Starost o rodiče, prarodiče

6.4.13 21:30

Starost o rodiče,prarodiče

Ahoj holky!
Chtěla bych znát Váš názor ;)
Jste některá z Vás v situaci, že máte doma starou babičku, maminku, nebo někoho jiného kdo potřebuje Vaši pomoc? Myslím tím dovést k doktorovi, nakoupit, trochu pouklízet nebo jen společnost. Chcete se o dotyčného postarat ale nemáte čas? Jak to děláte? Pište mi svoje názory:) Dominika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
novo123
6.4.13 21:40

Osobně tu zkušenost sice nemám, ale např. teta to řeší „paní na hlídání“ a paní, která mi hlídá děti, takhle dva dny v týdnu taky obstarává starší lidi. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
74217
6.4.13 21:41

Mám maminu po mrtvici, navíc nežije s náma, ale 90km dál, když otec potřebuje pomoct, že musí do práce a mamina k dr. někam na vyšetření, tak tam jedeme a zavezeme kam potřebuje. Teď má otec jet do lázní na pár dní, mamina nemůže sama zůstat doma, tak tam pojedu i z děckama a zůstaneme tam.
Děda je taky nemocný a když potřeboval vézt do Brna na nějaké vyšetření, tak se tam zavezl. Vždycky se to tak udělalo, aby se ten čas udělal no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
6.4.13 21:44

No já v té situaci nejsem, ale můj otec (62 let) jo. Babičce bude letos 90, je samostatná (chodí - i když po úrazu jen po zahradě, hygienu zvládá, zajímá se o svět). Naštěstí otec je OSVČ, navíc v důchodovým věku, takže přizpůsobuje pracovní dobu tomu, co potřebuje babička. Donedávna měla svůj byt poblíž něho (v domě u strejdy), ale teď ji mají přímo v baráku - sice jsou tam trochu jako sardinky, ale zase odpadá dovoz atd. Upřímně, nebýt jeho flexibilní práce, asi by byl problém.

Když potřebovala péči moje babička z druhé strany, tak jsme se v jejím bytě střídali denně někdo: já, bratr, dva bratranci, teta - popovídat, nakoupit… chodili jsme po škole nebo po práci, a tím, že nás bylo víc, tak se to dalo, vycházelo to tak jednou týdně. Navíc teta dělala sociální pracovnici v nemocnici, takže doktory s ní oběhala. Ale stejně to nepomohlo, babička se to nějak rozhodla zabalit :(

Maslím, že pokud nemáš čas sama (máš rodinu atd.), je jediným řešením dělba práce. Nebo si ho holt udělat a přizpůsobit se :( Taky počítám, pokud by máma přestala zvládat barák, že holt třísknu s prací nebo si zkusím najít něco na dálku, a přestěhuju se k ní, a holt to nějak zvládneme…

Držím palec, ať se to u vás vyřeší nějak pohodově :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.13 22:01

Děkuju za Vaše názory :hug:
Ale neptám se proto, že bych v této situaci byla. No, byla jsem. Je to skoro 4 roky zpátky. Bylo mi měsíc 18 a s mamkou jsme měli bouračku. Mamka na tom byla špatně a jezdila po rehabilitákách, a skončila na vozíku. Ze dne na den na mě všechno spadlo, závěrečky, domáctnost, táta, brácha atak..Potom jsem ani nenastupovala do práce, táta dobře vydělával a byl radši když není mamka sama doma(bezbariérový barák vypadá jinak) :roll: Takže vím co to obnáší :(
Spíš jsem se ptala, protože jsem rok na mateřský a rádá bych začala podnikat dokud jsem na doma. Napadlo mě právě že dost lidi má někoho na starost, ale nemůže se mu věnovat jak by chtěl, proto jsem chtěla vědět do jaké míru je rodina schopna se o dotyčného postarat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
6.4.13 22:10

@Kecka Nikka Touhle nabídkou služeb uděláš ledaskomu radost :) Na druhou stranu spousta starších lidí nechce „cizího“ do baráku a pozice paní na hlídání lze velmi lehce využít, starší lidi lze snadno zmanipulovat a oblbnout - osobně bych se toho dost bála, kdybych sháněla někoho pro své rodiče. Myslím, že ideální by bylo zkoušet to přes známé a mít hodně dobré reference.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
6.4.13 22:13

@Knihomyš A taky dobré ceny. Co vidím kolem sebe, tak leckdo je na hranici sil, ale platit nedotovanou pečovatelku nezvládne :( Protože samozřejmě kór u starších lidí to musí být někdo, kdo chodí pravidelně, aby ho ten senior přijal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.13 22:34

No já myslela nakoupit, dojít na poštu, odvézt k doktorovi apod. Zatím nad tím přemýšlím, ted je můj středobod šmudla můj malej :) Koukám u nás po okolí jestli tu něco takového je, ale nic moc asi :nevim: Jasně že zadarmo bych to nedělala, ted když jsem doma tak aspoň zaplatit naftu a něco navíc, pár tisíc k mateřský by mi bodlo..Bydlíme u přitelovi babičky a sama vidim že s penězma nic moc :( A bydlíme v takové pr…i, a starých lidi tu je plno, takže jenom za ten nákup by byly rádi..Vzali byste si k příbuznému někoho jen tak, třeba že jste o něm slyšeli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8784
6.4.13 22:37

Tak my máme dvě babičky. Nejsou nemohoucí, ale už jim taky táhne na 90. První věc co mamka udělala po smrti dědy, jejího otce, bylo přestěhovat babičky do Brna, za ní. Co nejblíže. Dojíždět na Severní Moravu nešlo. Krom toho oba byty babiček byly patrové bez výtahu. Takže mysleli i dopředu a našli byt s výtahem, hned u baráku. A k babičce se chodilo připroblémech denně, teDˇpo operaci i třikrát denně. Takže před prací, po práci a večer. Krom toho se tam střídáme všichni. Jenás dost. Takže u nás tato pomoc nebyla potřeba. Obě babičky si dojdou na záchod, ohřejí jídlo. Ale kdyby ulehli, tak by se hodil nějaký silák na pomoc. Ale to ošetřovatelky nejsou.

Co ti poradit? Dost v takových stavech by člověk ocenil spíš právní služby a pomoc poradit, na jakou částku, přízpěvek má člověk nárok. Jako když by zůstal doma a nepracovl. Kde se co oběhává, přízpěvek na dopravu, rehabilitační pomůcky apod. TAkže právní pomoc by uvítal snad každý a to i za nějaký obnos. Stejně tak pomoc v najití vhodných lázní, doktorů. rehabilitací, léčeben i domovů důchodců apod. Protože laik není znalí a neví, kde si co vyběhávat.

Co vm z okolí, tak dost lidí by ocenilo službu navařit jídlo, donést starému člověku, dohlédnout snězení prášků během dne. Protože většina lidí pracuje a lidé jsou třeba po mrtvičkách a nedovedou posoudit, zda jedli, měli prášky apod. Twen odvoz k doktorům snad jedině v rodinách, kd enení auto. Ale jinak stejně někdo s rodiny potřebuje jet k doktorovi, aby věděl, co se tam děje, dělo a co bud edál. TAkže spíš jako řidič by se občas člověk hodil.

A pak asi služba po dobu dovolených, když chce člověk odjet na pár dnů pryč. Ale tam je to pak o důvěře.

Takže to chce praxi, dobré reference, příslušnou školu a vzdělání. Takže minimálně zdravotnický kurz první pomoci. Ideální je mít na to nějakou školu, pak se budeš jevit jako důvěryhodnější.

Já třeba když bych takovou lužbu potřebovala, tak bych ocenila třeba pečovatelku, nebo přímo zdravotní setru, aby uměla i poznat, když se děje něco se zdravím.

No nevím, zda se do toho pustit, když jsi nic podobného nedělala.

Lidé by spíš ocenili, kdyby byly více dostupné domovy důchodců s lepší kvalitní službou, aby se cítili jak doma.

Třeba já bychto brala jako stará, abych měla byt, 1+1 třeba, a v baráku možnost se dovolat pomoci. A třeba uvařené obědy a pomoct nákupů. Plus pomoc s úklidem. TeDˇto beru, jako kdybych byla stará. NEbýt na obtíž rodině, ale přitom, aby mě mohli navštívit, mít soukromí, ale pomoc na blízku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2234
6.4.13 22:45

Oni existují i firmy, tzv. homecary, kteří se zabývají péči o nemohoucí lidi. Co vím, tak tam určitě pracují zdravotní sestry, ale myslím, že i jen pečovatelky. Je to o tom, že obvodní lékař podá podnět o jakou péči by se mělo jednat (hrazeno ze zdravotního pojištění) a podle toho se ty lidi navštěvují a podává se jim potřebná péče. Je to třeba o tom, že jim změří cukr, tlak, nasypou léky, píchnou inzulíny, udělají převaz, rehabilitují apod. (zdravotní setry), pečovatelky pak koupou, poklízejí, nosí a připravují jídlo apod. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
6.4.13 22:58

@Kecka Nikka hele, zkus se zeptat rovnou těch starších lidí. ono hodit k doktoru, na poštu, na nákup a tak ocení i člověk soběstačný, stačí, když je bez auta a blbě chodí.
sousedka je sama, s penězma nic moc, navíc podporuje svoje příbuzenstvo, ale když ji někdo někam odveze (jakou sousedskou pomoc), tak má snahu se revanšovat (tvrdím, že taxíkem by to měla levnější :roll: ) Akorát by tě možná platila v křížalách a kompotech :lol:

Edit: jak nad tím tak přemýšlím, tak bych zkusila nabídnout pomoc nějaké sympatické starší sousedce, co by se jí to mohlo hodit a uvidíš. třeba tě nezahrne penězi, ale zas může časem pohlídat malého nebo vyzvedávat ze školky, což se taky hodí.
Ale obecně co mám tak zkušenost, tak starší lidé se fakt snaží revanšovat. Moje máma nosí do Vodafonu Fidorky, když jí nastavujou hodiny na mobilu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.13 23:27

Je to všechno dnes složité, někomu už jen věřit, i zdr. sestra může staršího člověka oklamat a něco třeba přemístit k sobě domů a pod. :nevim:
Na druhé straně je dnes potíž s prací a má-li jí už někdo a protože peníze potřebuje, musí ho někdo nahradit, tolik lidí by takovou pomoc ocenilo, jak odbornou, tak i jen obstarat to, co píšeš, pomoc s jídlem, k doktorům, někam dojít, úklid…
A je moc fajn, když někomu pomůžeš :kytka: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.13 08:58

Děkuju za názory, potřebovala sem to vědět od někoho nestrannýho :) Ale tak snad na nákup, dojití na poštu, nebo přivíst jídlo nepotřebuju zdrávku ne..? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
7.4.13 12:16

@Kecka Nikka No nepotřebuješ, ale jde o to, jestli ti lidi, kteří Tě budou platit, nebudou tohle vzdělání chtít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová