Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, prosím o radu kdo má podobné zkušenosti. Jde mi o to, proč se po ET nebo KET spustí menstruace i přes užívání progesteronů (Utrogestan, Duphaston nebo jiné). Komu se to stávalo opakovaně, co pomohlo aby ta MS opravdu nepřišla předčasně nebo vůbec?? Jsem teprve 4 dny po KET a začíná mi bohužel MS, beru teď Duphaston 1-1-1. Je to můj třetí transfer.
@Sarkaa90 píše:
Ahoj, prosím o radu kdo má podobné zkušenosti. Jde mi o to, proč se po ET nebo KET spustí menstruace i přes užívání progesteronů (Utrogestan, Duphaston nebo jiné). Komu se to stávalo opakovaně, co pomohlo aby ta MS opravdu nepřišla předčasně nebo vůbec?? Jsem teprve 4 dny po KET a začíná mi bohužel MS, beru teď Duphaston 1-1-1. Je to můj třetí transfer.
Do 12 tt. po transferu jsem brala i Estrofem 1-1-1.
Progesteron (Utrogestan) MS neudrží.
A hlavně Utrogestan se bere minimálně 2-2-2.
Moc nerozumím tomu, proč bereš tak málo hormonů???
@Pajik 76 Utrogestan jsem měla poprvé 2-2-2 a stejně MS přišla 11 dní po ET. Podruhé jsem měla stimulovaný KET - Estrofem a Duphaston. Teď mám KET v nativním cyklu (takže estrofem ne, byla ovulace) beru Duphaston a ten se prý bere 1-1-1.
No, jasně, tak to chápu jestli máš nativ.
Jenže to neuvádíš v tvým úvodním příspěvku.
Já jsem měla KET třikrát. Vždycky Estrofem 1-1-1. Utrogestan 2-2-2.
Poprvé mimoděložní. Po druhé MS přišla za 4dny i přes ty všechny léky. Po třetí se povedlo.
Takže mě to ani léky neudržely, když se to nechytlo…
@Pajik 76 děkuju za info. Doufala jsem, že tenhle nativ bude úspěšnější, embryo bylo hatchující, sliznice super. Je to vážně k vzteku, mě tak zajímá proč… ![]()
No je tady na to milion diskuzí a je toho poměrně hodně co může být příčina.
Imunologie, receptivita endometria, nevím jestli jste měli embryo vyšetřené preimplantačně na genetiku…
Pak vyšetření - štítná žláza, srážlivost atd., ale to asi máš.
Je toho prostě dost co může být „špatně“.
Já tomu moc nerozumím, ale v některých diskuzích bylo vidět, že sem chodí i hodně zkušené holky.
Je mi to líto jestli to zase nevyšlo.
Máte ještě nějaké mrazáčky???
@Pajik 76 děkuju za odpověď. Vím, že těch důvodů může být hodně a někdy se nezjistí. Z testů v CAR se nic nenašlo, hormonální profil normální, ovulace a sliznice v pohodě, spermiogram má manžel v dobrý (i vyšetření DNA fragmentace). Imunologie nic neprokázala, párová genetika v pořádku. Mám sníženou funkci štítné žlázy, ale to mám 3 roky ustálené hodnoty léky, to prý není příčina. Spíš mě štve, že se nažíme víc jak 4 roky a nic se nedaří, přitom jsme mladí. Zbývá teď jeden mrazáček, nechci to promarnit. Všechno je to takový pokus-omyl 🙁
Ty jo, no tak to mě mrzí.
Tak moc držím palce, aby ten poslední byl největší bojovník. Žádná rada mě bohužel nenapadá ![]()
Děkuju 🙂 věřím že se nějaká příčina dá nalézt a řešit. Jako nejradši bych otěhotněla přirozeně (když tomu nic nebrání), ale to už bych chtěla asi moc 🙂
@Sarkaa90
A kolik Ti je? Nechcete tomu dát tedy ještě čas?
Já jsem ve 43 už neměla jinou volbu.
@Sarkaa90 Tak ten Duphaston je o dost slabsi nez utrogestan. Ja i pri normalim ET (coz je trochu podobne nativu) mam 2-2-2 utrogestan. To je 20× vic progesteronu (10 mg duphaston/100Utrog. v jedne tablete).
Jedna moznost je, ze mas jiny problem (spatna embrya, imunologii) a nebo ti to blble nacasovali. Kolikaty den cyklu ti to dali a kdy byla ovulace? Kdyz mas MS po 4 dnech? To by ti snad ani bez KETu tak brzo prijit nemala. KET 5 den po ovulaci a MS za 4 dny? To je 9 den po ovulaci MS?
@Sarkaa90 Hele a nepomohlo by Ti jiné dávkování léku na štítovku? Ségře to změnili a pak otěhotněla. ![]()
@Petra Star o tom rozdílu v hodnotách Duphastonu a Utrogestanu vím, ale prý se Duphaston nedává více jak 1-1-1. Už jsem to četla v nějaké diskuzi a ta hodnota by měla snad tak odpovídat.
S tím cyklem počítáš dobře, teď jsem prvně zkoušeli nativ. Běžně mívám ovulaci kolem 17 až 18 DC (při cyklu 29-31 DC), vím že se to zdá pozdě, ale pořád je to v normě. Takže KET byl normálně 5 DPO. MS přišla trochu dříve ale i tak jsem doufala, že jí prášky zablokují nebo zpozdí. Zatím se MS nerozjela v plné síle, tak třeba mám ještě naději, i když asi moc ne. No člověk se snaží upínat ke všemu, asi to znáte 🙂
@CassidyC děkuju. V dubnu tam jdu na kontrolu tak se zkusím zas zeptat.
@Pajik 76 Úplně se ti stydím napsat, že mě je 29 🙂 Asi nade mnou mávneš rukou. Věk mám ještě dobrý já vím, ale přesto mě ta neplodnost trápí jako všechny.