Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
to o stříhání miminek je hloupá pověra
Sponku bych neriskovala. Přece jen je ještě malá a mohla by ji spolknout ![]()
Tak já z praxe neporadím, protože mám kluka a to ještě skoro plešatého, ale není žádný důvod, proč by se děti do roka neměly stříhat, kromě té pověry, že „zkracuješ vlasy, zkracuješ život“, čemuž snad už nikdo soudný v dnešní době nemůže věřit… ![]()
Malých sponeček do ofinky bych se určitě bála, může je spolknout, vyndat si je a strčit kamkoliv (oko, ucho, …)
No v žádném případě bych nedala sponky, rozhodně by mohly ublížit víc, neý zastřihlá ofinka.....Vždyt je to jenom pověra
No tak já myslela,že se nesmějí zkracovat kvůli těm vláskům jemnejm,že se zkracuje život mě teda nenapadlo
Tak to ostříháme teda.Právě už to má dlouhý jak přehazovačku ![]()
Ahoj. Ze stejného důvodu dávám, koupila jsem takové malé, pevnější a se zaoblenými kraji. Koupila jsem je u nás v drogerii Teta, balení 4ks stojí asi 10Kč. Dávám ale jen v době, kdy jsem s ní a víceméně ji pořád hlídám. Tj ne do postýlky ani do kočárku.
ja jsem zrovna o tomhle cetla v Mamince,ze je to povera,ze se jim pry zkracuje zivot.ja jsem si nejdriv myslela,ze to je kvuli vlasum,ze treba neporstou nebo tak,ale tam psali,ze je rozhodne lepsi,kdyz se ofinka ostriha,nez aby to mela v ocickach…;-)co z je pravda.ja nasi maly jsem chtela davat sponku,ale ona si to stejne sundava,nebo ji to samo spadne,jak ma jemny vlasky,takze zase sahneme po nuzkach.
Ahoj, neriskovala bych sponku, může se rýpnout, může ji spolknout atd. Nestříhát děti je pověra. Anežka byla poprvé stříhaná v osmi měsících, protože se ji vlásky vzadu kudrnatěli až dredovatěli a nebylo zbytí.
Jojo, zbytečná pověra. Navíc jsem nikdy nepochopila, o kolik by se jim ten život měl zkrátit. ![]()
Ofinu ostříhat a je to. Já bych se sponky asi taky bála, i když ta moje různé věci, co bych čekala, že do pusy strčí, nestrká. ![]()
Já to o stříhání vlasů slyšela v souvislosti s tím, že mají ještě moc měkké kosti na hlavě a mohly by se promačknout, či tak něco. Což mi přijde, že u sponky je riziko snad ještě větší.
tak kámoška děla malý na ofince dva culíčky s gumičkama…vypadala kouzelně a navíc byla od mala tvyklá na česání a nebrání se tomu teď. ale sponky bych se bála…
Děti ještě nemám, ale určitě bych ostříhala. Lidi vymyslí hloupou pověru a pak se člověk zbytečně stresuje. A ty měkké kosti na hlavě, … to mi přijde taky blbost, přeci při stříhání ofinky se nemusíš kostí na hlavě vůbec dotknout.
Sponky bych se bála, může ji polknout nebo se o ni jinak zranit.
Ono je to taky dítě od dítěte. Starší dceru jsem si ostříhat troufla, stříhala jsem ji na roce (tak akorát to vyšlo, že jí ta ofina překážela), ale ostříhat mladší si netroufám, ona si jentak něco udělat nenechá, čištění zubů je boj, česání vlásků taky. A brát ji ke kadeřnici si netroufám už vůbec (to takhle brzy ani u té starší), je to velký mamánek a od cizího by se nenechala už vůbec. Přijde mi bezpečnější ta sponka (pod dozorem), než ji stříhat.
hkac píše:
Ahoj. Ze stejného důvodu dávám, koupila jsem takové malé, pevnější a se zaoblenými kraji. Koupila jsem je u nás v drogerii Teta, balení 4ks stojí asi 10Kč. Dávám ale jen v době, kdy jsem s ní a víceméně ji pořád hlídám. Tj ne do postýlky ani do kočárku.
mimochodem - kouzelná holčina…oči na ní můžu nechat ![]()
Ahoj holky
Potřebuju radu.Moje Kamilka má dost vlásků docela a hlavně jí už leze afina do očí,prej se nemají stříhat vlásky u miminek,tak bych jí dávala sponku,aby jí nelezly vlasy do očí.Otázka je jaké?Ty maličké se bojím,že spolkne a stejně nevím,jestli to na těch prvních jemných vláskách drží.Tak prosím o radu,jestli některá mimčům sponky dáváte a jaké.Díky.