Staročeská jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
140240
29.9.15 13:12

Ninek, Přemek, Janek, Branislav, Maruše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.10.15 10:09

Blažej, Bohdan, Bořislav, Ctirad, Čechta, Dobroslav, Duchoslav, Evan, Holec, Chotěbor, Chval, Ješek, Kozma, Křesomysl, Ladislav, Libomír, Milota, Mnata, Mojmír, Nechval, Nezamysl, Otrad, Pravomil, Přemysl, Radoslav, Rastislav, Ratibor, Ratislav, Rohan, Slavata, Slavomir, Smil, Soběslav, Spytihněv, Svorad, Třebsa, Tuchota, Tušek, Vědom, Velen, Vladivoj, Vladislav, Vlastibor, Vlador, Vlk, Vlkoš, Vrbata, Všerad, Všemysl, Želimír…

Z toho tvojho by šel Bohdan, Ctirad, Ladislav, Evan (typické keltské jméno :) ), Ješek, Vladislav, Milota, Mnata, Mojmír, Přemysl, Radoslav, Rastislav, Ratibor, Slavomir, Soběslav, Vladivoj, Vladislav

Co třeba Zdeslava? - Zdeša, Zdeška, Slávka, Zdenka

Duchoslav jedině jako příjmení.

U nás na Orlickoústecku se narodila Klementina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
4.10.15 10:13

@Morrígan Ní_Boii Klementina je hezké. :palec:

• Citovat
  • Upravit
140240
4.10.15 10:13

Květava, Cipa, Hnojen, Hrabiša :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.8.16 22:16
@mojmira píše:
Kostislava, Miloň, Felician

Miloň Čepelka a jeho vnuk Miloň
Mnislav Zelený Atapana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.17 09:15
@Anna766 píše:
Staročeská jména-Slované…
Boreš, Bezmír, Blahosej, Braslav, Byšek, Ctimír, Ctislav, Častava, Čestislav, Domahost, Domaslava, Drahuš, Dražej, Hroznata, Hostislav, Hvězdoň, Chotěbor, Chlumata, Chuděj, Jadruh, Ještitbor, Jitroň, Kazněj, Krabuš, Květava, Liběj, Lstibor, Lučen, Milovan, Milomir, Myslava, Nadslav, Nedabyl, Nezbavěta, Odran, Olech, Ostromir, Prostěj, Petroupek, Stojislav, Svorad, Rodvin, Řehout, Škoděj, Štěta, Třebej, Trubej, Ústoj, Útěch, Velemil, Vitislav, Věromila, Vyšehněv, Zdebor, Znosim, Zvěstoňa, Živena, Života, Žížel, Żalhost.
Prosím vybírejte :mavam: :mavam:

Dala bych: Ctislav, Hostislav alias Hosťa, Květa, Živa (podle slovanské bohyně) :mavam: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
9.9.17 09:31

Alfréd se mi nelíbí, ale znám daleko horší a holčičí jména jsou moc pěkný :palec: a hodí se k sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16210
9.9.17 09:35

Jména mi k sobě hezky ladí a líbí se mi všechna tři. Alfrédovi se dá říkat Alfe, Alfí, Fredy, Jenovéfě bych říkala Jenůvko, Jeno… Ony zdrobněliny a oslovení většinou přijdou samy, já takhle u Jáchyma taky nechápala oslovení Chymíku, a teď už mi to vůbec uši netrhá a říkáme mu tak taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
9.9.17 09:40

Ja bych klidne oslovoval zakladnim tvarem jmena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
9.9.17 09:46

Mně se ta jména líbí, jsou mi bližší než všechna ta dnes moderní (není třeba vypisovat ;) ). Taky bych se nebála používat je v základním tvaru a u Josefíny bych na něm trvala :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
9.9.17 09:57

Obě se mi moc líbí :srdce:. Dle mého názoru rozhodně lepší, než nějaká Sophia, Victoria, Emma, Ella a jim podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
9.9.17 10:00

Jména jsou pěkná, staročeská, hodí se k příjmení. Za mne 100× lepší a zajímavější než Tristanové, Nicolasové, Charlotty a spol.

• Citovat
  • Upravit
9.9.17 10:10

Lambert

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
9.9.17 10:50

Krasna jmena :palec: Libi se mi tyhle jmena, my mame treba Vendelina :srdce: Ono to „domaci“ osloveni prijde vzdycky tak nejak samo. Ale takova jmena bych klidne pouzivala tak jak jsou, v zakladnim tvaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
9.9.17 11:01
@Anonymní píše:
Vendelína? Holka? Nebo Vendelín - kluk? V podstatě je to jakoby- Vašek? Říká mu tak někdo?

Vašek je spíš Václav ne? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko