Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hlavně třeba na přidání okna musis mít podepsaný souhlas všech sousedů okolo tvého pozemku ![]()
V momentě kdy zasahuješ do fasády, musíš mít stavební povolení. U zbytku záleží na konkrétní úpravě. Ale teď od července platí novela stavebního zákona. Tak se do něj podívej.
@Semtex píše: Více
Tak sousedi mě netrápí. Máme jednoho a tomu je to zcela fuk.. Spíš moc nechápu ten rozsah projektové dokumentace.
Rozsah projektovej dokumentacie je obrovsky.
Ak to nieje nejaky naozaj viditelny zadah tak by som to po predchadzajucich skusenostiach riskol nacierno.
Pokud jde o výměnu nějakých drobností v podlaze, a neměníš hlavní nosné trámy, tak podle mě žádné povolení nepotřebuješ. Pár nemovitostí už jsem rekonstruoval, vždy jsem se vyhýbaly věcem, na které je potřeba stavební povolení. Takže okna měnit za podobný vzhled a žádná nová nepřidávat. Přidávat okna je obecně velký problém, hlavně kvůli požárním předpisům. Pod okny nesmí být ve velké vzdálenosti žádná budova, protože při požáru může teoreticky z oken padat hořící materiál. Je to tzv. požárně nebezpečný prostor. Takže pokud je třeba ve vzdálenosti několika metrů kůlna, garáž, nebo i jenom sousední pozemek, je to téměř bez šance. Další věc je, že sousedi nemusí souhlasit s tím, že na ně budeš mít výhled. Proto taky na novostavbách většinou téměř nejsou boční okna. Výhoda starých baráků je, že si tam ty okna aspoň můžeš nechat, pokud už tam jsou. Ale nové okno už tam jen tak nedáš.
@miri_z píše: Více
No drobnosti.. Máme tu nosné trámy, na které jsou položeny kulatiny a na to beton. Kulatiny se ukazují ve špatném stavu, tam zvažujeme vybouchat beton a na ty nosne trámy místo kulatin položit hranoly. Každý článek mi přijde, že říká něco trochu jiného. Stejně jako mi přijde, že každý úředník říká něco jiného když to pročítám. Ale nechce se mi to pokoušet a ptát se na úřadě.
My právě taky vše dělali tak, aby nebylo třeba povolení. Původně jsme měli dělat jen elektřinu, ale vše se tu sype, tak je to větší rozsah. A projektová dokumentace by na tenhle slepenec byla nesmysl..
@Anonymní píše: Více
Na to by už mělo být správně povolení, ale asi málo kdo by to v reálu řešil. Jakmile se to zaklopí, nikdo nic nepozná. Když se s tím nebudeš nikde chlubit, tak kde není žalobce, není ani soudce. Problém by mohl akorát nastat při financování rekonstrukce hypotékou, kdy by banka mohla stavební povolení požadovat. Záleží taky jak se to do té žádosti o hypo napíše. Nějaká obecná formulace jako oprava podlahy projde nejspíš bez povšimnutí.
Holky nepracujete tu některá ideálně na stavebním úřadě, nebo neřešily jste?
Chápu to správně, že pokud chce člověk na starém domě třeba jen přidat okno, nebo vyměnit trámky (ne nosné trámy) ve stropě, tak kvůli tomu musí mít stavební povolení?
To znamená zaplatit desítky tisíc za projekt, kde se mimo jiné bude řešit třeba i požární ochrana, kterou samozřejmě staré domy nesplňuji… A na základě toho se na to navalí dalších tisíc nutných opatření…?