Stav dědečka po operaci

Anonymní
22.8.21 12:23

Stav dědečka po operaci

Ahoj, je to už delší dobu a já nevím jak dál. Dědeček minulý rok podstoupil operaci a od té doby je jak vyměněný. Vždycky byl teda protivný, ale to, co předvádí teď je už moc. Po operaci nebyl schopen ani sám chodit. Půl roku ho babička musela vodit i na záchod. Pomáhali a pomáháme i všichni ostatní, ale jediné, co se nám ze strany dědy dostane jsou neustále urážky a hádky. Například dneska mě seřval, že jsem si dovolila dát kávu s kamarádkou, když mám doma manžela. Hádal se se mnou, nadával mi, vyhrožoval, že mě praští tak, že se už nezvednu. To samé dělá i babičce, musí brát léky, ale když mu to někdo připomene řve a nadává. Někdy je až agresivní. Chce po mě, abych ho vozila do obchodu. Ráno mu třeba volám, že za chvíli jeden do obchodu, jestli nechce jet s námi nebo jestli nechce něco přibrat. Nechce. On počká až budeme s dětmi pryč, nebo si vzpomene v 8 večer a vyvolává. Vždy slušně vysvětlim, že máme návštěvu, nebo že jsme pryč, nebo že děti už spí. V tu chvíli začne řvát, že co jsem to za nevděčnou m*Chu, že bych ho klidně nechala umřít hlady a žízní. Jednou dokonce volal policii aby jim nahlásil, že ho chceme nechat umřít hlady. Babička se od něj odstěhovala k mojí mamce ( o pár ulic dál). A děda mojí mamku zavrhl úplně. Tu nechce ani vidět a to jen proto, že nechodí na mše a měla dítě před svatbou. Bydlíme od dědy asi 13 km, je to dost blízko. Babička k němu chodí každý den, my většinou také, ale je to čím dál horší. Nikdo si s ním neví rady, k doktorům nechce. Před operací byl relativně v pořádku. Dokáže se s člověkem pohadat jen proto, že někdo řekne že mu je horko. Jenže dědovi je třeba zima a začne se k smrti hádat, že tomu druhému nemůže být horko když jemu je zima. Je agresivní, zlý protivný a já bych potřebovala nějakou radu, jak toto vydržet

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18658
22.8.21 12:27

Starecka demence, s tím nic neudelas. Po narkoze to mohlo přestat v hlave fungovat jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15162
22.8.21 12:29

Demence. Lepší už to nejspíš nebude. Časem bude asi potřeba zbavit dědečka svepravnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
22.8.21 12:31

Ano. Stařecka demence. Lékař by ho mohl utlumit, ale to je zase komplikace. Obrátila bych se na praktickeho lékař, zburcovala celou rodinu. To nebude lehké, možná by bylo řešením objednat profi péči, oni si ti lidé pak tolik nedovolí.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
22.8.21 12:35

Domluvte se s babičkou, že jí bude pomáhat pečovatelská služba a vrámci komunikaci s organizací co ji bude zajišťovat také domluvte důkladné geriatrické vyšetření, včetně posouzení psychických chorob - je celkem dost pravděpdoobné že vhodné prášky budou umět podobnou situaci upravit.

Včetně toho že jde sktuečně o stařeckou demenci, což ale vážně neí možné diagnostikovat po internetu a fakt to neznamená, že to nejde mírnit, zpomalit a naučit se fungovat tak, aby to bylo pro vás snesitelnější.

Zároveň se hodí aby s dědečkem někdo rehabilitoval - tím že se mu zlepší možnost větší sebeobsluhy, bude i v lepší náladě. Zároveň když s ním dobrá rehabilitační bude mluvit, opět - bude to mít vliv na náladu.

Zároveň to že nechce k doktorům není úplně něco, co by si rozhodoval - prostě se domluvte a jasně a společně (vy, babička i máma) ho postavte před hotovou věc - buď bude spolupracovat a nebo ho prostě necháte být, když není schopný reagovat tak, aby vám neubližoval.

