Zapřáhnu manžela...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
695
10.2.06 13:49

Radino,
opravu by to chtelo začít ho postupně zapojovat. Myslím, že když funguje spolupráce v domácnosti, tak je to k prospěchu celé rodiny. Ale musí si to uvědomovat i manžel.
U nás doma je to taky v pohodě, jak píšou ty šťastné příspěvky. Mám rozhodně výhodu v tom, že manžel si ještě za svobodna udělal praxi jako Au-pair v Anglii. Takže umí dobře žehlit, uklízení mu jde taky dobře a uvařit základní jídla taky zvládne. Navíc mu to jde rychle od ruky, protože jak sám říkal „by si tam tenkrát jinak nevydělal ani na slanou vodu“ :lol:
Další plus, které si přinesl do manželství, je předchozí výchova. Tchyně, ať je jaká je, mu vždycky říkala, aby po sobě uklízel a udržoval čistotu, jinak ho žádná holka nebude chtít! Tak to minimálně funguje tak, že si to uvědomuje, protože gauč/shrnutou deku po něm většinou uklízet musím já.
Ale krom podobných maličkostí si nemůžu stěžovat. Protože už 3.rokem rekonstruujeme dům, v němž žijeme, tráví hodně času zednickými, a podobnými kutilskými pracemi. Někdy celý víkend, někdy i večer, když přijde z práce. Po takové šichtě už od něj nic nevyžaduji. Ale pokud zrovna nepracuje na domě, můžu ho využít na luxování, škrabání brambor a nebo krmení prcka, stříhání nehtíků, i přebalování a oblékání. Koupání se věnuje jen někdy, protože naklánět se nad vanou při koupání našeho ještě nesedícího mimíska, ho pak beroou záda. Takže jsem mu plně přenechala miminkovské plavání v bazéně. Já jsem jen přihlížející a fotící. Když se učím na zkoušky na ACCA, tak manžel žehlí a připravuje rychlé večeře. Teď už v noci nestávám a nekojím, ale do 4 měsíců malého mi pomáhal aspoň tím, že mu připravoval mlíčko na ranní papání (v 6hod. atp. v době, kdy on stával do práce).
Bydlíme v malém městečku, takže nákupy děláme velké 14-denní všichni společně autem. Malé nákupy zvládnu sama a aspoň vyvenčím mimíska.
Až dokončíme rekonstrukci domu, předpokládám, že si více rozdělíme údržbu domácnosti. Tak doufám, že to půjde bez reptání.
Takže budu držet pěsti, aby vám to doma začlo lépe fungovat. Máš přece nárok na odpočinek i trochu volného času.
Ahoj, Marki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
10.2.06 13:51

Manžel mi moc nepomáhá, ale proto že je v práci dost vytížený. Jakmile ho ale požádám při velkém úklidu, tak bez reptání udělá vše. Vynášení odpadků je jeho práce a vynese je třeba v 22hod. Umýt nádobí, to ale neudělá, hrbí se u linky jak paragaf. Má totiž 2m a mytí nádobí mu činí potíže. Tak abych se moc nenamáhala pořídil mi myčku. On je spíše na ty chlapské práce. Umí opravit totiž vše. Všichni toho náležitě užívají, hlavně když jde o počítač. Proto už není schopen vytapetovat chodbu. Podlepit lino. Tohle jediné mě docela se… Jakmile ho někdo požádá, tak letí, ale doma už mu dochází síly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.2.06 22:54

Tudy cesta nevede

Zdravím vás!
Musím bohužel váš tok převážně kladných hodnocení přerušit svým příspěvkem.
Těhotenství jsem proležela v nemocnici.Spoluležící mi mého přítele převážně záviděly, neb mi nosil kopy dobrot (trpěla jsem nevolnostmi a téměř nejedla) a dokonce mi naistaloval tv a dvd(na to se dívaly právě spolutrpitelky).Na poslední měsíc jsem šla ležet domů.Občas se objevil, ale většinou jsem byla sama.Podotýkám, že pracuje jen občas na zakázku!Když jsem se ho ptala, proč mi aspoň nepomůže s úklidem, docela nepříjemně mi odpověděl"To ti mám dělat služku?„.Drhla jsem pak se svým obrovským břichem jím znečištěný záchod a pro slzy pořádně neviděla.Při porodu se choval skvěle a opět mě zahrnoval veškerou péčí.Ale po příchodu domů mě čekala nově udělaná podlaha (rodila jsem o měsíc dříve) a obrovská špína a prach uplně v celém bytě.Nechtěla jsem v tom své malé miminko nechat a tak jsem každý den 6hodin uklízela.Když jsem věšela vyprané záclony, popraskaly mi všechny stehy.Jeho bolelo v krku a tak si šel lehnout domů k mamince.Malý měl problémy, tak jsem spávala každý den maximálně 3-5hodin.Občas jsem nebyla ani schopna na malého zaostřit zrak, jak jsem byla vyčerpaná.Občas je mi hodně úzko, třeba když jsme já nebo malý nemocní, ale jsem zvyklá pracovat a nevzdávat se.Toto jsou jen příklady.Abych ho jen nehanila, také mě vozí na nákupy, občas vyveze malého na procházku a uvaří nějakou dobrotu.
Musím podotknout, že nesnáším takový přístup mlčky, ale s ním se nedá diskutovat.Prostě mě ignoruje a pak zase přijde a tváří se jako nic.Je to divné, věřím mu, že mě miluje, ale nechá mě takhle se trápit:-(A proto po roce vyčkávání a "dávání šance“ si hledám nového muže!!!Doufám, že se teď na mou hlavu nesnese smršť hanlivých připomínek.Není pro mne lehké zavrhnout otce mého dítěte (ve smyslu partnerském, ne rodičovském).
Takže ani nezávidím ostatním, naopak blahopřeji k dobrému výběru partnera a doufám, že i já se brzy zařadím do této kategorie:-)

