Stěhování do Srbska

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35774
16.9.20 08:11

@Leontion ve Španělsku a teď v Německu. Svatba je důležitá z toho důvodu, že jsi pak pojištěná přes manžela a můžeš tam legálně zůstat. Spíš si zjisti jak víza nebo jak to tam funguje bez svatby. Já dlouho žila v cizině jen s cestovním pojištěním, ale taky to není ideální. Hlavně aby jste nebydleli třeba u tchýně, to by fakt nebyla výhra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.20 08:12
@Leontion píše:
@JancaS84
Nějak nechápu, jak to souvisí s tím, na co se ptám? Já neřeším mého partnera, já řeším, zda se přestěhovat do Srbska s ním a nebo s ním žít pořád v Praze 8o

No bohužel takhle otázka nestojí, myslím, že to víš. Je to buď jít za ním do Srbska, nebo jít úplně od sebe. Tady ho dlouho „neudržíš“ a pokud ho miluješ, určitě ho tu ani držet nechceš. Sama píšeš, že čímdál víc touží po návratu do domoviny, není se čemu divit, byl k tobě i fér, že to víš od začátku. Takže spíš teď jde o to, jak se k tomu postavíš ty.

Pokud tomu chceš dát šanci, tak šup na google nebo rovnou ambasádu a obětuj několik dní studiu srbských zákonů, zdravotního pojištění, dávek, celkově systému i nabídek práce. Dokud jsi v takové nevědomosti, že ani nevíš, jak to tam je s MD, tak určitě ne. Abys časem neskončila v nějaké nepříjemné pasti, zvlášť pokud bys plánovala svatbu a děti :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
16.9.20 08:13

No, nezávidím. Já bych nešla, hrozně moc by mi chyběla moje rodina. Naši už mají svůj věk. Chyběli by mi kamarádi, naše kultura.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
16.9.20 08:18

Ja ti nevim, Srbove jsou pratelsti, velke rodinne seslosti a tak, takze myslim, ze nejake pratele by sis tam nasla. Ale pro me je Balkan porad takova divocina, bydlet bych tam nechtela. Myslim, ze i vyziti na materske je tam mensi nez tady. Znam nekolik paru z Balkanu, jedna divcina i ze Srbska, a vsichni radeji ziji v CR :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
16.9.20 08:23

@unuděná Děkuji za obsáhlý názor. Ono je to spíš zatím v mé hlavě, není to o tom, že bych se stěhovala třeba za půl roku, jde spíš o názory druhých, samozřejmě správně píšeš, že do té doby je naprosto nutné zjistit všechny možnosti skrze práci, mateřskou a podobně. Spíš jsem myslela, jestli tady nenajdu nějakou dobrou duši ze Srbska, abych si o tom mohla neoficiálně popovídat :-) Také mne napadla možnost rozchodu, ale popravdě mi to srdce nechce dovolit. :) :) :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35774
16.9.20 08:27

Hele takhle, osobně bych to třeba zkusila na rok jako dovolenou pokud tě bude ochotný živit když nenajdeš práci, ale na pořád bych na Balkán nešla pokud po tom nějak osobně netoužíš :nevim: s dětma bych ještě počkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56057
16.9.20 08:27
@Leontion píše:
@jkra O tom, že je to tam jak v 90. letech u nás vím. :-) Šla bys tam bydlet, kdybys byla v podobné situaci jako já?

nevim.
rozhodne bych nekam nesla s boyfriendem.
take zalezi, co bych tu mela za praci. v mem oboru je vydelek v Srbsku tak 1/3 oproti CR.
Je to krok zpet I kvuli lekarum, zazemi, skolam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
16.9.20 08:28

Podle mě na život v Srbsku musíš mít povahu, je to jiná kultura, jiné zvyky, než máme my. Já bych v Bělehradě bydlela hned, ale srovnej si i to, zda bys tam tzv. zapadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
16.9.20 08:28

@pikola Naprosto s Tebou souhlasím, také mne to napadlo, to „zkusit“ na rok a třeba by se to za ten rok rozseklo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
16.9.20 08:30
@Leontion píše:
@JancaS84
Nějak nechápu, jak to souvisí s tím, na co se ptám? Já neřeším mého partnera, já řeším, zda se přestěhovat do Srbska s ním a nebo s ním žít pořád v Praze 8o

Souvisí to s případnou životní úrovni vašeho případného dítěte v případě rozchodu.

• Citovat
  • Upravit
56057
16.9.20 08:35

No, tobe nedochazi, ze v pripade rozchodu bude tezke treba dostat dite do CR, atd.
Neni to EU, takze vse bude extra zdlouhave a bez zaruk.
Nevim, cim se TVuj pritel zivi, ja potkavam vzdelane lidi, celkem prestizni obor, a Ti mi prijdou fajn. Ale vse radne zvaz. Je to Balkan, coz se muze rychle prodrat na povrch.
I v celkem hlidanem businessu se tam obcas deji zvlastni veci, to si vzdy rikam, ze to je stale Balkan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35729
16.9.20 08:43
@Alriga píše:
Souvisí to s případnou životní úrovni vašeho případného dítěte v případě rozchodu.

Přesně tak, ale to je pořád při variantě, že zůstanete v CR. Pokud se dítě narodí tam, tak uz se s nim jen tak nevrátís pokud se otec sekne. I v CR se kolikrát nemůžeš přestěhovat o 100 km dal když s tím otec nesouhlasí a zvlášť mimo EU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
16.9.20 08:46

Autorko, ja bych vyrazila na zkusenou. a mozna co nejdrive, dokud ti netikaji biologicke hodiny. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
16.9.20 08:58

Ono by pro mě taky, krom těch nehmotných aspektů, jako odloučení od rodiny apod., záleželo, jak finančně bych byla zajištěná. Pakliže nadstandardně, tak si myslím, že není problém žít téměr nikde. Velký rozdíl ale je, pokud se bavíme o střední třídě, a dál už ani nemluvím. Samozřejmě, že životní úroveň byť jen střední třídy, bude o dost nižší na Balkáně, než třeba v Německu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
16.9.20 08:59

...

Šťastná tam nebudeš. Jako pražanda si fakt na Balkáně nezvykneš. A s dítětem se ti bude vracet hodně těžko. On přišel do Prahy, potkal tě tam a né v Bělehradě, tak ať se on rozmyslí co v životě chce. Ty nikam nejezdi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová