Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mám tu nějaký cyrrilometodějský kalendář z roku 1974. Výběr z ledna: Jenovéfa, Rajmund, Severina, Juliana, Agathona, Proba, Sáva, Fabián, Šebestián, Ildefons, Timotej, Titus, Sulpicius. V dalších měsících jsou občas taky nějaká velmi zajímavá jména ![]()
@Gituš píše:
Mám tu nějaký cyrrilometodějský kalendář z roku 1974. Výběr z ledna: Jenovéfa, Rajmund, Severina, Juliana, Agathona, Proba, Sáva, Fabián, Šebestián, Ildefons, Timotej, Titus, Sulpicius. V dalších měsících jsou občas taky nějaká velmi zajímavá jména
jenoféva, to byla prababička
Abdon, Ábel, Aberald, Abrahám, Absolón, Adalbert, Adelaida, Albert, Albrecht, Alfons, Alfréd, Alois, Alžběta, Amadeus, Amáta, Amatus, Ambrož, Amos, Arnošt, Augustýn, Atila, Aurel, Aurélie, Aurora
Tak nevím, jaká jména přesně spadají do staročeských jmen. Já za staročeská jména považuju ta jména, která se dávala v 19., 18. století a dříve. Některá z nich zažívají v současnosti renesanci - Amálie, Matyáš, Anežka, Antonie atd., některá jsou stále zapomenutá - Bartoloměj, Kajetán atd.
Líbí se mi:
Amálie, Alžběta, Anežka, Apolena, Antonie, Dorota, Eduard, František, Františka, Johana, Josefína, Kajetán, Metoděj, Mariana, Marie, Otakar, Rozálie, Růžena, Vendelín, Viktorie, Valérie, Terezie, Zdislava.
Ne všechna jména, která jsem tu vypsala, bych měla odvahu dát.
@mojmira píše:
jenovefa, to byla prababička
Je to krásné jméno ![]()
Blažej, Bohdan, Bořislav, Ctirad, Čechta, Dobroslav, Duchoslav, Evan, Holec, Chotěbor, Chval, Ješek, Kozma, Křesomysl, Ladislav, Libomír, Milota, Mnata, Mojmír, Nechval, Nezamysl, Otrad, Pravomil, Přemysl, Radoslav, Rastislav, Ratibor, Ratislav, Rohan, Slavata, Slavomir, Smil, Soběslav, Spytihněv, Svorad, Třebsa, Tuchota, Tušek, Vědom, Velen, Vladivoj, Vladislav, Vlastibor, Vlador, Vlk, Vlkoš, Vrbata, Všerad, Všemysl, Želimír… ![]()
@Flenka píše:
Blažej, Bohdan, Bořislav, Ctirad, Čechta, Dobroslav, Duchoslav, Evan, Holec, Chotěbor, Chval, Ješek, Kozma, Křesomysl, Ladislav, Libomír, Milota, Mnata, Mojmír, Nechval, Nezamysl, Otrad, Pravomil, Přemysl, Radoslav, Rastislav, Ratibor, Ratislav, Rohan, Slavata, Slavomir, Smil, Soběslav, Spytihněv, Svorad, Třebsa, Tuchota, Tušek, Vědom, Velen, Vladivoj, Vladislav, Vlastibor, Vlador, Vlk, Vlkoš, Vrbata, Všerad, Všemysl, Želimír…
Z těchto jmen se mi až na Ctirada a Vladislava nic nelíbí. Přijdou mi to jména za trest, je to už opravdu extrém, druhý extrém jsou jména typu Chloé Navrátilová apod.
@silkaa Mě se také nelíbí zdaleka všechny, jen jsem vypsala staročeská jména co mě napadla
. Ale vypíchla bych jich za sebe tedy víc.
Třeba Ratibora, jedna maminka ho tu má a přijde mi to moc roztomilé - Ráťa, Rátík. ![]()
@Flenka To je super, jak jsou dnešní maminky (a tatínkové)nápadití. Ratík je dobrej.
Ne jako za nás: Petr(a), Lenka, Martin(a), Jan(a), plus ještě tak 5 - 6 dalších a repertoár byl vyčerpán ![]()
Pokud se za staročeská jména berou slovanská jména, tak se mi líbí již zmiňovaný Ctirad, dále Zdislava, Jaroslav, Vratislav, Ludmila a možná by se i pár dalších našlo.
@Anna766 píše:
Petronela. Polyanna. Ervín. Mstislav. Eleonora. Leopold. Kornélie. Valentýna. Valerián. Vitališ. Rozálie. Aurelián.
Vím že příspěvek je již staršího data ![]()
my doma máme Kornélii a kamarádka má Pollyannu
![]()