Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn (20 měsíců) měl před 3mi týdny rýmu a kašel, rýma přešla, ale kašel stále trvá. Po 10ti dnech kašlání jsme šli k dr., nic nenašla, doporučila cibuli s medem, mucosolvan, teplé olejové zábaly na prsa. Po dalších 10ti dnech kašlem stále, i když ne moc, hlavně v noci nebo přes den, když se „užene“. Jinak mu vůbec nic není. Mám jít znova k dr? Nerada bych, aby dostal zbytečně antibiotika, ale také nechci něco zanedbat. Díky.
Kvitko,
ja hodne na kasel pouzivam jitrocelovy sirup - delaji ho i pro male deti - http://www.megafyt.cz/index.php?…, alep okud by to neprestavalo, tak bych asi radsi k doktorce sla.
koukala jsem, ze jsi zalozila jeste jendu diskuzi ohledne nespani po obede - ja mylsim, ze by to mohlo mit spojistost i s tim kasel. Rozhodne bych vydrzela alepson do doby nez prestane ten kasel.
Syn má taky často kašel hlavně na podzim a v zimě. A teda není to žádný kašlíček
dr. nás poslala na alergologii tam ho začali léčit jinými léky. Udělali různé testy apod. Mucosolvan a podobné sirupy u nás nezabírají vůbec. Nevím třeba je to u vás pouze jednorázová záležitost. U nás je to časté a dlouhodobé včetně zánětů průdušek apod. Syn je atopik takže my to máme spojeno s tím. Zkus se zeptat dr. na tu alergolgii.
Ahojky,
náš syn (4roky), když se rozkašle, tak to trvá i měsíc a půl…
nejdřív šílím a klušu k mudr. Ta mě uklidní, že nikde nic nic neslyší… a že je to vlastně zdravé dítě
relativně mu nic není - má chuť k jídlu, je aktivní - jen prostě kašle - hlavně při běhání (tak až z toho zvrací
), sem tam přes den v noci…
Pokud je to neunosné dávám 3× denně Stoptussin - tlumí kašel a usnadňuje vykašlávání, taky míchám cibuli s cukrem, a dávám Fenistil nebo Zodac. Ale to dělám tak týden. Pokud příznaky ustoupí do kašlání při behání a sem tam přes den nebo i v noci, nedávám nic…mám vyzkoušeno, že to odezní samo, i když léčím, nebo neléčím…Vetšinou nás tento „chronický kašel“ zastihuje při silnější rýmě ![]()
No, žádné rady jsem ti neposkytla
spíše vlastní poznatky ![]()
Hezký večer.
Evelinečka
Ahoj,
s něčím podobným jsme se právě potýkali, akorát mám už staršího kluka. Měl jakousi střevní virózu, ke které se přidala rýma, kašel a dokonce zánět středního ucha. No skončil na atb. Vše se dalo do pořádku, jenže ho pořád trápil noční nebo spíš ranní kašel - kolem páté pravidelně začínal
K doktorce jsem znovu nechtěla, na poslech byl stejně po celé ty 3 týdny čistý. Tak jsem mu ze zoufalství dala na noc čtvrtku Prothazinu a světe div se - 2 dny a hlavně NOCI zatím nezakašlal!
Pro 20 měsíční dítě bych se teda bála, ale je to antihistaminikum takže zkus ten Fenistil, třeba by mohl zabrat. Ani alergie by se nedala vyloučit tak třeba tě dětská Dr. někam doporučí.
Katka
Taky doporučuju Jitrocelový nebo mateřídouškový sirup, nám rozhodně pomohl během pár dní. Dávala jsme to prckovi do čaje.
Dcera taky na kašle trpěla. Kašel je vždycky na dlouho. Mívala ho od 2. dne po rýmě. Pomohl nám až sprej Euphorbium (homeopatikum) na rýmu. Na kašel zabral až Ditustát. Cibule s medem ani jiné sirupy ne, Sinecod taky ne (ale synovi zase jo
).
Teď dostala jen tak šílený kašel, rýmu až po tom, nějaká viróza… Ditustát nezabral, tak dávám Stoptussin 3× denně a trochu se to zlepšilo, ale nejsem moc přesvědčená, že to bylo tím (trvá to od čtvrtka, od pondělka je bez teploty).
Na USÍNÁNÍ nám s velkým úspěchem zabraly cucací pastilky Isla Moos - z islandského lišejníku (doporučené od 3 let, ale nic hrozného v tom není a varianta bez příchuti ani neobsahuje umělé sladidlo, ale cukr, čemuž u dětí dávám přednost). Na dávivý kašel nezaberou, ale na takové to škrábání, jakmile člověk ulehne, které nutí sednout si a kašlat a kašlat, na to jsou skvělé. Jednou už jsem je taky použila, ale musela jsem je brát po 2. Dcera vycucá vždycky jednu před spaním, když má zrovna kašel.
Ahoj,my kašleme 14 dní,před tím byla jen rýma.Používali jsme první týden jitrocelový sirup,ale moc nezabral.Tak nakonec po prokašlaných nocích doktor na:,–(il Solvolan na kašel a i antibiotika.Jindy jsem proti nim,ale teď už toho bylo moc.Ale obojí zabralo až za 5 dní.Tak držím palce! ![]()
Ahojky já vás teda moc nepotěším dcera kašle už 4 měsíc dokonce jsme měli i dýchání a nic nezabírá takže bychom měli jít na vyšetření jícnového refluxu jak už jsem tady nedávno zakládala diskuzi jinak cibule v medu, fenistil stoptusin , Fenorin, Mucosolvan a Hedelix nic na ni nezabírá jinak je v naprosté pohodě až na ten kašel
Ahoj - chci oprášit diskuzi - a nasbírat rady - jak na noční kašel..kašleme chvíli - třetí noc - ale nespíme celá rodina
malá má mucosolvan přes den, na noc sineco, už měla i prothazin čtvrtku… vyvýšená poloha, zvlhčujeme… a kašle a kašle – až se chudinka dáví … tak mě zajímá, co vám u prcků na kašel zabírá. / antibiotika máme druhý den - tak doufám, že bude líp…
Taky jsem se rozhodla oprášit tuhle diskuzi a přispět. U nás je to běh na dlouhou trať. Malej nám marodí snad každý měsíc a půl. Začíná to vždycky vodovou rýmou, pak přechází do kašle, který za nějaký den sedne na průdušky. Nejvíc mě štve, že to není jen na podzim a přes zimu, ale i v létě. ![]()
Nosní mandli mu brali vloni v listopadu, jediný pozitivum je, že mu rýma nejde do uší, jinak interval marodění zůstává. Nesvádím to na školku, že je tam týden, a pak 14 dní až měsíc doma, ale v létě mezi děti nijak nechodil a bylo to samé.
Dnešní noc byla teda šílená, záchvaty kašle, úplně to v něm chrastilo, ráno k tomu všemu teplota. Co se týče sirupů, máme vyzkoušený Mucosolvan, Stoptussin, teď ten Jitrocelový. Když mu kašel sedá na průdušky, dáváme Spiropent. Dřív sirup, teď tabletky (2× denně 1/4). Po tomhle mu to zabere, antib. dostává výjimečně. Objednaní jsme na alergologii, určitě je tam tkví přičina. V pylové sezoně mu bylo taky ouvej, zdědil to bohužel po manželovi. Ten je taky alergik a jako dítě taky takhle často stonal. Takže nám nezbývá nic jiného, než tohle šílené období překonat a něčím mu ulehčit.
Taky prosím o radu. Vojta dostal rýmu a je dost zahleněný. Rýma je průhledná nebo bílá. Odsávat moc nejde. Spíš teče rovnou zadem. Dva dny špatně spal. Zvýšeno pod hlavou má. Dávám cibuli s cukrem, mucosolvan junior, vincentku. V noci už spí klidně. Přes den v něm chrčí, odkašle, je chvilku klid a zase znova. Teplotu nemá, jen k večeru tak 37,1-37,2. Dneska to trvá pátý den. Rýma bych řekla, že ustupuje, ale to zahlenění pořád trvá. Nezhoršuje se to, ale ani moc nelepší. Nerada bych něco zanedbala. Pořád přemýšlím, jestli jít doktorce nebo ještě vyčkat. ![]()
Ahoj. Už začínám mít trochu obavy. Minulý týden začal syn (1 rok) ošklivě kašlat (dle poslechu to by suchý kašel). Byli jsme u doktorky, začali jsme brát Sinecod, až se kašel změní (prý tak za dva tři dny) na vlhký kašel, pokračovat Mucosolvanem. Problém je v tom, že už je to šestý den co jsme u lékařky byli a syn má stále suchý dávivý kašel, někdy se i trochu pozvrací, budí se kašlem ze spaní. Je to na to jet znovu k doktorce? Nebo něco dělám špatně? Jsme doma (ven s ním ani nemůžu, okamžitě má záchvat kašle), zvlhčuji vzduch, větrám, syn spí se zvýšenou hlavou… Díky za rady! ![]()
Zašla bych, aby to nebyl zánět průdušek nebo zápal plic, teďka to má hodně dětí..
Na noc zkus Fenistil, kapky 10 kapek, ať se aspoň vyspí. Já jsem dávala i 5-7kapek a okamžitě Lucka přestala kašlat, tak aspoň se vyspala - a já taky. Chodila jsem do práce a hlídala babička.
Zkus i jitrocelový sirup - nevím sice jestli pomáhá, ale zkoušíme co se dá. ![]()
Nám zabral bronchrip sirup(za týden bez kašle) a to jsem se děsila, že bude kašlat min 14dnů. Lucka ve školce to chytne hned.