Štěně a samota doma

8
22.5.26 19:48

Štěně a samota doma

Ahoj všem,

pořídily jsme si s dcerou (8 let) bostonského teriéra (mela 8 týdnů teď má 10). Bohužel jsme neměly úplně ideální start, nedostala jsem dovolenou a musela hned do práce. Byly jsme doma o víkendu, v pondělí už zůstala doma 2 hodiny (šla ji vyvenčit sousedka, pak zas 2 hodiny sama a pak jsem přišla. Stejně úterý a středa, ve čtvrtek už to nešlo, musela vydržet 4 hodiny. Samozřejmě hodně kňučí. Nevim jak dlouho, zda celou dobu nebo pak odpadne, ale vždy když jdu domu, tak ji kňučet slyším. Odchody jsou teď peklo. Nechávám ji na chodbě, zábavu tam má, naše trička v pelechu atd., vyvenčím ji, unavim. ale uz pochopila, kdy jdeme pryč a je to strašný, vybíhá dveřma, nedokážu ji udržet než zavřu, je schopna si nechat přivřít čumák. Je to 10 minut wrestling, je fakt mrštná. Je mi jasný, že se má stěně zvykat na samotu postupně, prostě to nešlo, odsouzení nepotrebuju. Spis zkušenost co s tim, nebo uklidnění, zda to mel někdo podobne a stene si nakonec zvyklo. Celkově je to s ni náročné, extrémně kouše ruce a nohy, ohání se, vrčí… na jmeno se zatím reagovat nenaučila, uz zdrhla dírou v plotě o které jsem nevedela…hrat si zatim moc neumi, snazim se vse pozitivně pres pamlsky… no zjevně mi to celkově moc nejde. Jsem frustrovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
61
22.5.26 20:21

Asi největší chyba byla si vůbec pořídit štěně, kdyz na nej není cas. Potřebuje kontakt, je to malý stvoření, ktery bylo odtrhnuty od své mámy a potřebuje náhradu. Bohužel to se ji nedostává tak dělá co dělá. Asi si chudak zvykne ale asi to budeš mit jeste náročný…ten pes ještě vic

Příspěvek upraven 22.05.26 v 20:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1062
22.5.26 20:24

@marola
No frustrovaný je především chudák pes 8o.
Takový začátek jsi nikdy neměla připustit. Evidentně jsi další z mnoha těch, kteří si pořídí psa, aniž by měli nějaké reálné pojetí o tom, co to ve skutečnosti všechno obnáší.
Dál si raději sedím na rukách, protože nechci dostat ban :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16292
22.5.26 20:40
@Apolena05 píše: Více

Bohužel nezbyde, než souhlasit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35826
22.5.26 20:44

Je to mimino, do teď bylo u mámy a ty po ní chceš po 14 dnech zázraky jeste kdyz na ni nemas pořádně čas. Dál si taky sedím na rukách, byla bych sprostá :zed: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15246
22.5.26 20:49

@marola A proč jsi v takovém období pořídila pejska? Pejska je na samotu nejlepší zvykat co nejdříve, ale mělo by to být postupně, po půl hodině.. Náš jezevčík zvládá naše raní odchody úplně v klidu a čas kdy je sám prospí, je mu čerstvě rok. Vzali jsme si ho o prázdninách a 6 týdnů s ním pořád někdo z rodiny byl. Samotu jsme ho učili po týdnu u nás, na krátké intervaly, ze začátku kňučel, ale rychle pochopil. Sám bývá v průměru 4dny v týdnu na 6h, dcera chodí domu nejdříve. Ráno vstáváme na etapy, má procházku, za pochodu si sním hrajme, takže při odchodu posledního člena rodiny, je relativně unavený a odpočívá. Ze začátku jsem mu připravovala čmuchací kobereček a lízací podložku, tím se zabavil po našem odchodu. Důležité je pejskovi se věnovat a unavit ho, po dvou týdnech u vás, by už měl být na vás napojený, slyšet na jméno. Je to práce jako s miminem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
22.5.26 21:09
@marola píše: Více

Co s tím? Tak když nemáš čas se o štěně starat, tak asi někomu darovat, nebo prodat. Rozumné to nebylo pořídit si psa a pak ho v podstatě hned nechat doma a ještě musí hodiny vydržet nečůrat. Radši ho někomu dej, je to chudák, tohle si nezaslouží a sousedi také ne. Naše sousedka bývala také pořád pryč a její pes roky vyl, hrozné to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15504
22.5.26 21:10

Proč si pořizuješ psa, když na něj nemáš čas? :roll:
A taky nemáš ani páru, co obnáší psa mít …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27671
22.5.26 21:12

Už jsi někdy měla psa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1777
22.5.26 21:24

