Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
mám na Vás otázku. Můj partner je ze Srbska, já z Prahy, kde jsme se také poznali. Partner sem původně přijel za prací, s tím že si vydělá nějaké peníze a vrátí se domů. Tím, že tady poznal mě, tak svůj návrat odložil, ale teď čím dál častěji mluví o tom, že by se chtěl vrátit do Bělehradu za přáteli a hlavně za rodinou. Docela mu rozumím, chce mít rodinu blízko, hlavně tedy rodiče, na druhou stranu se v sobě peru s tím, jestli bych mu měla vyhovět a minimálně se tam „zkusit“ přestěhovat a když to nevyjde, vrátit se zpět, nebo mu to mám spíš zkusit rozmlouvat? Je mi jasné, že životní úroveň je tam trochu někde jinde, ale „přemýšlení“ máme řekla bych společné, stejně tak jazyky a neskonalý obdiv Srbů k Čechům. Člověk stejně tak pomalu přemýšlí nad dítětem, ale nevím, jak to je s mateřskou, návratem do práce a vlastně skoro vůbec nic. Srbsky neumím, i když něco člověk rozumí, ale partner by mě srbštinu učil, abych co nejlépe zapadla. Angličtinu mám na úrovni B2, ale nevím, zda to v pracovních pohovorech pomůže zrovna v Srbsku. Protože vím, že tam žije spousta Čechů, tak jsem si řekla, zkusím napsat, zda tam někdo nežije a nemohl by mi třeba poradit? Je to samozřejmě spíš informativní, je mi jasné, že rozhodnutí je stejně na mne, ale zajímají mne zkušenosti jiných, případně pokud odtud nejste, zda byste se na mém místě rozhodli stěhovat, nebo spíše ne.
Pokud by bylo potřeba něco doplnit, určitě se doptejte. ![]()
Děkuji za reakce.
Lea
V Belehrade sezenes praci s anglinou. Mam tam nekolik zakazniku, vse v anglictine. Jinak je to tam jako v 90. U nas, to je muj pocit, kdykoliv tam letim.
@jkra O tom, že je to tam jak v 90. letech u nás vím.
Šla bys tam bydlet, kdybys byla v podobné situaci jako já?
A tobe by nechybela rodina a pratele, jako ted chybi jemu?
Ja bych mela problem odstehovat se i vic nez 2 hodiny od rodneho mista, natoz do ciziny.. Ale to jsem ja, mam rada sve pratele, mame skvele zvtahy v rodine, takze vazbu mam silnou. Pokud ty ne, zkus to. Protoze drzet tady ho urcite nemuzes, zvlast, kdyz jsi od zacatku vedela, ze se tam bude chtit jednou vratit.
@unuděná Hele, chyběla a jak… Právě proto s tím váhám, kdybych měla rodinu a přátele s sebou, tak s tím nemám absolutně problém, proto jsem (ač velmi naivně) doufala, že k tomu nedojde, ale je to z jeho strany čím dál intenzivnější. Je mi jasné, že když ho tu budu držet násilím a on se „přemůže“, nebude tu šťastný, možná je řada na mě - uklidňuje mne myšlenka, že se můžu kdykoli vrátit. ![]()
Asi zalezi, jestli si dokazes predstavit tam bydlet. Byla jsi tam treba na navsteve na par tydnu? Libilo se ti tam? Pokud ano, tak bych to zkusila. Osobne mam v planu se take odstehovat do zahranici a kdyby odtamtud byl partner a chtel se vratit, tak skacu radosti, ale ten je taky Cech, tak to budeme mit komplikovanejsi. Ovsem v mem pripade se jedna o „zapadni“ zeme, ktere jsou mi blizke a ktere mam rada. Na Balkan me teda moc neuzije a stehovat a zit tam trvale bych nechtela.