Pokud hodně nevíte jak na to, tak nejdřív najděte organizaci, která u vás domácí péči poskytuje a domluvte si tam orientační schůzku - minimálně ty s babičkou, které se o dědu staráte, ale klidně přiberte i tvou mámu.

To že je frustrovaný a nešťstný z toho, že stárne a zdraví mu neslouží a nemá věci pod kontrolou je jedna věc- ale fakt to nemusíte snášet a fakt mu můžete nastavit hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
22.8.21 12:50

Nějaká výraznější změna k lepšímu už zřejmě nenastane. Bohužel celková anestezie u starších jedinců je vždy riziková, z nemocnice se totiž mnohdy vrátí vyměněný člověk. Co to bylo za výkon? Vždycky kroutím hlavou, když jdou lidé 75+ na operaci kyčlí, kolen v celkové anestezii. Anesteziologové často udržují pacienty na nižším tlaku (mimo jiné aby to to tolik nekrvácelo), ale když na stole leží hypertonik, který nemá tlak úplně zkorigovaný a běžně je zvyklý na svých 145/90 a potom 2,5 hodiny je na tlaku 100/65, na mozku se to může podepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.21 12:55

@Doctus dědeček měl rakovinu, museli mu vyoorrovat část slinivky. Momentálně má rakovinu zase, ale ve střevech. Doktoři ho operovat už nechtějí. Je mu 79

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.8.21 12:57

Všichni jsme stále doufali že je to jen nějaký přechodný stav a že se to časem zase zlepší, ale nelepší se to, je to čím dál horší

• Citovat
  • Upravit
397
22.8.21 13:03
@Anonymní píše:
Všichni jsme stále doufali že je to jen nějaký přechodný stav a že se to časem zase zlepší, ale nelepší se to, je to čím dál horší

Může to být následek narkózy, ale může to souviseti s tou rakovinou. Někdy se takhle může projevovat neschopnost vyrovnat se se smrtelnou diagnózou. Může to být projev jeho zoufalství, strachu ze smrti, atd. Asi by byla dobrá konzultace s psychiatrem. Minimálně bych zkusila probrat situaci s psychologem v poradně na www.umirani.cz. Držím palce, ať to zvládnete, musí to být hrůza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
22.8.21 13:06
@Doctus píše:
Nějaká výraznější změna k lepšímu už zřejmě nenastane. Bohužel celková anestezie u starších jedinců je vždy riziková, z nemocnice se totiž mnohdy vrátí vyměněný člověk. Co to bylo za výkon? Vždycky kroutím hlavou, když jdou lidé 75+ na operaci kyčlí, kolen v celkové anestezii. Anesteziologové často udržují pacienty na nižším tlaku (mimo jiné aby to to tolik nekrvácelo), ale když na stole leží hypertonik, který nemá tlak úplně zkorigovaný a běžně je zvyklý na svých 145/90 a potom 2,5 hodiny je na tlaku 100/65, na mozku se to může podepsat.

aha, a to jako mají lidé v 75 rezignovat na život, lehnout si do postele a lepit si náplasti s opiátem proti bolesti? vždyť dnes lidi běžně žijí do 86 i víc - moje babička má 86 a nechce ještě umřít, dědeček zemřel v 96 - to by ti lidé měli snášet 10, 20 a více let s bolestmi kloubů nebo kolen?
dost divný názor, zvláště v době, kdy se bojuje o to, aby nezemřel s covidem nikdo v LDN, kdo má 90 a více let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76739
22.8.21 13:08
@Anonymní píše:
Všichni jsme stále doufali že je to jen nějaký přechodný stav a že se to časem zase zlepší, ale nelepší se to, je to čím dál horší

to se nikdy nemůže zlepšit, správná lékařská medikace může postup demence pozastavit na chvíli, ale nikdy se už nemůže zlepšit - mozek je poškozený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2764
22.8.21 13:13

