Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu - dnes jsme byli se synem na očkování (druhá hexa + synflorix), večer byla teplota 38 (v podpaží). Chtěla jsem mu dát čípek, ale nezdařilo se - okamžitě ho vytlačil ven. Neplakal, jen o něco méně jedl a pak normálně usnul. Chodím ho kontrolovat a zdá se mi klidný, ale furt teplý. Mám ho v noci budit a přeměřovat? Mám srážet kdyžtak zábalem? A je nějaká finta, jak zavést čípek, aby zůstal, kde má?
Jsem docela vyplašená, po prvním očkování žádná reakce nebyla.
Lindi,pokud bude spinkat,nebudila bych…však spánek posiluje…
Zábaly…nedělat když má studené ruce a nohy…
Snad se z toho do rána vyspinká…
Ja jsem davala sirup, jen kdyz bylo nad 38. Sledovat by se to ale melo, na pohotovosti mi rikali, ze nad 39 rozhodne srazet a pripadne v noci vzbudit, muze to byt pro male miminko nebezbecne.
Aduš taky měla teplotu až po druhém očkování. Nic jsme jí nedávali, ale měla jí do 38 stupňů. Druhý den už byla jen zvýšená a do večera byla malá dobrá. Třeba to i u vás bude ráno lepší ![]()
Zábaly můžou být nebezpečné, prý je lepší osprchovat vlažnější vodou. My jsme byli dneska na první hexavakcině, tak čekám, co bude. Zdála se mi teplejší, ale horečku zatím snad nemá. Asi toho dneska moc nenaspím, jak se znám, budu pořád kontrolovat.
Lindi, vedeš si dobře, pokud má teplotu do 38, tak se stejně srážet nemá, protože se tím může snížit účinnost vakcíny. Pokud spí, tak ho nebuď, pokud by byl neklidný a měl přes těch 38, dej mu čípek - zatlač ho pořádně dozadu, neboj se toho, pak ho nevytlačí. Zábaly jsou prý také dobré, ale já to na synovi ještě nezkoušela, tak nemůžu radit.
P.S. Míšovi jsem srážela jednou po očku a to měl 39, do 38 jsem ho nechávala a do druhého dne byl OK. Doktorka mi říkala, že reakce na tohle očko mám čekat následujících 36 hodin.
Ahoj, měly jsme to samé před dvěma týdny (taky druhá hexa + prevenar). Čípek se nám také nepodařilo do Kačky dostat, takže pokud má někdo nějakou radu, tak by mě také zajímala. Já jsem,ale vyštvala manžela do lékarny v Tescu a dovezl Nurofen sirup. Kačka už spinkala,ale nějak moc se vrtěla, tak ho dostala a byl klid. Druhý den měla už jen okolo 37,5, to už jsme nesrážely.
Sáhni mu na nožičky a ručičky, pokud je má studené,tak teplota ještě poleze nahoru a proto se v této fázi zábal dělat nemá. Určitě bych ho pohlídala a teplotu bych přeměřila i v noci.
Tak ať je brzo v pohodě a klidnou noc.
Holky, díky. Spí fakt krásně, pravidelně dýchá, je mi ho líto budit.
Zábalu jsem se taky trochu bála, už při večerním rychlém mytí se mi zdálo, že mu chladnou dost ruce a nohy a to není dobře.
Jak na něj vyzrát s tím čípkem, kdyby se mu ještě zvýšila, kurnik? Sirup doma nemáme…
..ani nevím,jestli pro tyhle mrňata nějaký je.
Taky dnes asi moc spát nebudu.
A nejde přeměřit třeba v podpaží ve spánku? Jinak čípek bych zkusila případně znovu, třeba už ho nevytlačí. Pokud bude mít do 38 (plusminus), nic bych nedávala. Pokud nad 38, tak čípek. Ochlazování až kdyby čípek nezabral a měl nad 38,5. Ono je to stejně jen dočasné, pak se zase nahřeje na původní teplotu. Já omývala ve vaně vlažnou vodou. Kupodivu se mu to líbilo. ![]()
Tak mezitím příspěvky přibyli - taky díky moc. Kdyžtak čípek zkusím zatlačit dál, fakt jsem se bála a byla jsem asi moc jemná.
PS: ruce má teplé, nohy jsou ve fusaku, ale předpokládám že snad taky.
Příspěvek upraven 11.05.10 v 21:16
Anežce jsem na srážení horečky dávala jedině čípky, sirup plivala. Musí se půlky zadečku u sebe chvíli držet stisknuté, aby se čípek rozpustil. Pak zůstane, pokud se dítě brzy poté nevykaká.
LindaKa, zkusím popsat, jak zavádíme čípek u nás. Má se nahřát v dlani, ale pak se patlá, takže ho jen vem do ruky, požmoulej, vybal, strč do zadečku a chvilku drž.
Blbě se to popisuje, je to skoro nechutné … používám ukazováček, celej jeden článek do zadečku asi nedostanu, ale skoro. To poznáš, že se čípek „chytil“. Prostě se nesmíš bát. A fakt chviličku, vteřinku dvě, držet ukazováček i s čípkem v zadečku. Uf. Snad je to jasné.
Jo a dítě bych nebudila. Ale pokud má neklidné spaní, malinko se třeba samo probere, změřila bych teplotu, dala zábal (o nebezpečnosti zábalů jsem toho moc neslyšela, jdu se dovzdělat
) a nasadila čípek.
Ywett píše:
LindaKa, zkusím popsat, jak zavádíme čípek u nás. Má se nahřát v dlani, ale pak se patlá, takže ho jen vem do ruky, požmoulej, vybal, strč do zadečku a chvilku drž.
Blbě se to popisuje, je to skoro nechutné … používám ukazováček, celej jeden článek do zadečku asi nedostanu, ale skoro. To poznáš, že se čípek „chytil“. Prostě se nesmíš bát. A fakt chviličku, vteřinku dvě, držet ukazováček i s čípkem v zadečku. Uf. Snad je to jasné.
Jo a dítě bych nebudila. Ale pokud má neklidné spaní, malinko se třeba samo probere, změřila bych teplotu, dala zábal (o nebezpečnosti zábalů jsem toho moc neslyšela, jdu se dovzdělat) a nasadila čípek.
My měly taky reakci až u druhé Hexy, Dr. mi říkala dát sirup Nurofen - tou stříkačkou. Je to prý i na bolest, že mimuška může bolet místo vpichu a prý hlavička, některé děti může prý bolet tolik jako při migréně.