Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak Naty byla jeden čas fakt jako houba, co do sebe nasává všechno, co zaslechne z okolí. Mohlo jí být tak rok a půl, když pronesla : blbec. Kde to slyšela nevím, ale začala to říkat v autobuse, pořád dokola
Snažila jsem se jí přesvědčit, ať říká kopec, že je to hezčí slovo, ale jí se líbilo „blbec“ Pak jsem to ignorovala a zapoměla na to. Jinak občas si vymyslela slovo a třeba nic neznamenalo, ale jedním z těch vymyšlených bylo „kokoti“ a to zrovna něco znamená, že. Zpívala si to ve frontě u pokladny
pořád dokola „kokoti, kokoti“ Jinak to, že si ve 2,5 letech přinese nějaké to nevhodné slovíčko moc neřeším, bych jí musela držet pod zámkem a nepouštět mezi lidi
Unás vede tatínek dopdele a ráno když se oblíká JSEM TLUSTEJ JAKO PRASE UŽ NEŽERU. Min pondělí jsem byla na tříleté a DR no 16kg to jsi pěkná ráda papáš co. Ne jsem tlustá jako prase.
myslela jsem,že mně omejou.Doktorka na mě koukala jako na vraha. Je to hrozný napomíním manžela,že když mu cokoli upadně tak z něj vypadne doprdrle
a malá to říká taky ,dodává to se neříká. Moc mně to štve já se snažím a ona ne
![]()
22 m syn strávil odpoledne s kamarádkou a jejím přítelem na fotbalovém zápase, a donesl si odtama úžasný slovník. Je to už dva měsíce, ale nevypadá to, že by chtěl zapomenout. Kamarádka to prý nijak nekomentovala když to začal opakovat a odešla s ním pryč, ale bohužel, chlapeček je dost vnímavý. Od té doby z nej občas vypadne „ty pi. o“.. to mě omývali a fakt jsem se bála s ním vylézt mezi lidi, to bych řekla že už snad zapomíná. Ale „ku.va“ z něj padá pořád. Nejhorší je, že jakoby přesně ví v jaké situaci to říct, spadne mu kostka, nebo něco nemůže najít.. a hned to řekne. Je to poměrně často. nevím vůbec jak se chovat. Zatím jsem to nijak nekomentovala a úplně to ignoruju, ale vůbec to nevypadá že by to měl zapomenout někdy. Teď začal chodit do školičky a minule mi říká jedna „teta“ že měla pocit, že řekl „ku.va“..no tak jsem jí vysvětlila situaci, ale už se hrozím toho že to nějaké dítě začne opakovat a já budu za největší matku asociálku. Máte někdo zkušenost co s tím, nebo jak na to reagovat?
@marmelada78 ja mam ja mam
měli jsme skoro podobnou situaci…synovi něco upadlo a řikal do pí. e, pak se třisknul do hlavy a ku.va a několikrat po sobě ja mu vysvětlila, že to nesmi řikat, že to je moc škarede a že by se snim nikdo nebavil a pokažde jsem mu to opakovala až se z něj stal moralista a při mem sakra jen napomenul tohle se neřiká, ale trvalo to taky delší dobu a začal s tim kolem 2 let… je to sice trapne, ale stane se to ![]()
@marmelada78 já bych mu vynadala, pokaždé když by to řekl, když budeš ignorovat tak to bude říkat dál, protože se nic neděje. Můj syn taky zkouší pěkná slova, spíš taková sousloví, sklapni zobák, mám tě plný zuby, zabiju tě, rozřežu tě a vybouchneš. Poprvé napomenu, vysvětlím že je to ošklivé slovo a to se neříká, podruhé napomenu hruběji a fakt se zlobím
většinou to zabere, ale syn je starší, tohle zkouší tak od třech let.
Taky samozřejmě jak piše k-black nebude stačit jen ty ty ty, ale asi razantněji
jsou to potvory…mě ted mladší začla opakovat každe me slovo a to mě dost škube ruka ![]()
Nedávno jsem říkala dceři(2,5): Pojď ke mně, pusinko. Ona: Já nejsem pusinka, já jsem (řekla celé jméno), do p.dele!
Nevim, kde to vzala, já říkam jiný věci, toto ne… řekla jsem jí, že se to neříká, pak si hrála a použila to během hodiny snad 10×, od té doby ne, a říká jen prčic… ![]()
@martas22 znám, nejstrašnější je, že se člověk slyší, že?
u nás to kolem 2 let stačilo ignorovat, ale to byly 1 - 2 pokusy. možná ji odrazuje, že když něco takového řekne v její přítomnosti chlap, vyčítavě pohlédnu a řeknu „Drahý!“
Ale když to dítko vezme za běžné slovo, asi je to potřeba řešit jinak.
Když naše holka nastoupila do školky, tak hned spustila:„mami říká se já tě zabiju ty debile, nebo já tě zabiju ty magore?“ vysvětlila jsem ji, že se to neříká a to stačilo. Pak přišlo to že šla za mnou a slyším pdela dopdele. x jsem ji řekla že se toneříká ale pokračovala dál. Tak jsem se otočila a říkám" když už to chceš říkat, tak se říká p(rrrrrrrrrrr)del a dop(rrr)dele. naproti přez ulici stál borec a když viděl že se bavím s tříletým dítětem, vypadlo mu cigáro z pusi a mobil z ruky. A já? já jsem měla klid protože když dcera zjistila, že nevadí když to říká, tak s tím přestala. Prostě bych to ignorovala.
@martas22 píše:
@marmelada78 ja mam ja mamměli jsme skoro podobnou situaci…synovi něco upadlo a řikal do pí. e, pak se třisknul do hlavy a ku.va a několikrat po sobě ja mu vysvětlila, že to nesmi řikat, že to je moc škarede a že by se snim nikdo nebavil a pokažde jsem mu to opakovala až se z něj stal moralista a při mem sakra jen napomenul tohle se neřiká, ale trvalo to taky delší dobu a začal s tim kolem 2 let… je to sice trapne, ale stane se to
Takhle jsme to meli stejne a dnes uz kdyz reknu do prcic, tak mne napomina ![]()
Mi dcera sproste nemluvi, zatim. (vsak by si to taky zkusila)
.. Ale jednou mi takhle povida, ze me zabije. Tak jsem se ji poprve zeptala, kde to slysela-pry od souseda, kdyz to rekla podruhe, tak rikam neco jako „co? Ty me spapas?“(nic lepsiho me v tu chvili nenapadlo),zacala jsem ji lehtat, delat srandu, proste to odvratit a mam klid. kdyz to nekde slysi, tak uz hlasi, ze se to nerika. To teda hlasi, i kdyz slysi od jeji sestrenky treba jen pipina, pry se rika jen pipi. ![]()
Mám pochytil, otec se tomu hrozně začal smát a ode mě dostal na zadek. Chodíme to kroužku a malý to tam všem říká, teď nám i doma začal říkat pča tatínek-maminka. Fakt super, za chvíli budou zápisy do školky a s takovou mi ho tam nevezmou když na ně vybalí ve dveřích ahoj pča. Máte nějakou radu jak účinně odnaučit?
@Mrs. S Důrazně říct, že tahle slova neříkáme a pokud je syn řekne, tak to ignorovat. Za chvíli ho to přestane bavit.
Ale pokud to slyší doma, těžko ho učit něco jiného…