Je to hruza, je to tezky, taky bych z toho byla hotova a uz bych se s nim urcite pohadala. Ty mu jeste rikas dedecku, to jsi trpeliva. Hele, za rok uz tu nemusi byt. Konzultujte s praktickym lekarem, ten ma zpravy z nemocnice, poradi, muze upravit leky… Nejste prvni kdo toto řeší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
22.8.21 13:23
@Anonymní píše:
Ahoj, je to už delší dobu a já nevím jak dál. Dědeček minulý rok podstoupil operaci a od té doby je jak vyměněný. Vždycky byl teda protivný, ale to, co předvádí teď je už moc. Po operaci nebyl schopen ani sám chodit. Půl roku ho babička musela vodit i na záchod. Pomáhali a pomáháme i všichni ostatní, ale jediné, co se nám ze strany dědy dostane jsou neustále urážky a hádky. Například dneska mě seřval, že jsem si dovolila dát kávu s kamarádkou, když mám doma manžela. Hádal se se mnou, nadával mi, vyhrožoval, že mě praští tak, že se už nezvednu. To samé dělá i babičce, musí brát léky, ale když mu to někdo připomene řve a nadává. Někdy je až agresivní. Chce po mě, abych ho vozila do obchodu. Ráno mu třeba volám, že za chvíli jeden do obchodu, jestli nechce jet s námi nebo jestli nechce něco přibrat. Nechce. On počká až budeme s dětmi pryč, nebo si vzpomene v 8 večer a vyvolává. Vždy slušně vysvětlim, že máme návštěvu, nebo že jsme pryč, nebo že děti už spí. V tu chvíli začne řvát, že co jsem to za nevděčnou m*Chu, že bych ho klidně nechala umřít hlady a žízní. Jednou dokonce volal policii aby jim nahlásil, že ho chceme nechat umřít hlady. Babička se od něj odstěhovala k mojí mamce ( o pár ulic dál). A děda mojí mamku zavrhl úplně. Tu nechce ani vidět a to jen proto, že nechodí na mše a měla dítě před svatbou. Bydlíme od dědy asi 13 km, je to dost blízko. Babička k němu chodí každý den, my většinou také, ale je to čím dál horší. Nikdo si s ním neví rady, k doktorům nechce. Před operací byl relativně v pořádku. Dokáže se s člověkem pohadat jen proto, že někdo řekne že mu je horko. Jenže dědovi je třeba zima a začne se k smrti hádat, že tomu druhému nemůže být horko když jemu je zima. Je agresivní, zlý protivný a já bych potřebovala nějakou radu, jak toto vydržet

To znám, taky jsem se starala o otce bývalého přítele co byl v podobném stavu, ale ten měl ještě psychiatrickou diagnózu. Základ je nebrat si nic z toho osobně a nebrat to vážně. Kdyby to přerůstalo přes hlavu, zajít si klidně i na terapii. Jinak v těch praktických ohledech souhlasím s „Ou“…Držte se! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
22.8.21 14:55
@Anonymní píše:
@Doctus dědeček měl rakovinu, museli mu vyoorrovat část slinivky. Momentálně má rakovinu zase, ale ve střevech. Doktoři ho operovat už nechtějí. Je mu píše: Více

A nemůže už mít metastázy v mozku?

Jinak odstranění slinivky je náročný výkon, několik hodin trvající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
22.8.21 14:56
@stinga píše:
aha, a to jako mají lidé v 75 rezignovat na život, lehnout si do postele a lepit si náplasti s opiátem proti bolesti? vždyť dnes lidi běžně žijí do 86 i víc - moje babička má 86 a nechce ještě umřít, dědeček zemřel v 96 - to by ti lidé měli snášet 10, 20 a více let s bolestmi kloubů nebo kolen?
dost divný názor, zvláště v době, kdy se bojuje o to, aby nezemřel s covidem nikdo v LDN, kdo má 90 a více let

Copak já říkám, aby se nedělaly totální endoprotézy? Hovořil jsem o celkové anestezii, svodná anestezie nevadí. Stačí pořádně číst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová