Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 20 měsíční dítě a zhruba 2 měsíce chodí přes den na nočník nebo si řekne venku, v noci plenu ještě má, ale už to vypadá, že se zadaří odbourat i tu noční. Od září půjde na dva půl dny (asi na 3 hodiny 2× v týdnu) do školky. Chci se zeptat, stalo se někomu, že by kvůli velkému šoku ze změny prostředí, změny režimu a toho, že nebude mít mámu vedle sebe, přešlo dítě zpět k plenkám?
@roba18 ne.. Kluk šel do školky ve 2 letech na celý den a naprosto v pohodě.. Ba naopak se tam návyk utuzil a bez jakékoliv nehody atd..
@martina.se píše:
@roba18 ne.. Kluk šel do školky ve 2 letech na celý den a naprosto v pohodě.. Ba naopak se tam návyk utuzil a bez jakékoliv nehody atd..
ok, díky. Ony v té školce budou možná i menší děti než naše dítě. Nebo stejně staré s plenkou. Ředitelka té školky mi říkala, že i když nastoupí s plenkou ať počítám, že do dvou měsíců bude bez pleny, jak to uvidí od ostatních. Já mám jen obavu, že si tam třeba neřekne, nebo nebude vědět kam si dojít nebo ho nepustí či co já vím… (kraviny vím)
A jak si ve dvou letech zvykal na odloučení na kolektiv, z toho mám taky strach. Všude čtu, jak má být dítě s matkou min. do 4 let… ![]()
@Veru1987 píše:
Tohle bude hodně opečováné dítě, že?
nemyslím si, jen matka bez zkušeností…
kdyby to bylo opečovávané dítě, tak nepůjde téměř ve 2 letech do školky a budu s ním doma min do 7 let. ![]()
@roba18 píše:
ok, díky. Ony v té školce budou možná i menší děti než naše dítě. Nebo stejně staré s plenkou. Ředitelka té školky mi říkala, že i když nastoupí s plenkou ať počítám, že do dvou měsíců bude bez pleny, jak to uvidí od ostatních. Já mám jen obavu, že si tam třeba neřekne, nebo nebude vědět kam si dojít nebo ho nepustí či co já vím… (kraviny vím)A jak si ve dvou letech zvykal na odloučení na kolektiv, z toho mám taky strach. Všude čtu, jak má být dítě s matkou min. do 4 let…
Ano, kraviny.. U nás byly 4 baby na 15 dvouletých děti a neexistovala nehoda atd.. Prostě to měly zmaknute.. Nesil, nás školku miloval.. Bude to fajnove.. Nikdy jsem nezažila ani slzy atd.. Navíc ho to strašně posunulo dopředu.. Máma je fajn, ale ne vše naučí tak dobře, jako profík.. Našemu fakt školka prospěla.. Teď se mu nechce do školy ![]()
@roba18 píše:
ok, díky. Ony v té školce budou možná i menší děti než naše dítě. Nebo stejně staré s plenkou. Ředitelka té školky mi říkala, že i když nastoupí s plenkou ať počítám, že do dvou měsíců bude bez pleny, jak to uvidí od ostatních. Já mám jen obavu, že si tam třeba neřekne, nebo nebude vědět kam si dojít nebo ho nepustí či co já vím… (kraviny vím)A jak si ve dvou letech zvykal na odloučení na kolektiv, z toho mám taky strach. Všude čtu, jak má být dítě s matkou min. do 4 let…
učitelky taky nechtějí nehodu, takže tam se stále připomíná a chodí hromadně
@martina.se píše:
Ano, kraviny.. U nás byly 4 baby na 15 dvouletých děti a neexistovala nehoda atd.. Prostě to měly zmaknute.. Nesil, nás školku miloval.. Bude to fajnove.. Nikdy jsem nezažila ani slzy atd.. Navíc ho to strašně posunulo dopředu.. Máma je fajn, ale ne vše naučí tak dobře, jako profík.. Našemu fakt školka prospěla.. Teď se mu nechce do školy
jo s tím souhlasím. Na některé věci prostě nemám buňky a kapacitu, to je taky jeden z důvodů proč půjde takhle relativně brzy. Pozoruju na něm, že by trochu jiné vyžití než se mnou už potřeboval. Ale je to „sralbotka“ občas se bojí cizích lidí apod. tak nevím co čekat. Jiank věřím, že dobře vedená školka rozvine i takhle malé děti. U nás tedy budou 2 na 18 dětí, což není moc… ![]()
@roba18
Učitelka se ho zeptá, zda se mu nechce čůrat. 🙂Nejsme hyeny 😄 je třeba jen zmínit, že to potřebuje připomenout, pokud si neumí říct.
Jinak dítěti se do tří let věku utváří osobnost a do dvou let si ve své podstatě nic nepamatuje. A učí se všem novým věcem. To je důvod, proč by mělo být s matkou, ale myslím, že spoustu dětí šlo do školky dříve a nijak je to nepoznamelo. 🙂 Je to jen na rodiči. Já určitě budu tři roky doma s miminkem, ale někdo nemá jinou možnost, než dat dříve do školky a pokud je dítě šikovné, tak nebude problém. 🙂
@bublinek píše:
učitelky taky nechtějí nehodu, takže tam se stále připomíná a chodí hromadně
hm to je fakt, asi vždy před a po nějaké aktivitě, že? Já mu to tedy nepřipomínám, doma má nočník volně k dispozici a chodí tedy bez kalhot a dojde si sám, jak potřebuje. A venku si někdy řekne sám a někdy se chytne mezi nohama a kouká… (tak v této situaci se trochu bojím té nehody
)
@roba18 píše:
jo s tím souhlasím. Na některé věci prostě nemám buňky a kapacitu, to je taky jeden z důvodů proč půjde takhle relativně brzy. Pozoruju na něm, že by trochu jiné vyžití než se mnou už potřeboval. Ale je to „sralbotka“ občas se bojí cizích lidí apod. tak nevím co čekat. Jiank věřím, že dobře vedená školka rozvine i takhle malé děti. U nás tedy budou 2 na 18 dětí, což není moc…
Jo, nás taky nebyl prubojny.. I teď jsou situace, kdy změnu nese těžce - ala nástup do první třídy.. Takže chápu obavy.. Taky jsem je měla.. Věř tomu, že to bude ok a ono to tak bude
jde tam na pár hodin týdně 👍
@Pepinka23 píše:
@roba18
Učitelka se ho zeptá, zda se mu nechce čůrat. 🙂Nejsme hyeny 😄 je třeba jen zmínit, že to potřebuje připomenout, pokud si neumí říct.
Jinak dítěti se do tří let věku utváří osobnost a do dvou let si ve své podstatě nic nepamatuje. A učí se všem novým věcem. To je důvod, proč by mělo být s matkou, ale myslím, že spoustu dětí šlo do školky dříve a nijak je to nepoznamelo. 🙂 Je to jen na rodiči. Já určitě budu tři roky doma s miminkem, ale někdo nemá jinou možnost, než dat dříve do školky a pokud je dítě šikovné, tak nebude problém. 🙂
ty jsi učitelka v MŠ? co znamená škovné dítě? Já také teoreticky můžu být doma do 3 let. Jen bych si chtěla školkové nemoci odbýt aspoň trochu ještě na RD no a pak jsou ještě jiné důvody, ale to nechci psát takhle veřejně.
@roba18 Šikovné znamená, že se samo vyčůrá třeba, nají se samo, částečně oblékne. Samozřejmě paní učitelka je tam i od toho aby pomohla! Když oblékání nejde, utře zadeček. Takže toho není třeba se obávat a důležité je se s tím dítětem dorozumět ![]()
No nemoce si odbydeš i ve škole, tomu se podle mě neda vyhnout, ale jasně chápu. Ve školce jich je a bude více. Tam se prostě chodí i s rýmou, což občas chápu a občas ne. 🙂 Jistě jak jsem psala, každý má své důvody. My plánujeme hned potom druhé, ať si to odbydu najednou 😄 takže proto budu tři roky doma s prckem 🙂. Je to každého rozhodnutí, kdy dá dítě do školky. A pokud je sociálně dost vyzrálé neváhala bych, školka mu prospěje. Naváže sociální vztahy, začlení se, naučí se strašně moc věci.
Ano jsem učitelka, momentálně na MD ????
@Pepinka23 píše:
@roba18 Šikovné znamená, že se samo vyčůrá třeba, nají se samo, částečně oblékne. Samozřejmě paní učitelka je tam i od toho aby pomohla! Když oblékání nejde, utře zadeček. Takže toho není třeba se obávat a důležité je se s tím dítětem dorozumět
No nemoce si odbydeš i ve škole, tomu se podle mě neda vyhnout, ale jasně chápu. Ve školce jich je a bude více. Tam se prostě chodí i s rýmou, což občas chápu a občas ne. 🙂 Jistě jak jsem psala, každý má své důvody. My plánujeme hned potom druhé, ať si to odbydu najednou 😄 takže proto budu tři roky doma s prckem 🙂. Je to každého rozhodnutí, kdy dá dítě do školky. A pokud je sociálně dost vyzrálé neváhala bych, školka mu prospěje. Naváže sociální vztahy, začlení se, naučí se strašně moc věci.
Ano jsem učitelka, momentálně na MD ????
těch sociálních vazeb se právě bojím. Hlavně takových těch agresivnějších dětí, že ho budou někde v koutě kousat, bouchat, odstrkovat a učitelka si toho nevšimne (což se prostě stát může). Prostě, aby tam nebyl jak největší otloukánek…
jaké s tím máš zkušenosti, jako učitelka? (proto jsem se ptala, zda jsi učitelka
)
@roba18 píše:
hm to je fakt, asi vždy před a po nějaké aktivitě, že? Já mu to tedy nepřipomínám, doma má nočník volně k dispozici a chodí tedy bez kalhot a dojde si sám, jak potřebuje. A venku si někdy řekne sám a někdy se chytne mezi nohama a kouká… (tak v této situaci se trochu bojím té nehody)
tak pokud se vyčůrá než se půjde tak to snad venku tu dobu vydrží, ne?
učitelky určitě umí „číst“ tyto signály