Staročeská jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
140240
27.9.15 10:35

Izaslav, Tvořimír

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
27.9.15 11:59

Mám tu nějaký cyrrilometodějský kalendář z roku 1974. Výběr z ledna: Jenovéfa, Rajmund, Severina, Juliana, Agathona, Proba, Sáva, Fabián, Šebestián, Ildefons, Timotej, Titus, Sulpicius. V dalších měsících jsou občas taky nějaká velmi zajímavá jména :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
27.9.15 12:54
@Gituš píše:
Mám tu nějaký cyrrilometodějský kalendář z roku 1974. Výběr z ledna: Jenovéfa, Rajmund, Severina, Juliana, Agathona, Proba, Sáva, Fabián, Šebestián, Ildefons, Timotej, Titus, Sulpicius. V dalších měsících jsou občas taky nějaká velmi zajímavá jména :mrgreen:

jenoféva, to byla prababička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
27.9.15 13:00

Klementyna, Fabiana, Fedorka, Jenek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nellyssa
28.9.15 08:53

Abdon, Ábel, Aberald, Abrahám, Absolón, Adalbert, Adelaida, Albert, Albrecht, Alfons, Alfréd, Alois, Alžběta, Amadeus, Amáta, Amatus, Ambrož, Amos, Arnošt, Augustýn, Atila, Aurel, Aurélie, Aurora

• Citovat
  • Upravit
26
28.9.15 14:46

Tak nevím, jaká jména přesně spadají do staročeských jmen. Já za staročeská jména považuju ta jména, která se dávala v 19., 18. století a dříve. Některá z nich zažívají v současnosti renesanci - Amálie, Matyáš, Anežka, Antonie atd., některá jsou stále zapomenutá - Bartoloměj, Kajetán atd.

Líbí se mi:
Amálie, Alžběta, Anežka, Apolena, Antonie, Dorota, Eduard, František, Františka, Johana, Josefína, Kajetán, Metoděj, Mariana, Marie, Otakar, Rozálie, Růžena, Vendelín, Viktorie, Valérie, Terezie, Zdislava.

Ne všechna jména, která jsem tu vypsala, bych měla odvahu dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.9.15 17:45
@mojmira píše:
jenovefa, to byla prababička

Je to krásné jméno :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
28.9.15 17:50

Filomena, moje prababička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
28.9.15 18:07

Robiš, Herka, Hodava, Zdika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
28.9.15 20:39

Blažej, Bohdan, Bořislav, Ctirad, Čechta, Dobroslav, Duchoslav, Evan, Holec, Chotěbor, Chval, Ješek, Kozma, Křesomysl, Ladislav, Libomír, Milota, Mnata, Mojmír, Nechval, Nezamysl, Otrad, Pravomil, Přemysl, Radoslav, Rastislav, Ratibor, Ratislav, Rohan, Slavata, Slavomir, Smil, Soběslav, Spytihněv, Svorad, Třebsa, Tuchota, Tušek, Vědom, Velen, Vladivoj, Vladislav, Vlastibor, Vlador, Vlk, Vlkoš, Vrbata, Všerad, Všemysl, Želimír… ;)

• Citovat
  • Upravit
26
28.9.15 20:53
@Flenka píše:
Blažej, Bohdan, Bořislav, Ctirad, Čechta, Dobroslav, Duchoslav, Evan, Holec, Chotěbor, Chval, Ješek, Kozma, Křesomysl, Ladislav, Libomír, Milota, Mnata, Mojmír, Nechval, Nezamysl, Otrad, Pravomil, Přemysl, Radoslav, Rastislav, Ratibor, Ratislav, Rohan, Slavata, Slavomir, Smil, Soběslav, Spytihněv, Svorad, Třebsa, Tuchota, Tušek, Vědom, Velen, Vladivoj, Vladislav, Vlastibor, Vlador, Vlk, Vlkoš, Vrbata, Všerad, Všemysl, Želimír… ;)

Z těchto jmen se mi až na Ctirada a Vladislava nic nelíbí. Přijdou mi to jména za trest, je to už opravdu extrém, druhý extrém jsou jména typu Chloé Navrátilová apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
28.9.15 20:58

@silkaa Mě se také nelíbí zdaleka všechny, jen jsem vypsala staročeská jména co mě napadla :). Ale vypíchla bych jich za sebe tedy víc. :palec: Třeba Ratibora, jedna maminka ho tu má a přijde mi to moc roztomilé - Ráťa, Rátík. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
9337
28.9.15 21:05

@Flenka To je super, jak jsou dnešní maminky (a tatínkové)nápadití. Ratík je dobrej. :mrgreen: Ne jako za nás: Petr(a), Lenka, Martin(a), Jan(a), plus ještě tak 5 - 6 dalších a repertoár byl vyčerpán :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
28.9.15 21:36

Pokud se za staročeská jména berou slovanská jména, tak se mi líbí již zmiňovaný Ctirad, dále Zdislava, Jaroslav, Vratislav, Ludmila a možná by se i pár dalších našlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3582
28.9.15 23:08
@Anna766 píše:
Petronela. Polyanna. Ervín. Mstislav. Eleonora. Leopold. Kornélie. Valentýna. Valerián. Vitališ. Rozálie. Aurelián.

Vím že příspěvek je již staršího data :lol:

my doma máme Kornélii a kamarádka má Pollyannu :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí