Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Holky nevíte prosím někdo zda mám ze zákona nárok na volno z práce když se budeme stěhovat? Děkuji.
Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 2 dny při přestěhování zaměstnance, který má vlastní bytové zařízení; jde-li o přestěhování v zájmu zaměstnavatele, poskytne se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu.
Pokud se nestěhuješ v rámci práce - třeba na jinou pobočku, do jiné země, tak fakt ne. Stěhování je tvoje věc, ta zaměstnavatele nezajímá. Můžeš si vzít neplacené volno nebo dovolenou.
Já jsem si teda brala normálně dovču, když jsme se stěhovali.
@Oliverka28 píše:
tak třeba jí ji zaměstnavatel odmítá poskytnout, tak se ptá, jestli na volno má nárok ze zákona, ne? ![]()
Ja si pamatuj u byvale prace, ze jsme meli dle internich predpisu volno na stehovani jeden den v ramci okresu a mimo okres dva dny. Mzseli jsme to dolozit novou OP.
Ale jestli to je v Zakoniku prace to vubec netusim.
@j.a.n.i1 Pokud se stěhuje proto (a tak jsem to pochopila já), že chce sama od sebe, tak fakt ne. Pokud je to v rámci zaměstnání, jak jsem výše uvedla, tak ano.
Nárok mas vždy, ať se stehujes kam chceš. Pokud to není kvůli zaměstnavateli, mas nárok na neplacené volno.
@Zephyre píše:
@j.a.n.i1 Pokud se stěhuje proto (a tak jsem to pochopila já), že chce sama od sebe, tak fakt ne. Pokud je to v rámci zaměstnání, jak jsem výše uvedla, tak ano.
Ale ma, podivej se do zakoniku prace, ona je prece neptala, zda ma narok na placene volno, ale zda ma narok na volno a to narok ma. To, ze je to v ramci zamestnani pouze zaklada narok na to, aby bylo placené.
@Oliverka28 píše:
Většina lidí si vezme dovolenou, protože nechtějí mít krácenou mzdu o neplacené volno. Ale pokud by se zaměstnavatel bránil dovolenou dát, nebo si ji chtěl zaměstnanec šetřit, tak si ji vybírat nemusí a může zažádat o volno z důvodu stěhování a zaměstnavatel je povinen ho uvolnit dle Zákoníku práce.
Holky nevíte prosím někdo zda mám ze zákona nárok na volno z práce když se budeme stěhovat? Děkuji.