Taky tu máme takovou, co začala žít sama, je furt v práci, ale je zvyklá z dětství mít psa. Tak si koupila štěně a dost dlouho trpěli všichni sousedi. To zvíře kňučelo klidně x hodin denně 5 dní v týdnu. Takže sem musela jezdit celá rodina hlídat, protože to byl fakt děs… Vůbec jsem nepochopila, proč si psa pořizuje někdo, kdo je ve všední den doma jen na přespání a přes den je doma jen o víkendu. A to ještě ne vždy… Upřímně myslím, že bylo lepší pejska pořídit až na začátek prázdnin, kdy dcerka už nemá školu a mohla s ním být doma. Bylo by to pro všechny snazší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3132
22.5.26 21:34

A pak se někdo diví, proč se chovatel ptá například na podmínky.

Jinak štěně by mělo jet bdělá okna / spánek jako mimino. Naučit se aktivně pracovat ale i v klidu odpočívat - ideálně na místě k tomu určeném. Ty fáze u takhle malého psa jsou klidně aktivita 1,5 hodiny a pak spánek.
Pro takhle malé štěně 4 hodiny samo je hodně. Na samotu si musí zvykat.

My tedy psy máme na kameře, takže o nich máme přehled i ze zaměstnání / nebo prostě venku někde (normálně přes aplikaci v mobilu).

Snažila bych se ho zaměstnat při odchodu / lízací podložka, naplněný míček a učila ji samotu i když budete doma / postupně. Odměňovat, atd… Zřejmě si to spojila.
Aktuálně máme za sebou téma štěně a tedy doma nějak delší dobu bylo po 2,5 měsících. Do té doby se u něj střídali lidi (jediné štěně v domácnosti). Ve smečce psů je to zase jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76666
22.5.26 22:26
@Snopy123 píše: Více

chovatel se ptá - no a já se ptám, jestli tomu rozumíš, nebo někdo, je možné si brát od chovatele štěně v 8 týdnech? není to spíš štěně z množírny? já mám za to, že štěně od chovatelů se dává novým majitelům minimálně 12 týdnů staré :think:,
aha už jsem si našla, že štěně se dává tak brzy, to mi přijde dost hrozné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
22.5.26 22:55

Zdravim,

dlouhodobe mam zkusenosti se psi a za me doporucuji -
1. Koupit peška
2. Bachovy kapky na uklidneni
3. Nechavat ji/ho na hodku-dve o samote pres den i kdyz mate volno
4. Rozhodne najit zpusob co na ni/jeho bude platit jako trest za to kousani
5. Kdyz to nepujde s tim nicenim jinak poridte si klec
Spousta lidi to odsuzuje, ale za me je to idealni zpusob jak psa vychovat k tomu aby se naucil poslusnosti, ja ji mela take a pak ji mel jako pelech a nakonec mohla zmizet z domu sama od sebe :)
Kazdopadne doporucuji poridit tractive obojek na dalku muzete pres obojek z telefonu pustit zvuk ktery psa uklidni nebo ho upozorni ze to nema delat ( zmate ho to ) a obojek ma i spoustu jinych vyhod.
A nejdulezitehsi rada, neztracet nadeji, zvykne si chce to jen cas, dela to kazde stene a lidi co pisou ze jste si ho nemela porizovat..nesmysl :) pokud mate rada zvirata ten pes to pozna a casem bude vse v poradku :) davejte mu vse co je potreba a on vam to casem vrati :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3132
22.5.26 22:59

@EnnieDee Tak klec by měla pro štěně sloužit hlavně jako místo, kde se učí odpočívat. Čili mělo by ji využívat k odpočinku i v době přítomnosti majitele. Ne jen jako místo kam ho na 4 hodiny (minimálně) zavřeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3297
22.5.26 23:17

@EnnieDee spousta lidí to odsuzuje naprosto oprávněně. To není o výchově, ale zlomení psychiky psa. A pak se lidi diví když mají psi poruchy chování :cert: Kousání je u štěněte naprosto normální to se nikdy v prních měsící netrestá, bude přezubovat a kousat bude ještě daleko více. Trestat přezubujíciho kousajíciho psa je zrůdnost a týrání. Přesměřovávat s konkrétním povelem na něco jiného, povolené hračky k likvidaci, kousací bůvolí kosti. Ne trestat bože! :cert:
Zakladatelko, o psech víš houno, proč sis nepořídila raději morče, nebo ještě lépe plyšáka je mi těžkou záhadou. Komentovat to více nemohu, jinak bych dostala ban. Najdi mu na smlouvu u zkušeného chovatele domov. Alespoň na tom si dej záležet, když jsi to takhle nezodpovědně pohnojila. Psa odtrhneš v 8 tydnech od mámy a zavřeš doma samotného. To se mi snad jenom zdá :pocitac:

Příspěvek upraven 22.05.26 v 23:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný