Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Maminky mam dotaz.. dcerce budou 3 měsíce.. přijde mi ze jsme nejak napred nez ostatni.. uz se sama obraci z briska na zada (ze zad na brisko ji to jde hur ale take to umi).. uz ma snahu se i prihatnout do sedu kdyz me chytne za prsty tak se pritahne raz dva.. sama uz i telicko nadzvedne jakoby si chtela sednout ale jasny ze to nedokaze a hned se vrati do lehu.. a od teto doby co kdyz se me chytne a sedi mame desny problem s hlubokou korbou.. silene breci, vzteka se takze nemame sanci nekam jet.. zkusili jsme dneska dat sportacek (mame trojkombinaci) a do toho minimalniho polosedu spise lehu a to je parada kouka vsechno si prohlizi a je hlid.. ale nevim zda je to brzy
kamaradka jezdi od 3 nedel takto s prckem
ale nevim jsem zoufala vsude pisou az na pul roce ale co mam delat kdyz se ji toto libi a je ve sv zivlu vsude kouka a smeje se.. poradte ![]()
Příspěvek upraven 14.04.14 v 09:33
@telezska Neřešila bych, nech ji tak. V autosedačce taky neleží úplně rovně… jako neměla by tam být půl dne, ale myslím, že trocha podpory je menší zlo než ji nechat křičet a trápit.
Jinak taky bys mohla pořídit nějakou korbu, co by z ní mohla koukat, kdyby byla na břiše: buď něco jako Inglesiny, které se dají trochu „rozdělat“ na sporťák, nebo něco s okýnkem či naklápěcí podlahou. Ale pokud na novej kočár nemáš, tak bych to fakt nehrotila.
Ty jakoby pokusy o sed jsou v tomto věku, myslím, normální, to syn dělal taky (jakoby dělal sed- lehy do půlky vzdálenosti
). Myslím, že není dobré v tom dítě podporovat, už vůbec ne přitahovat za ruce a posazovat. Jasně, každé dítě chce mít přehled, ale myslím, že toto není dobrá cesta. U nás fungovalo to, že si v korbě lehl na břicho a koukal (zvedla jsem stříšku), takže měl přehled a ještě byl v poloze žádoucí pro posílení zádového svalstva.
Jeee novej kocar.. my za tento dali 13 litříků tak fakt novej nee.. ![]()
Ja ji nepritahuji ona se pritahne sama, vubec ji v tom nijak nepomaham.. ![]()
A my mame korbu opravdu hlubokou takze by na brise ven nevidela.. ![]()
@telezska já to pochopila, že jí aktivně nepřitahuješ, ale už jen, že jí podáš ty ruce, aby se přitáhla sama, já teda syna pořád pokládala zpět. A s tím lehem na bříšku v kočáře to zkus, taky máme normální hlubokou korbu, ale zřejmě něco viděl, protože tu polohu sám vyhledával (nenutila jsem ho, starší syn leh na břiše dlouho neměl rád, tak mě to ani nenapadlo). Čím je na tom bříšku jistější, tím víc se zvedá na ručičkách a vidí víc. A taky to bylo dobré, že se tak za chvíli unavil, padl a spal
. Musím říct, že horší doba přišla později, kdy si začal v kočáře stoupat, sedět ještě neuměl a polosed ve sporťáku ho přiváděl k šílenství, to jsme pak museli asi měsíc jezdit s autosedačkou na podvozku, než se naučil sedět.
@telezska píše:
Ja ji nepritahuji ona se pritahne sama, vubec ji v tom nijak nepomaham..
No zatím bys ji asi ani moc neměla nechat přitahovat samotnou, ale jak na to, když se k něčemu dostane, neporadím
náš šel do sporťáku v necelém půlroce, taky chtěl trošku výhled, ale my měli v korbě polohování, takže mohl trošku koukat i tam. Do toho sporťáku jsme ho dali i kvůli velikosti, ač náš firkon mě celkem velkou korbu, tak náš macek v zimě v kombinéze měl hlavně na šířku méně prostoru…
Já dala malou do sporťáku taky v necelém půl roce. Jednak proto že chtěla vidět ale hlavně se mi do korbičky už nevešla ![]()
Pokud mas sportak do lehu, proc ne. Me do nej sla v 5 m, do hluboke se nevesla. Ale nesedela, lezela.
Dcera od 3 mesicu jezdila bez vlozne tasky( proste ji nesnesla).Malej je od 5 mesicu taky ve sportaku. Když bude v lehu tak proc ne. Poploleh bych takove malému miminku nedavala. Jinak i když se otaci tak dite se ma otáčet ze zad na brisko nejdříve. Tohle spatne. Prsty nenabízet.
Jinak.to z briska na zada prepadava predpokladam hlavou. Mela by to umet naopak, tedy ma jeste cas, ale z briska na zada bude umet az za hodne dlouho.
A neukazuj ji jak se sedi, oni to pak vyzaduji i kdyz to neumi. Deti by si na to mely prijit samy, neukazovat a nepomahat ![]()
@telezska to co podporujes je pasivni sed, jedna z nejhorsich veci pro zada. To ze umi prepadnout z bricha na zada taky neni vyhra a spravny vyvoj motoriky.
Zkus ji dat na bricho klidne do sportaku ale na rovine, treba ji to zabavi
a pocitej s tim ze ted se ji nebude chtit lehce vzdat toho co si vydobila ![]()
Tak já nevím, mojí malý jsou 4 měsíce, strašně ráda by se přetočila na bříško ale má hodně široký hrudník, takže jí to nejde, nicméně moje doktorka mi řekla abych jí z lehu přitáhla do polosedu a posilovala jí šikmé břišní svalstvo tím že sní budu kývat v této poloze ze strany na stranu, no jasně že se to malý líbí a začala se sama přitahovat, no párkrát jí nechám, ale pak se snažím nevyhledávat polohu u které by to mohla provozovat, prostě děti nejsou tabulkový a dělá to každé dítě, chce to prostě takový zdravý selský rozum abych dítko nenechala řvát a zároveň aby si neublížilo.
Jinak já třeba mám korbu kde se dají zvednout lehce zádíčka, aby případně viděla
Tak dat do sportaku v co nejrovnejsi poloze, pul dne tam snad netravi, tak to neuskodi.. kazdopadne s tim sezenim bych ihned prestala, nebo ji znicite zada; oni se vsichni cca v tomhle veku radi pritahuji do sedu, ale je to fakt nezdrave pro vyvoj a muzu te ujistit, ze z lehu do sedu se fakt hned tak nedostane ![]()