Morti

Morti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
10.2.06 23:03

Morti,
pokud je to tak, jak rikas, udelala jsi prave velmi dobre rozhodnuti!!!! K cemu je takovy chlap nez ke zlosti? Tvrdim, ze je lepsi mit fungujiciho externiho tatku nez domaciho vola. A tobe bude podle vseho lip.
 Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
10.2.06 23:59

Chlap musí pomoci s domácností i dítětem. Otázkou je, jak nastavit správný „objem“ pomoci, ale nesmí jen ležet a myslet si, že když přináší peníze, že tím to končí.. Ty dva naprosto odlišné světy se pak budou jen dále vzdalovat a po pár letech ti lidé neví, proč spolu žijí…

Vždyť chlap je pak i pyšný, co sám zvládne a zastane… ocení více práci toho druhého, když někdy pocítí, co to je za makačku dělat „domácí práce“…

Takže i když to zvládáte, tak to nebudete zvládat donekonečna.. jednou ty nervy povolí… nebo budete víc a víc otrávené… a to je škoda…
promluvte si s lenochy… domluvte se na spolupráci… někde fungují tabulky s rozdělením činností, jinde dohoda… ale spolupráce na výchově i chodu domácnosti by měla ležet na obou… i vy máte nárok na to oddychnout si od toho, co děláte každý den takovou dobu..

Já nyní jako oddychovku dělám dálkově školu = když jedu jedno za měsíc na den, někdy dva na otočku do školy, tak hlídá manžel (večer se vracím). Aspoň jsou s dcerou někdy sami. Ona se totiž chová jinak, když je jen s jedním z rodičů¨, a jinak, když jsou doma oba..
Naopak hned napoprvé (před 5 měsíci) byl rád, že s ní byl celý den sám, že ji poznal tak, jak doposud ne.. že si za ním přišla, po:,–(ila se k němu na klín, přinesla knížku a ať jí popisuje co je na obrázcích.. to doposud dělala jen se mnou.. ale když jsem najednou byla ve škole, tak přijala tatínka za maminku a on se tetelil blahem, jak se k němu malá měla :-) Když jsme doma oba, tak není tak přítulná, jako když má toho někoho jen pro sebe a nemusí se dělit.. liška jedna :-)

Zkuste si zařídit nějaký vzdělávací kurs či ozdravný pobyt apod., manžel se víc zapřáhne jak v domácnosti, tak v péči o potomka a třeba to pomůže.. třeba pak více ocení to, co vše stíháte…

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
11.2.06 08:26

Skvělá diskuse!

Já mám spíš opačný problém - jestli toho mého moc nezatěžuju. Máte taky tak unavené muže??? :?:

Utahaný z práce, cestování autem přes hory v tomto počasí ho dorazí, a doma na něj čekají tři baby 8O 8O 8O .

Snažím se ho šetřit, jak to jde, do domácích prací ho téměř nezapojuju, i když se nabídne. Ale děti si ho najdou samy. Starší dcera se ho po příchodu z práce prakticky nepustí.
Největší oporu v něm mám v noci, když malá zlobí, pomáhá tišit a daruje mi tím pár hodin spánku vcelku, se starší chodí v noci čůrat. To je veliká pomoc sama o sobě, když vstává v 6.

Jinak nákupy, večerní odbavování starší dcery - to dělá automaticky. Nemůžu si stěžovat, že by mi s něčím nepomohl, když požádám, jen mám opravdu strach, že je toho na něj někdy moc.

Eva

""http://b1.lilypie.com/G7hBp1/.png:http://b1.lilypie.com/G7hBp1/.png ""http://b4.lilypie.com/Uf9yp1/.png:http://b4.lilypie.com/Uf9yp1/.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
20.1.25 16:16

Zakladatelko, už se to podařilo vyřešit? Moje známá řeší totéž. Doporučila jsem vlídný přístup k manželovi, teplo domova a včas uvařené večeře, uklizeno, vypráno, vyžehleno, spláchnuté WC, uklizené koupelny a bude vše v nejlepším pořádku. Hodně sil, stojí to za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2496
20.1.25 16:18
@maty009 píše: Více

To určitě😄 😄 😄 😄 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21847
20.1.25 16:26
@maty009 píše: Více

Určitě se jí to za devatenáct let podařilo vyřešit. Co tě vede k tomu radit, ještě blbě, v diskuzi staré dvacet let :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí