Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano. Bojovala jsem a zvladla to. Kazdopadne je naivni si myslet, ze manipulator se uzdravi. On totiz neni nemocny a uz vubec si nemysli, ze by se mel měnit, to spis posila na leceni okoli. Manipulator ti ukaze, ze se " napravil", kdyz se mu to hodí. To v tech clankach je taky. Vetsina jich radi drzet se od manipulatoru co nejdal, ale co kdyz to fakt nejde a musite byt v kontaktu, to uz moc rad nenajdete. Ale jsou obecne komunikacni techniky a ty pomahaji. Predevsim jeho kecy o vasi nedostatecnosti, nemocnosti a blaznovstvi jednim uchem tam, druhym ven. Kdyz zacne svuj kolovratek, trpelive se vracet k veci, kterou musite projednat. Na jeho vyzvy, abyste neco vysvetlovala, rict max 2× strucne a pak uz se jen odkazovat, jinak se do toho zamotate a ma vas. Nehadat se- kdyz vas urazi(a on umi vychytat vase slabiny a porejpat se), rict jen: to je tvuj nazor, ja volam kvuli necemu jinému… Za boha se nenechat vytočit, radi provokuji- napr kdyz potrebujete neco duleziteho, tak vam opakovane zavesi telefon, ze se svami neda komunikovat. Na kecy, ze vsichni si myslí, ze napr.jste nezdrave upnuya na sve dite nebo ze se s vami neda vydrzet nesmite reagovat. Nepozadujte po nem vysvětlení. Neverte mu. Neuzavirejte „dohody“, resp. Kazdou dohodu zvlášť, rozhodne necekejte, ze kdyz ustoupite dnes vy, on zase priste. Atd. Jeste neco? Opravdu jaem si s jednim kretenem poradila, moc to bolelo a trvalo to cca 2-3 roky.ted uz me celkem respektuje(teda spis ma strach, ze jsem vsehoschopna - jo, jeho svinarny zverejnovat- oni miluji, kdyz vypadaji pro okoli uplne v pohode, jenom jeden blazen se zhroutil
. kdyz jde o hodne, nebat se stezovat si dokonce i na ruznych institucich - kazdy vysinuty jedinec ma chte nechte uz zaznamy a instituce uz jsou zvyklé!, samozrejme dle zavaznosti. Kazda pomoc se vam hodi. Nenechte se fyzicky zdecimovat. V pripade dotazu se ozvete.
No dneska se hlavně všude píše, jak být mistrem v manipulování
jak na povýšení v práci, aby děti poslouchaly, aby manžel uklízel… Manipulace je dnes hit ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, mohli byste mi poradit nějaké články, odkazy, tipy, vlastní zkušenosti ohledně toho, co může manipulátor udělat pro to, aby se stal normálním, vyléčil se. Všude jsem našel jen články a rady pro oběti manipulátorů, ale pro manipulátory, kteří si to uvědomili a chtějí se sebou něco dělat nebo článek o tom, jak to někdo zvládl ne. Určitě s tím někdo bojoval a zvládl to. Nevíte o něčem?
psychoerapie, posílit sebevědomí. Pak dokáže ten postižený najít cestu k naplnění svých víl otevřenou komunikaci, bez nutnosti manipulace
@Lama Lama píše:
psychoerapie, posílit sebevědomí. Pak dokáže ten postižený najít cestu k naplnění svých víl otevřenou komunikaci, bez nutnosti manipulace
Děkuji, konečně to na co jsem se ptal.
A nemáte s tím nějakou zkušenost?
No manipulátoři manipulují protože jsou vyděšení z přímého jednání, z možnosti selhání či odmítnutí - takže na jedné straně čelit svému strachu a na druhé straně aktivně měnit svoje vzorce.
Na obojí je psychoterapie - články ti tak jako tak moc nepomůžou.
Respektive prozkoumej koncept nenásilné komunikace https://uloz.to/…kace-ocr-pdf
A fajn by taky mohlo být zkusit se potkat třeba na tomhle víkendu - reflexe minulosti v rámci chráněného prostředí je dobrý začátek.
http://www.ilom.cz/…ska-bilance/
Co ti určitě může pomoci je začít si psát denník - ne o událostech, ale o tom co se v tobě děje, co řešíš - tím že to dáš do slov, tak nad tím získáš něco kontroly a když se k zapsanému budeš pravidelně vracet - vždy po týdnu, měsící a po roce, tak docela dobře uvidíš, jestli se měníš a jestli se měníš k lepšímu a nebo ne.
@Anonymní píše:
Děkuji, konečně to na co jsem se ptal.
A nemáte s tím nějakou zkušenost?
Zkušenost, no… Já úplně nefandim označení manipulátor, přijde mi dost zneužívání. Spíš bych až na extrémní výjimky použila manipulativni chování, komunikace. Používá ho úplně každý, jen každý v jiné míře. Obvykle v situacích, kdy si je člověk nejistý, že zvládne dosáhnout svého cíle otevřené, říct co chci. Někdo v takových situacích reaguje agresi, někdo rezignuje, někdo manipuluje. Jsou to strategie vytvořené už od dětství, často naučené od rodičů.
Nejdůležitější je si vůbec připustit, nahlidnout fakt, že manupuluju. V jakých konkrétních situacích. To musí ten člověk udělat sám, nelze mu to vnutit, vysvětlit. On vlastně manipuluje i sám sebe, že to, čeho chce dosáhnout je správné a není jiné cesty. Jakmile připustí, že ta cesta je manipulativni, tak je už z větší části vyhráno. Zpočátku si to uvědomí až po (nebo na základě upozornění protistrana) omluví se, zkusí to uvést na pravou míru. Postupně si to začne uvědomovat předem.
V rámci té psychoterapie simusi jednak nahlidnout ty manipulativni strategie a naučit se nove vzorce chování a komunikace.
Píšeš to jako ten, co Chce pomoct to řešit partnerovi nebo jako ten, co se k toho chce zbavit?
Moc vám všem děkuji za tipy a odpovědi. Jedná se přímo o mě. A vůbec jsem si to neuvědomoval, ani jsem nic o manipulaci nikdy nečetl, ale jakmile jsem nakoukl na tuto problematiku, tak se v tom vidím, ty pravidla, ta strašná komunikace, vše jen po mém, vždy „vyhraju“. Je pro mě bolestné si to přiznat, ale pomohly mi i ty články otevřít oči. Samozřejmě vše nesedí na 100%, protože partnerku miluju, nijak jí neshazuju, neponizuju a pořád se sebou bojuju, každopádně to řeším.
Zdravím, mohli byste mi poradit nějaké články, odkazy, tipy, vlastní zkušenosti ohledně toho, co může manipulátor udělat pro to, aby se stal normálním, vyléčil se. Všude jsem našel jen články a rady pro oběti manipulátorů, ale pro manipulátory, kteří si to uvědomili a chtějí se sebou něco dělat nebo článek o tom, jak to někdo zvládl ne. Určitě s tím někdo bojoval a zvládl to. Nevíte o něčem?