Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nimie píše: Více
Pravda, ale aj tak ich tam nehadzem… mozno naozaj iba zvyk…
No a pokud vynecháme marketing, tak jak se reálně liší od těch ostatních programů? Stále se to minimálně 30 minut koupe ve vodě a točí v bubnu.
@j.a.n.i1 píše: Více
Marketing nevím, podle mě ten program jde zdarma stáhnout do všech LG praček ne?
a asi i jiné budou mít podobný systém.
Popravdě si moc nepamatuju detaily, většinou jsem líná nastavovat ten konkrétní program a nastavím si to přes manuál
ale praní může být i na 15 minut, při nízké teplotě, nemusíš dávat ani otáčky pokud nechceš. Případně se doporučuje boty dát dovnitř s ručníkama nebo je dát do tlusté speciální síťky.
Já dávám obvykle manuál 15 - 30 min podle stavu, buď zcela bez otáček nebo 400 myslím nejmenší, teplotu 20 nebo 30 (opět dle stavu a typu bot). Jenom je potom vyndavám nad kýblem, protože to z nich teče hrozně.
Ale tady nejde o pračku, ne? Jde o to, jak pečovat o boty. Mám skechers uz léta, pravidelně peru v pračce, protože chci mít boty čisté, a drží jako nové.
@MaryTenEyc píše: Více
Ale jde, ze boty nejspu primárně urceny k tomu, aby se praly… A tezko to bude jejich zivotnost prodluzovat.
Mám na mysli látkové. Výrobce to přímo doporučuje.
@MaryTenEyc píše: Více
Mám je taky, a taky je už několik let peru a jsou v pořádku.
Také občas házím sportovní boty do pračky, která má na boty extra program. Nenapadá mě, co bych s nimi měl dělat jiného, když jsou špinavé a propocené.
Spousta jich to má přímo i v pokynech údržby, ale i u těch, kde to není úplně explicitně řečeno to často lze, jen si prostě musíš pračku nastavit na šetrný program. Když máš třeba sportovní boty, které jsou fakt plné bordelu, tak to může pomoct z toho dostat i fakt velký bordel, oživit tu tkaninu, čímž jí to i tu životnost prodlouží.
Ano, lze to, ale o prodloužení životnosti prostě pochybuju.
@j.a.n.i1 no rozhodně vydrží déle než když je nebudeš mýt vůbec, to pak jsou (obzvláště světlé boty) zralé na chození se psem na pole, ale ne mezi lidi ![]()
Občas taky nějaké textilní boty (i sportovní, krom teda běžeckých, to by musely být echt špinavý ) vyperu a to nejsou žádné křusny za 200 z Temu, peru na 30 i někdy 40, krátký program s minimem otáček, vložku odstraním a případně i tkaničky, ty často vydrhnu v ruce nebo vyměním za nové..Po vyprání nechávám usušit venku na sluníčku.
Spíš by mě nenapadlo ani nad tím nějak filozofovat, beru to jako součást běžné údržby ![]()
Do pračky hážeme třeba i obyčejné naše plyšové domácí boty, drží už tak 3. rokem, to, že jsou ošoupané zevnitř je jedna věc, ale vzhledově jsou jako nové ![]()
Příspěvek upraven 11.06.26 v 18:08
@Fitsun píše: Více
Ale jsem nikde prece nepsala, ze je nebudu myt vubec, jen si nemyslim, ze ulehčit si pravi tim, ze je nahazim do pracky, je postup k prodlouzeni jejich zivotnosti.
@j.a.n.i1
Myslím si, že jen nepobíráš ten hlavní důvod, proč se to tu a tam dělá.
Pokud jsou boty propocené a špinavé skrz naskrz, tak je hadrem nikdy nevyčistíš tak důkladně jako šetrným praním. To dává logicky smysl. Navíc když je budeš mechanicky dřít třeba kartáčem, tak ty vlákna poškodíš.
Nečistoty a pot zůstávají ve vláknech, kde materiál postupně zatěžují. Největší zátěž pro textil není samotná pračka na jemný program, ale dlouhodobě usazená špína. Proto se tu píše o delší životnosti při (občasném!) praní v pračce ![]()
Příspěvek upraven 11.06.26 v 18:29
Nevím, zda to prodlouží životnost, to fakt nevím. Rozhodně to ale prodlouží snesitelnost vůči společnosti. Navíc já bych ve špinavých botách nikdy nechodila, no.
Shodou okolností jsem dnes měla na starost své dva vnuky. Oba naboso ve sportovních sandálkách. Jejich maminka sama poznamenala: dnes už půjdou ty botičky do pračky. Jinak by se prostě nevyčistily. Tam se nic neprodlužuje, za měsíc už jim budou malé, ale údržba to je jediná možná.