Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák píše:
@Bubla Bůčková Pokud volíš mezi vstáváním a třemi kopnutími, tak dejme tomu. Pokud bys volila mezi otloukáním celou noc a třemi vstáváními, no tak mi věř, že klidně vstaneš.
No já si prostě nemyslím, že teda alespoň většina těch rodičů to nedělá z pleziru, ale právě volí menší zlo.
@Bubla Bůčková je to jako se vším. Ať si každý dělá jak chce a jak mu vyhovuje. Vadí mi jen hloupé řeči o sobectví nebo o tom, jak jsou pak ty děti postiženy v dospělosti. Je to jako třeba kojení, někdo nemůže, tak nekoji, někdo komu tři měsíce nebo rok a někdo ještě pomalu na základce. Každému jeho.
@Bubla Bůčková Jo a pro rodiče mých vnoučat je menší zlo párkrát za noc vstát a zkontrolovat než nespat vůbec.
@inkakřivák píše:
@Bubla Bůčková je to jako se vším. Ať si každý dělá jak chce a jak mu vyhovuje. Vadí mi jen hloupé řeči o sobectví nebo o tom, jak jsou pak ty děti postiženy v dospělosti. Je to jako třeba kojení, někdo nemůže, tak nekoji, někdo komu tři měsíce nebo rok a někdo ještě pomalu na základce. Každému jeho.
Tak ona jako prvni s vypadky (tusim deviace) zacala ta „druha“ strana
To jen tak pro uplnost.
@inkakřivák píše:
@Lucie_Sx Jo, tak si vezmeme příklad z koní, ty spí ve stoje. Hříbě leží a klisna stojí. Celá žhavá. Skutečně nevidím důvod nechat se celou noc otloukat jak píšťalka, navíc spát na půl oka abych mohla dítě neustále opravovat na posteli. Pěkné do postýlky, maximálně prostrčit ruku a je to. Netřeba se trápit.
Koně, pokud můžou, spí všichni pohromadě a místa ke spaní si vyberou podle vzájemných sympatií. Klisna stojí obvykle nad hříbětem, pokud si lehne, tak vedle něj. Nikdy žádná klisna nespí mimo hříbě (někde za zdí).
Ale lepší by bylo se podívat na šimpanze, gorily, orangutany - ti jsou nám nejblíž. Jejich mimina spí na mámě.
@Venetia píše:
tak to se ještě uvidí, až tahle generace nesamostatných dětí bude zakládat vztahy, jestli to bude výrazně lepší.
Jak nesamostatných? Máš pocit, že by třeba děti přírodních národů, které vyrostly v šátku u mámy, byly nesamostatné?
Děti, které mají komplet naplněný pocit bezpečí z brzkého věku, se naopak osamostatňují lépe.
(to, že spousta matek stojí prckům za zadkem za všech okolností, se společným spaním nesouvisí)
@Lucie_Sx jak dlouho spí na mámě? Rok, dva, tři? A taky putuje po celém hnízdě šestkrát kolem dokola? A taky ta gorila tráví celý den péči o domácnost a gorile a případně ještě jedno gorile a ještě třeba přivydělává? Srovnavas nesrovnatelné. Ať si to každý dělá jak chce, ne? To, že někdo spí s dětmi v posteli a druhý je dává do pokojíčku neznamená nic jiného než to, že jim to tak vyhovuje a nejsou o nic lepší ani horší. Tragická je snaha namlouvat někomu, že tím, že své dítě dává spát jinam, je špatná matka. Stejně jako když nekoji. A pak se ty chudery hroutí. Třeba se za pár let obrátí trendy a i ty budeš ta špatná. Třeba matky, co spí se svými dětmi budou obviněný že zneužívání, co víš. Za mne - ať si to každý dělá podle sebe. Nikdo nevíme co je lepší.
@inkakřivák píše:
@Lucie_Sx jak dlouho spí na mámě? Rok, dva, tři? A taky putuje po celém hnízdě šestkrát kolem dokola? A taky ta gorila tráví celý den péči o domácnost a gorile a případně ještě jedno gorile a ještě třeba přivydělává? Srovnavas nesrovnatelné. Ať si to každý dělá jak chce, ne? To, že někdo spí s dětmi v posteli a druhý je dává do pokojíčku neznamená nic jiného než to, že jim to tak vyhovuje a nejsou o nic lepší ani horší. Tragická je snaha namlouvat někomu, že tím, že své dítě dává spát jinam, je špatná matka. Stejně jako když nekoji. A pak se ty chudery hroutí. Třeba se za pár let obrátí trendy a i ty budeš ta špatná. Třeba matky, co spí se svými dětmi budou obviněný že zneužívání, co víš. Za mne - ať si to každý dělá podle sebe. Nikdo nevíme co je lepší.
Ale prd obrátí trendy. Tohle není žádný trend, to je normální přirozenost.
Ať si to každý dělá jak chce. To nerozporuju. Ale ať netvrdí, že je to tak správně. Není.
@inkakřivák píše:
Taky mi vadí hloupé řeči, že do postele dítě nepatří a kazí to vztah a bla bla
jak říkáš, ty chytrý řeči u mě v noci nejsou, aby to vyřešily za mě ![]()
Jako za sebe můžu říct, že pohodlný to úplně není a určitě bych se sama vyspala lépe - malá opravdu hodně kope a všelijak se po posteli točí dokola:-))
Ale upřímně: jak dlouho tohle období bude trvat? Myslím často na to, že už brzy nebude chtít nosit, že už brzy nebude chtít s mámou trávit veškerý svůj čas, že už brzy nebude chtít vedle mámy spát…a představím si sebe starou, jak na tohle budu jednou vzpomínat a jak moc bych si vyčítala, že jsem si neužila každou minutu toho malýho človíčka. Je to krásný když vedle mě spí, slyším její dech, cítím to malý tělíčko, zaplavuje mě obrovská láska.
Další rovina je to, že to je prostě psychologický fakt, že čím bližší máte s batoletem vztah, tím jednodušší je období vzdoru, puberta a vlastně to ovlivní váš vztah na celý život.
A pak taky je tím ovlivněné psychické zdraví na celý život, blízkost matky dodává sebedůvěru, jistotu a stabilitu.
U nás prcci (míněno batolátka) večer usínali v postýlce při držení za ručičku a za námi do postele se obvykle valili až v průběhu noci a to spali uprostřed
Když jsem ráno vstala dřív než oni, tak jsem je z obou stran obložila peřinama.