Spravedlivé rozložení financí: Vás názor

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.8.17 21:11

Spravedlivé rozložení financí: Vás názor

Ahoj holky, chtěla bych znát Vás názor na mou situaci.

• v únoru jsem neplánovaně otěhotněla (miminko však bylo kvůli mému zdravotnímu stavu přínosem, přítel byl nadšený) na komise těšíme
  • tudíž svatbu jsme tak nějak nestihli, zařizovalo se bydlení atd. Řekli jsme si ze proste potom
  • přítel koupil velký byt, já ale neměla ani na část bytu, takže je cely napsaný na nej plus temer veškeré vybavení platil on
  • já budu mít mateřskou plus možná nějaký home office na par hodin (ale žádné velké příjmy)
  • zatím je to u nás od začátku tak, ze on platí veškeré poplatky, služby, elektřinu, vodu, internet za velký byt a já jídlo plus on mne rad někam pozve na jídlo nebo tak

Vychází to tak půl na půl finance : to co zaplatí on za služby, tak zaplatím i já za jídlo

• vybavicku jsme platili tak nějak půl na půl
  • vydělává tak 2-3× víc

Teď ale můj dotaz zní, jak si to doma nastavit před narozením malé, aby to bylo všem po narození příjemné, rozumné a proste spravedlivé. Určitě mne pochopíte, zajímalo by mne jak to udělat co nejlépe ke spokojenosti všech. Díky moc předem všem za názory.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Doe_Jane
11.8.17 21:13

My jsme manželé, jsme rodina, takže peníze jdou všechny na jednu kupku, z toho se vše platí, každý si vezme co potřebuje… nemáme jeho a moje peníze, jsou prostě naše, takhle je to nejvíc spravedlivé

• Citovat
  • Upravit
Marie432875
11.8.17 21:16

U nas to mame stejne jako @Doe_Jane a pro nas je to velmi přirozené a normální. Manžel vydělává 2× tolik co ja, ted s rodicakem by ten rozdíl byl mnohem vetsi. Ale nikdy nikdy nikdy ho ani nenapadlo dělit,,moje tvoje". Proste jsme rodina, je to naše. Udělejte si to ale tak jak to vyhovuje vam, vy jste rodina… ;) ideálně dosáhnout takového stavu, ze se ani jeden nebude cítit,,okrádaný" a druhy,,dotovaný" ;)

Příspěvek upraven 11.08.17 v 21:17

• Citovat
  • Upravit
101424
11.8.17 21:17

@Doe_Jane Souhlasím a myslím, že by to tak mělo fungovat i u neprovdaných, pokud spolu žijí a tvoří rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26559

Jedna Rodina = spolecne penize, jeden ucet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26845

Zatim jste par, po narozeni ditete uz budete rodina, i kdyz nejste sezdani. Rodina ma hospodarit spolecne. Resi se to tady v diskusich temer kazdy den. Nekomu vyhovuji finance spolecne, nekomu oddelene.
Ja hlasuji pro spolecne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000

Přesně tak jako píše Doe nademnou. Měli jsme to tak uz před svatbou. Peníze na jedné hromadě a vše společně. Před mateřskou jsmr měli příjmy téměř stejné, teď při RD je to samozřejmě jiné, když jeden z nás chce/potřebuje něco navíc krom obvyklého placení a nákupů, nebo když je potřeba nějaký nečekaný výdaj, tak si to jen navzájem rekneme kvůli přehledu, jinak máme společný účet kam chodí všechny příjmy a u toho udělaný každý spořicí účet, kam si každý měsíčně odklání stejnou částku.

• Citovat
  • Upravit
4488
11.8.17 21:19

Spravedlivě bych to viděla takto. Vezmi si rozdíl mezi tvým platem před mateřskou a mateřskou, to je ušlý zisk (nebo jak to nazvat) za to, že se staráš o společné dítě. Polovinu z toho by ti měl přítel „dát“ (samozřejmě ti nic reálně dávat nebude). Z toho si odečti polovinu energií a poplatků a polovinu nákladů na jídlo. Pokud ti tímto výpočtem zbyde suma větší, než ti zbyde nyní po zaplacení jídla, platila bych méně za to jídlo. Pokud ti zbyde více nebo stejně, na uspořádání bych nic neměnila. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
11.8.17 21:20

My to také neřešíme půl na půl, manžel vydělává víc, peníze jsou naše společné, na půl jsem to měla s ex, a už bych to tak nechtěla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
163
11.8.17 21:21

I já mám s manželem peníze dohromady. Nikdy jsme nerekli, že neco je moje a něco jeho. Jsme manželé tudíž máme opravdu jen společně. A když jsme byli partneři, tak jsme na společný účet (před vůbec zasnoubenim) posílali každý dohodnutou částku a z toho jsme vše platili - výlety, jídlo, nákupy atd… Ale nastavte si to sami podle toho co VAM vyhovuje. Nedivej se na to, co vyhovuje jinym

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488

Společné finance mají tu nevýhodu, když se dva prostě neshodnou. Třeba jeden chce jezdit každý rok k moři a jíst v restauracích a druhý chce co nejvíce šetřit. Jeden si chce koupit něco drahého, na čem mu záleží, druhý o tom nechce slyšet. Domluva není vždy možná. Proto si vždy vypočtu, na co mám „nárok“ a o co jsem se zasloužila a podle toho si vyskakuju :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918

Neresime, jsme rodina, vse jde dohromady a se vsim se spolecne hospodari.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
458
11.8.17 21:23

@Reflex to je úplnej matematickej příklad :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
11.8.17 21:26
@Reflex píše:
Společné finance mají tu nevýhodu, když se dva prostě neshodnou. Třeba jeden chce jezdit každý rok k moři a jíst v restauracích a druhý chce co nejvíce šetřit. Jeden si chce koupit něco drahého, na čem mu záleží, druhý o tom nechce slyšet. Domluva není vždy možná. Proto si vždy vypočtu, na co mám „nárok“ a o co jsem se zasloužila a podle toho si vyskakuju :D
Četla jsem „vysouložila“… :mrgreen: :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
Elenloth
11.8.17 21:27

To si hlavne musite dohodnout spolu, co je pro vas prijemne a spravedlive. My to mame takhle. Jsme manzele, mame oddelene finance, bydlime v jeho dome. Na zacatku jsme se dohodli na nejake castce do ktere mi manzel dorovnaval PPM a pak RP. Z toho jsem platila jidlo a drogerku, bezne potreby pro deti, svuj telefon atd. Vse ostatni plati manzel. Pri miminu to bylo 15 tis, ted je to uz vic, mame dve skolkove deti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat