Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, tak pěkně popořadě.. Už od puberty vím, že dítě je to nejkrásnější, co člověka může potkat. Nikdy jsem nepatřila mezi ty, co propaří každý víkend, raději jsem si užívala domácí pohodu. Je mi 23 let, jsem vdaná a právě jsem započala poslední ročník VŠ. Moc si přeji miminko - není to ale obyčejná touha - je tak silná, že si přejete otěhotnět každým dnem. Jen se teď rozhoduji, zda bych zvládla dokončit poslední ročník. Manžel je pracující s dobrým platem, já také chodím do práce, i když by to nestačilo na mateřskou. Samozřejmě mi hodně lidí říká, ať aspoň ještě chvíli vydržím, ale nejde to.. už čekám tolik let ![]()
Holky, myslíte si, že se dá studium s těhotenstvím skloubit? Státnice bych případně stihla ještě před porodem. Podporu v partnerovi mám, máme kde bydlet, hlídací babičky a tetičky také máme. Tak co myslíte? Srdce, nebo rozum? Moc vám děkuju za každou reakci ![]()
@blabla123 ano, to už jsme také řešili, ale já už si mimčo jako opravdově (když nepočítám pubertu, kdy to samozřejmě ještě reálně nebylo) přeji aspoň 4 roky, takže každý měsíc navíc je pro mě prostě hrůza
Kdyby se to povedlo teď, rodila bych začátkem příštích prázdnin, tak nevím ![]()
@lmtehu píše:
@blabla123 ano, to už jsme také řešili, ale já už si mimčo jako opravdově (když nepočítám pubertu, kdy to samozřejmě ještě reálně nebylo) přeji aspoň 4 roky, takže každý měsíc navíc je pro mě prostě hrůzaKdyby se to povedlo teď, rodila bych začátkem příštích prázdnin, tak nevím
Z jakéhokoli důvodu se ti můžou posunout státnice na září a pak by mohl být problém.
To doufám, že se nestane - a i kdyby, je možnost půlročního přerušení studia. Školu bych určitě chtěla dodělat, ale už si myslím, že není takový rozdíl, jestli to bude o půl roku déle.
@lmtehu píše:
To doufám, že se nestane - a i kdyby, je možnost půlročního přerušení studia. Školu bych určitě chtěla dodělat, ale už si myslím, že není takový rozdíl, jestli to bude o půl roku déle.
POužij rozum, nejdříve dodělej školu a před ukončením školy (odstátnicováním) bych to dítě zkoušela nejdříve.
@ka2ka tak koukám, že s pozitivní a podporující reakcí jsem se dočkala pouze od tebe ![]()
@lmtehu tak ono se zadařit hned nemusí, a sousta lidí vystudovala i s dítětem, navíc ty s tím budeš počítat takže se budeš snažit udělat státnice před porodem a nekomplikovat si život ![]()
Určitě se dá studium s těhotenstvím skloubit, pokud nebudeš mít žádné zdravotní problémy, což nemůžeš nikdy vědět předem. Ale dělat státnice přináší stres, tak zvaž, jestli není lepší těhotenství nechat až po státnicích.
@ka2ka Jj, to si taky říkám, že bych nebyla první ani poslední.. Spíš bych se trošku bála reakce mé maminky.. Ta sice ví o mé touze, ale stále se mě snaží přesvědčit, ať počkám.. Ale já bych zase chtěla, aby z toho měla stejnou radost jako já a aby mi hned při první větě neřekla: No ale počkat jsi mohla..
Bez do toho. Podminky mas temer idealni a pokud te podporuje muz a treba tvoji rodice (kteri by byli napr. ochotni pomoct s hlidanim, kdyby se neco nepovedlo a potrebovala by ses skole venovat i po narozeni prtete), tak necekej. Ono to taky treba nepujde uplne hned.
Hodne stesti!
@lmtehu ale tak to ti řekne i po státnicích bude si myslet, že by jsi měla nejdřív pracovat, cestovat a užívat si život
Ahoj… ja otehotnela na zacatku 3taku. Ale studovala jsem dalkove a chodila do prace. Bylo to hodne natocne. Mela jsem celkem ukazkove tehotenstvi, ale ta unava v tehotenstvi byla strasna. V kvetnu porod, takze jsem si musela nektere zkousky prodlouzit do konce srpna. Tyto zkousky jsem udelala, ale donutit se ucit… des bes. A ty hlavni zkousky jsem si dala na leden. Ted mam s malou chozeni po doktorech, tak jsem zvedava jak to zvladnu. Takze za me jestli muzes, tak dodelej skolu a pak mimi…
Já jsem v situaci, kdy studuju 4. ročník (SŠ) na individuál a mám 2 měsíční dcerku. Je to trochu jiná situace, ale za mě: neměnila bych. Ovšem studium je o dost náročnější. Ale v těhotenství, jsem dochodila ročník poměrně bez problému. Ale já neměla nijak přehnané nevolnosti a ten nejhorší měsíc (9.) jsem donosila v klidu v létě. V tvé situaci pokud se na to OBA cítíte, bych neviděla problém. Moje tchýně udělala s dítětem doktorát a atestaci.
takže to zvládnout lze. Držím palce ![]()