Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kdo má zkušenost s Upolem? Mám szz na pajdáku za 3 týdny a teprve jsem se začala učit. ![]()
Ono s prací, 3 dětmi, to není sranda. Říkala jsem si, jak přes svátky pojedu, ale prdlajs. Dnes jsem k tomu zasedla a chytla mě totální hysterie. Hučí mi v hlavě a nevnímám, co čtu 🙈.
@impossible píše:
Kdo má zkušenost s Upolem? Mám szz na pajdáku za 3 týdny a teprve jsem se začala učit.
Ono s prací, 3 dětmi, to není sranda. Říkala jsem si, jak přes svátky pojedu, ale prdlajs. Dnes jsem k tomu zasedla a chytla mě totální hysterie. Hučí mi v hlavě a nevnímám, co čtu 🙈.
Já jdu koncem ledna na dva předměty na predtermin, pdf upol. Hysterii nemám, učila jsem se poctivě v prváku, není to pro mě nové, spíš opakování. A pořádně začínám s učením příští tyden, az děti vypakuji do skolky a školy. Ze zkušeností ostatních vím, ze je to hodně i o volbě otazky, kdo v té komisi právě sedí a na čem baziruje.Ty okruhy jsou obsáhlé dost, je na čem podusit. Znam lidi, kteří meli vsechny zkousky behem studia na první pokus a státnice az na druhý a naopak takové, kteří bojovali celé studium, zkousky na druhý pokus a u statnic meli stastnou ruku. I me sedí některé okruhy víc nez jiné.
Beru to jak to je. Bud a nebo. Pokud bych to ted nedala a sla v cervnu na druhý pokus, svět se nezbori. Držím pěsti
Podle me je pořád času dost.
@Jana206 No, vzhledem k tomu, že už nejsem nejmladší nebo nevím čím to je, tak i když jsem se poctivě učila, tak si opravdu nepamatuji co jsem se učila na zkoušky v prváku. Jen u některých něco malinko. Takže většinu se učím, jako novou látku. Mě i dost stresuje, že budu mít v komisi děkanku, která není zrovna lidumil. U mě je to hodně i o stresu.
@impossible Díky
No, já jsem nezjistovala, kdo bude nebo nebude v komisi. Stejně to neovlivním. Staci, ze vím, kdy to je a jak se na to mám prihlasit. Pokud bude mít nekdo špatný den a bude si na mě chtít ochladit zahu, tak to stejně udělá. Za tech par let uz jsem tam poznala hodně studentů v ruznych situacich, kloubeni s prací, péčí o děti a dospela jsem k nazoru, že ani pečlivá příprava neznamená stoprocentně úspěch. Snažím se umět od kazdeho něco. Na jeden okruh je taková suma informací, ze by o tom slo diskutovat půl dne, ne dvacet minut. Ti, co uz to mají za sebou, říkají, ze různě doptavaji a každý baziruje na necem jinem. To jsem koneckonců poznala i u některých zkousek. Já se spíš snažím vsugerovat si, ze jdu na běžnou zkousku a nedělat z toho vedu
![]()
Zakladatelko, jak ti to dopadlo? A jdete někdo tento měsíc ke stanicím? Já na konci měsíce, jsem s dětma kvůli školy na OČR, tak se snažím učit, ale mám pocit, ze v hlavě zůstává tak desetina. Počítám s tím, že to napoprvé nedám, mám strach i z obhajoby ![]()
Já měla termín před 3 týdny a vzdala to kvůli karanténě, male děti celý den doma, školka nefungovala, hlídání nula, prarodiče v rizikové skupině, no prostě úplně bez šance. ![]()
@Anonymní píše:
Já měla termín před 3 týdny a vzdala to kvůli karanténě, male děti celý den doma, školka nefungovala, hlídání nula, prarodiče v rizikové skupině, no prostě úplně bez šance.
To je škoda, taky na to nemám klid, jaký bych potřebovala, ale zkusím to. I když z něčeho vybouchnu, tak na podzim bych dělala jen to. Doufám, že zvládnu aspoň něco. I kdyby jen tu obhajobu. Co se týče státnic, je to i o štěstí, některé otázky jsou fajn, některé už horší. Já jsem ale strašný nervák, bojím se, že ze sebe nic nevykoktam.