@Afrikana Konkrétně na dva týdny jsem tam byla, docela se mi tam líbilo, ale není to pro mne destinace snů. Pokud bych tam šla, tak jen kvůli partnerovi… Žila jsem 2 roky po maturitě v Římě a pak rok a kus v Mnichově, kde se mi líbilo, ale tohle je pro mne destinace, která je hezká, neříkám že ne, ale že bych si řekla „Jupí, budu v Bělehradě“, to tak nemám. Jde spíš o to, jak jsem psala z existenčních důvodů a pak případně mateřská, skrz dítě a podobně
Kampak bys chtěla ty, jestli se smím zeptat?
![]()
@Leontion píše:
@unuděná Hele, chyběla a jak… Právě proto s tím váhám, kdybych měla rodinu a přátele s sebou, tak s tím nemám absolutně problém, proto jsem (ač velmi naivně) doufala, že k tomu nedojde, ale je to z jeho strany čím dál intenzivnější. Je mi jasné, že když ho tu budu držet násilím a on se „přemůže“, nebude tu šťastný, možná je řada na mě - uklidňuje mne myšlenka, že se můžu kdykoli vrátit.
Pokud se ti narodí dítě, tak to "kdykoli vrátit " nebude tak jednoduché. Já bych asi nešla. Jednak do horšího- lékařsky, ekonomicky, prostě na vsech frontách a budeš tam sama. On tady už nějakou dobu je, už tu úplný cizinec nováček není. Ty budeš a nedomluvíš se ani s jeho rodinou, pokud oni neumi anglicky.
@Kfětoslava Tak určitě bych si to dítě „nevyrobila“ do té doby, než bych cítila, že tam chci opravdu zůstat. Není to myšlené tak, že sotva se nastěhuji, tak budu vyrábět dítě, ale rozumím Ti. Ono je to spíš o tom, že sice on tu nějakou dobu už je, ale je na něm vidět, že se čím dál víc ohlíží po návratu domů, určitě nechce v Česku zůstat, jen bych ho „přemlouvala“ na oddálení řešení té situace, ale naprosto s Tebou souhlasím, že jde člověk do horšího a rodit v Bělehradu asi není úplně z představy snů.
Zkus to, proč ne. Vrátit se můžeš vždy. S bydlením v cizích státech máš zkušenosti, takže víš co a jak, a dokážeš se odloucit od rodiny. Později se buď můžete domluvit na nějakem kompromisu nebo se ti tam zalíbí, nebo se vrátíš. ![]()
@Barbucha3 To máš pravdu, ale bližší informace o Srbsku asi nemáš? Pro mne je důležitý faktor, jak je to tam s MD, protože je to nechci psát na pořadu dne, to určitě ne, ale není to úplně mimo diskusi. Díky za podporu ![]()
Doporučuji si před pořízením dítěte přečíst vedlejší diskuzi kdy paní z otce Rusa nemůže vymoci blbý 2 tis na alimenty.
@JancaS84
Nějak nechápu, jak to souvisí s tím, na co se ptám? Já neřeším mého partnera, já řeším, zda se přestěhovat do Srbska s ním a nebo s ním žít pořád v Praze ![]()
Jelikož není Srbsko v EU, jak by jsi to řešila s pojištěním? On by tě tam uživil, dokážeš si představit být třeba pár let doma? Pak s dětma? Taky by jste se museli vzít pokud bys to myslela vážně, už kvůli papírům kdyby jste měli děti. Na přídavky z cz by jsi samozřejmě nárok neměla, to si zjisti ze jak to funguje tam.
Já osobně jsem za chlapem do zahraničí šla, ale oba jsem šli od rodiny v cz a muž tam dostal dobrou práci a bylo to. v EU. Jestli přišel do Čech za lepším, tak to h jich asi nebude žádná sláva ![]()
@pikola Plně s Tebou souhlasím, právě z těchto důvodů jsem hodně „na vážkách“ - nevím, jak to je tam ani s MD… Na druhou stranu vím, že jsou k Čechům hodně naklonění. S tím sňatkem asi úplně problém nemám, i kdybychom žili v Česku, tak bychom se asi brali, ale není to vůbec jednoduché. Kde jsi žila, jestli se smím zeptat? ![]()