Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím všechny přítomné,
možná budu mít pro někoho hloupy dotaz, tak se omlouvám. Zajímalo by mě co budete vařit dětem k štědrovečerní večeři, myslím děti do jednoho roku. Mám 9 1/2m dítě a ráda se nechám vámi inspirovat. Děkuji za vaše odpovědi.
ahojky,
tak co treba bbamborovou kasi a file bez kosti
ja kupuju Nowaco bez kosti jsou to takove 3 kostky v sacku a mooooc dobre! Emmca to miluje ![]()
Rozárka byla v tomhle věku loni a z takové té klasiky nedostala nic. My to vyřešili tak, že nejdřív jsme si dali dárky, pak šla Rozárka spát a my teprve usedli k slavnostní večeři.¨
Ona by určitě celou večeři nevydržela, takže takhle to bylo jednodušší
Honzíkovi byl loni rok, mel brambor a rizek bez strouhanky, moc mu to chutnalo.
Meowth tydle nowako kostky kupuju taky, Víťas klidně slupne celou jednu kostku a k tomu hromadu kaše. NIKDY tam nebyl jediný kousek kostičky.
Minulý rok bylo Vítkovi 7měs, a večeřeli jsme když si dal svoji 20ti minutovku na gauči. Ještě v té době večeřel kaše. Pak jsme společně rozbalili dárky a pak šup do postýlky. Teprve potom jsme „dojedli“ večeři
dorozbalili dárky a nalili si víno.
Děkuji, že jste napsali. Já jsem si myslela, že tak malé děti ještě nesmějí ryby. Od kdy vlastně mohou děti ryby?
Já bych teda rybu takhle brzo nedala…malej jí dostal poprvé v roce a půl, nejdřív jednou pangasia a pak jednou tresku, jinak nic… spíš se má začínat sladkovodníma, ale do roka asi vůbec.
Malej měl vloni rok na vánoce a jedl nějakou kaši, brambory s masem, prostě jsem neřešila, že by nutně musel mít něco slavnostního…nakonec šel taky spát a my jedli bez něho…
Tak u nás se najedl normálně kaší (dřív než jsme jedli my) jako vždy a když s náma seděl v krmící židličce u štědrovečerní večeře, tak jedl kukuřičný křupky
a byl nejspokojenější na světě! Bylo mu 9 měsíců
No, právě, že jsem četla, že do roka se ryby nemají dávat dětem a potom jen ty sladkovodní. Určitě to vyřeším nějakým masíčkem, to on rád.
Vlastička píše:
Děkuji, že jste napsali. Já jsem si myslela, že tak malé děti ještě nesmějí ryby. Od kdy vlastně mohou děti ryby?
Od roka mohou sladkovodní a mořské se nemají dávat do 3 let.
To jsem tedy nikde neslysela, ze deti nesmi do 1 roka ryby. Ja ziju u more a nase doktorky je leda doporucuji, nejdrive jsme zacali rybama ve sklence a pak cerstvyma z rybarny (min 2×tydne)! Vseobecne se vi, ze morske jsou mnohem zdravejsi a chutnejsi nez-li sladkovodni. Jedna vec je jista-musis vedet jak dalece je ryba „cerstva“. Tudiz to vidim jako nektere maminky-rybku s bramborem ci kasi. Uzijte si 1. spolecne Vanoce!
K rybám: jsou to alergeny, obzvláště ty mořské a proto se nedoporučují do roka vůbec, mořské raději do dvou a u potenciálních alergiků radši do 3. Jasně, že 90% dětí se třeba po jejich pozření nic nestane, ale my jsme narazili. Nevydržela jsem a protože ryby milujem a vím, jak jsou zdravé, tak jsem Marjánce dala v 15 měs. Pangase - osypala se. Od té doby kdykoliv si já dám mořskou rybu, tak má pupínky (ještě kojím), takže si to vyčítám… Kdybych to věděla, tak má jako první rybu kapra o těchto Vánocích, kdy jí bude 18 měs. a mořskou bych dala až v létě (po 2. narozkách). Ale protože jsem nevydržela, tak bude na Vánoce bez kapra a já budu bez mořských ryb, dokud ji úplně neodstavím. Takže já osobně bych 10měs. mimču filé nedala ani omylem, ale jsem zatížená špatnou zkušeností
Popravdě s tak malým dítkem si fakt vychutnáte večeři nejlíp bez něj, ale chápu, že ho nechcete z toho vyloučit, tak možná by pro všechny bylo nejsnažší mu dát něco oblíbeného do ruky (křupky, chleba, piškoty… co má nejraději), abyste mohli v klidu jíst všichni 3 - tak to plánuju, až budu mít příští vánoce 8-měsíčňátko ![]()
Anonymní - možná to je právě tím, že žijete u moře, tj. v oblasti s jinými stravovacími návyky, tj. jiným genetickým zatížením a sklony k alergiím. Možná „přímořské“ děti snášejí mořské ryby daleko lépe než ty středoevropské, pro jejichž organismus přeci jen nejsou přirozené, i když pro dospělého jsou samozřejmě moc zdravé. Děti ze subtropů taky určitě nemají alergie na citrusové plody narozdíl od těch našich - možná se pletu, to je jen moje dedukce, nikoliv odborný názor ![]()
My teda holkám, když bylo starší 9 měsíců a mladší 7 měsíců (s odstupem 2 let
) dali na Štědrý večer normálně obilno-mléčnou kaši, jako každý den, vždyť byly ještě mimča.
Od roka dostávaly bramborovu kaši a kuřecí řízek, kapra ne. Nejím ho ani já a navíc bych se hodně bála kostí.
Bramborový salát by mi zatím určitě nejedly, a to ani letos, takže bude zase ta bramborová kaše. ![]()
Naše dvojčata měla o prvních vánocích 10 měsíců. Dostali brambory a kousek filé bez kostí. Bramborový salát nejí dosud a mají už 5 let.