Ahoj, mě čekají státnice na konci června. Učím se asi 2 tydny a zvládla jsem pouze 8 otázek. Myslím si, že nemám problém si něco zapamatovat. Spíš je problém s tím, že myslím neustále na to, kolik mi toho zbývá a pak začnu panikařit a nejsem schopná se dal ucit… Nemáte někdo nějakou radu, jak zachovat chladnou hlavu?
@Anonymní píše:
Ahoj, mě čekají státnice na konci června. Učím se asi 2 tydny a zvládla jsem pouze 8 otázek. Myslím si, že nemám problém si něco zapamatovat. Spíš je problém s tím, že myslím neustále na to, kolik mi toho zbývá a pak začnu panikařit a nejsem schopná se dal ucit… Nemáte někdo nějakou radu, jak zachovat chladnou hlavu?
Já neporadím, ale u sebe mám pocit, že si ani nedokážu většinu zapamatovat. Chladnou hlavu bych potřebovala zachovat u státnic, jsem velký stresař, bojím se, abych tam sebou nesekla. Asi si zajdu k doktorce, jestli mi něco nepředepíše na uklidnění na ten den.
@Anonymní píše:
Já neporadím, ale u sebe mám pocit, že si ani nedokážu většinu zapamatovat. Chladnou hlavu bych potřebovala zachovat u státnic, jsem velký stresař, bojím se, abych tam sebou nesekla. Asi si zajdu k doktorce, jestli mi něco nepředepíše na uklidnění na ten den.
Mne v tomto pomáhají myšlenkové mapy. V bodech si vypisu to důležité. Když je nějaká otázka, kterou si nemůžu zapamatovat, tak to mám před sebou jako vizuální podporu a prostě si ji musím opakovat častěji. Půlku státnic mám za sebou v lednu, zbytek mě čeká tento měsíc. Já ale nestresuji. Beru to jako běžnou zkoušku a kdyby náhodou ne, v srpnu je další termín ![]()
Je ale fakt, že já miluji ústní zkoušení, daleko víc než testy a písemné otevřené otázky.
Děti mám taky doma, tři školní a dvě mladší. Daleko horší pro mě bylo dopsat práci, neměla jsem čas sedět u PC, naštěstí je to už dávno odevzdane a schválené.
@Jana206 tak to klobouček, s 5 dětmi bych nezvládla si ani umýt vlasy, natož studovat
. Já si neumím říct, že se nic neděje, kdyžtak půjdu na podzim. Já se cítím jak před popravou. A nejhorší je, že už mám k učení averzi, dělám si vypisky, abych měla pocit, že něco dělám. Počítám s tím, že rupnu. Celé studium jsem udělala všechny zk na 1. pokus, ale teď by to byla velká náhoda.
Ty myšlenkové mapy zkusím, mám pocit, že se to snažím učit zbytečně podrobne. Jinak po kolika zopakovanich máte pocit, že to umíte. Vím, že je to individuální, ale mě to všechno hrozně trvá, potřebuju dohnat otázky.
@Anonymní píše:
@Jana206 tak to klobouček, s 5 dětmi bych nezvládla si ani umýt vlasy, natož studovat. Já si neumím říct, že se nic neděje, kdyžtak půjdu na podzim. Já se cítím jak před popravou. A nejhorší je, že už mám k učení averzi, dělám si vypisky, abych měla pocit, že něco dělám. Počítám s tím, že rupnu. Celé studium jsem udělala všechny zk na 1. pokus, ale teď by to byla velká náhoda.
Znám paní, která měla všechny zkoušky na první pokus, přesto neudělala v prvním termínu jednu státnici
To není jen o tom, kdo statnicuje, ale taky o tom, kdo sedí naproti Tobě a v neposlední řadě o šťastné ruce při volbě otázky. Každý akademický pracovník baziruje na něčem jiném a každému sedí jiné otázky. Já jsem v lednu taky měla nešťastnou ruku při volbě jedné otázky ze tří, ale zvládla jsem to. Ale i díky vyučující, která seděla naproti mě a nesnažila se mě potopit. Snažila jsem se umět od každého něco, ale legislativu, hlavně novelizace zákonů a, vyhlášek nikdo nechce, já jsem si to vytáhla ![]()
Teď se taky snažím umět od každé otázky něco, některé jsou líp, jiné hůř. Legislativy tam máme hodně. Snažím se ji dostudovat na úkor otazek, které si myslím, že zvládnu i bez důkladnější přípravy.