju, ale Peta
ruje diry a dela hruby uklid a spolecne doladujeme uklid nacisto. Ja obstaravam urady, Peta obchazi co je potreba, s tim, ze mu vse pripravim… O auto se stara Peta, ale bohuzel budu muset zacit ridit ![]()
![]()
Ach jo ![]()
Spolecne stavime lego a vlackodrahy, ale treba ze zacatku natiral koleje Peta, ted je morim a natiram ja, bavi me to a Petrovi nevadi, ze jsem mu to vyfoukla
Spolecne se divame na telku a bavime se ![]()
Nejsme dokonali, to ne, taky obcas flakame sve povinnosti, ale funguje to u nas asi i protoze se respektujeme. Ja ani Peta si nic nevycitame, ale je fakt, ze pokud nekdo neco neudela, tak mu ten druhy sice nevycita, ale take to za nej neudela.
Lesina
Milá Lesino,to je bomba. To snad dám přečíst manželovi.
Skoro závidím ![]()
Tak ja kdyz toho sveho o neco poprosim, aby udelal - Jojo, ja to potom udelam, tri dny utecou a mne nervy vytecou, on se vzteka, ze to udela potom…a takhle je to porad. Nekterou vec nakonec udela, ale za velkeho vztekani, vetsinou to udelam sama.
Jeho matka rika, ze je vychovanej radne, ale mne neprijde.
Mam ho rada, ale nechape, ze dite se samo nezabavi, nevykoupe, nenakrmi, nemluvim o silenem vstavani v noci (6×) a pak definitivne brzy rano.
Chapu, vydelava penize… a ja nedelam v podstate nic ![]()
Nezlobte se, ze se nepodepisu.
Ale rada ho mam.
Abajo, to neni bomba, me to prijde normalni. Ono to vypada vznesene, ale v realu to nezabere az tolik casu
Kazdopadne nemam pocit, ze bychom se nejak doma predreli - je treba nad tim druhym obcas primourit oko
Nejtezsi je nedelat z toho druheho vola tim, ze to udelam za nej a pak mu to vyctu. Me by to bylo neprijemne, a verim, ze stejne neprijemne by to bylo i Petovi.
Jeee, Pepi je vzhuru! Letim!
L.
Lesino,možná máš pravdu a je to trochu moje chyba
Jsem tak vycvičená z domova . Máma taky dělala všechno
Vzhledem k tomu,že plánujeme třetí dítě,je na čase to trochu přeorganizovat
Tak díky za nakopnutí a jdu do toho ![]()
Ahoj maminy,
vůbec si nedokážu představit,že bych táha všechno sama jako některé z vás.Manža je hrdý na to,že přebaloval šmudlu dřív než já ještě v porodnici.Jinak byl doma vychováván k pořádku a také žil sám.Já chodím do práce tak 25-30h týdně,někdy mín.Prostě jak potřebujeme penízky a jak moc mám práce.Většinou nakupuji sama cestou z práce,ale manžel to pak nosí domů,někdy nakoupíme všichni 3.Když jsme doma oba,lítá malej mezi oběma.Večer se nejraději koupe s tátou a když je tát sám,je to na mě.Uspávám já a po obědě manža.Když přijdu z práce domů,mám kmpletně naklizeno včetně pověšeného vypraného prádla .Co snad jediné nedělá je žehlení.Když byl malý ještě mimčo,tak si ho bral ven,abych měla chvíli klid.Večer vždycky myje nádobí.Víceméně máme vše 50 na 50.Bylo to tak vždycky,ale zpočátku než jsem nastoupila do práce nechápal,z čeho můžu být unavená.po 1.dnu co byl sám s malým doma,uznal,že do práce si chodíme odpočívat…
Nevyměnila bych ho za nic.Když někam jedeme,já malého oblékám a případně sbalím oblečení a manža papání a pití.
lisa
Na základě diskuse o tátovi, který neví co chce bych se vás chtěla zeptat jak moc máte své miláčky zapřažené v domácnosti, když on chodí do práce a živí rodinu? Já jsem dneska úplně vypěnila. Teda, týká se to spíš našeho syna, ale potažmo s tím souvisí celý chod domácnosti. Manžel totiž doma nemusí a nedělá sakum prdum totálně nic. Já vařím peru žehlím uklízím vynáším koše plíny i sběr starám se sama o obě děti nakupuju chodím pro kluka do školy píšu s ním úkoly meju nádobí přebaluju chodím s oběma ven meju je a starám se všem včetně manži o jídlo…(omlouvám se že je to bez čárek, ale tak to vyjádří nejlíp ten děsivý kolotoč). Zjišťuju, že na sebe nemám vůbec čas. manža fakt nedělá doma nic, kromě toho že zdokonaluje náš comp a večer dá holce čistou plínu před spaním a převlíkne ji do pyžamka. Zoubky a koupání je pouze na mně. A ten dotaz: co všechno dělají vaši zaměstnaní chlapi aby vám doma pomohli? Jsem totálně grogy, zdravotně na dně, beru antibiotika, mám horečky a děti zlobí a zlobí…no, třeba mi pomůže vypsat se z toho