Stížnost na lékaře – maminka zemřela po špatně vyšetřené embolii

12
30.6.25 17:02

Stížnost na lékaře – maminka zemřela po špatně vyšetřené embolii

Ahoj,

chtěla bych se s vámi podělit o velmi bolestnou zkušenost a poprosit o radu, co můžu dál dělat.

Dne 29. května 2023 jsem odvezla svoji maminku na pohotovost, protože jí už několik dní nebylo dobře – měla velkou únavu, bolesti těla a problémy s dýcháním. Podle mého názoru tam ale nebyla dostatečně vyšetřena. Lékař jí podal jen tabletku proti točení hlavy, nějakou infuzi a poslal ji domů.
Už cestou z ordinace zpět do čekárny se mamince znovu udělalo špatně, zhoršilo se jí dýchání a měla závratě. Řekla jsem to sestřičce, ale ta mi odpověděla, že je to jen únava, a doporučila mi, ať si půjčím vozík a odvezu mamku k autu. Věřila jsem lékařům, že ji opravdu vyšetřili, dostali jsme lékařskou zprávu a odjeli domů.
Bohužel se stav mamky následující dny zhoršoval. Špatně se jí dýchalo a hodně ji bolely nohy. Po dvou dnech jsem musela volat záchranku. V nemocnici jí konečně odebrali krev a zjistili, že má plicní embolii. Lékař mi pak řekl, že nechápe, proč jí už při první návštěvě neodebrali krev, protože embolie by se projevila a mohla být léčená dřív. Bohužel přímo v nemocnici ten den zkolabovala a i přes pokusy o resuscitaci zemřela.

Později jsem zjistila, že v lékařské dokumentaci (chorobopis) chybí záznam z 29. 5. 2023 – jako by návštěva vůbec neproběhla. Přitom mám lékařskou zprávu z toho dne vyfocenou v telefonu.

Celá situace mě velmi zasáhla. Mamka byla můj nejbližší člověk a od té doby trpím psychickými problémy. Teprve teď začínám hledat pomoc a chci vědět, co mám dál dělat.

Už jsem podala stížnost do nemocnice, která mi odpověděla, že případ prošetří a dá mi vědět do 30 dnů.

Můžete mi prosím poradit:

Co mám ale dělat, když nemocnice svou chybu popře? Jak dál postupovat v takovém případě?

Má smysl se obrátit na právníka a podávat žalobu?

Jak najít právníka, který má zkušenosti s lékařským pochybením?

Moc děkuji všem, kteří si můj příběh přečtou a případně mi poradí nebo podpoří. Vaše rady mi moc pomáhají v tomto těžkém období. Děkuji za vaši podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2865
30.6.25 17:26

Heled uz jen z popisu: nekolik dni ji nebylo dobre, vzala jsem ji do nemocnice… Pak zase doma, po dvou dnech do nemocnice… Zpetne byla asi chyba nechavat ji doma tak dlouho, ta embolie mohla nastat kdykoliv predtim, behem hospitalizace, nebo potom, pred dalsi hospitalizaci… Nemocnice se logicky bude branit, bude mit posudky, ze pri prvnim vysetreni byl stav stabilizovany bez znamek embolie a ty nemizes dokazat opak. Pri druhem to resili a bohuzel bylo pro maminku pozde. Navic je to dva roky zpet, to ti nepomuze. Musi to hrozně bolet, moc s tebou soucitim, ale maminka odesla a nejvic se ti ulevi, kdyz to prijmes. Stourani ve starych ranach ted uz nicemu nepomuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.25 17:43

Je to dva roky zpátky. Osobně už bych se do toho nepouštěla. S největší pravděpodobností s tím bude spousta nepříjemnosti.

Sousedka upadla na schodech do sklepa. Byla opilá( notorik). Lékař ji poslal domu. Až vystřízliví na přijít. Ráno už se neprobudila.

Dědu jsem četla k lékaři protože ho bolela noha, chtěl napsat mast. Lékař ho poslal do nemocnice kde si ho po 6 hodinách čekání nechali s podezřením na trombózu.

Druhá babička mívala špatné okysličení mozku(nebo něco takového). Často ji bolela hlava, byla unavená, bez energie, bolelo ji nohy. Každé píchnutí prožívala jako to poslední. K lékařům nikdy nechtěla. A tak při jednom takovém stavu, který nebyl nic výjimečného, se to nelepšilo. Ráno jsme ji přesvědčili a volali sanitku. Výsledkem bylo, že den před měla mrtvici. Všichni jsme si mysleli, že má jeden ze svých špatných stavu, špatneho okysličení. V nemocnici se přidal zápal plic. Taky si myslím, že na tom máme kus viny. Nikdo to nikam neměl potřebu hnát.

• Citovat
  • Upravit
43037
30.6.25 17:44

Embolie se z krve nezjisti, d-dimery jsou nespecificky test. je potreba udelat CTAg hrudi a to by tu PE musel nekdo pomyslet a ktomu podle popsaneho nebylo dost duvodu. Jestli mela PE uz od zacatku, musela to byt nejaka mala s nedostatecne vyjadrenymi priznaky. PE je akutni stav. Nahle vyrazne zhorseny.
Na pohotovostech tyhle dny museli vysetrit mraky unavenych dehydratovanych senioru, tvoje maminka vypadala zrovna tak a dost mozna tehdy jeste tu PE nemela, az tehdy, na konci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4954
30.6.25 17:44

@Marie633 určitě to smysl má, pokud máš pochybnosti. Tyto případy řeší Petra Langová (FB skupina “podpoříte mne v osvětě”). Kontakty viz foto.
Ne/pochybení nemocnice nehodnotím, jen předávám kontakt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
30.6.25 18:06

@Janee19 Několik dní mamince nebylo dobře, měla příznaky podobné chřipce. Když to ale přetrvávalo a přidalo se motání hlavy, problémy s dechem a teplota, nezdálo se mi to a vzala jsem ji do nemocnice, kde ji podle mého názoru nevyšetřili dostatečně. I přes vysoký tep srdce 140/min neprovedli odběr krve ani jiné vyšetření, které by mohlo odhalit příčinu jejích potíží. Myslím, že zanedbali lékařskou péči a celý její stav podcenili.

Následně po třech dnech jsem musela volat záchrannou službu, protože už špatně dýchala a nemohla popadnout dech. V nemocnici jí konečně odebrali krev a zjistili plicní embolii. Maminka byla v kritickém stavu a přes veškerou intenzivní péči bohužel zemřela.

Ano, je to už dva roky zpátky, ale tehdy jsem utrpěla psychické trauma a vůbec jsem o tom nedokázala mluvit. Až teď jsem našla odvahu se domáhat spravedlnosti.

Několik lékařů, se kterými jsem případ konzultovala, mi potvrdilo, že mohlo jít o zanedbání lékařské péče. Celá situace mě psychicky velmi ničí a mám výčitky, že jsem maminku raději nevzala do jiné nemocnice. Možná, když se dozvím pravdu a dočkám se spravedlnosti, tak se mi konečně uleví.

Navíc si myslím, že si nemocnice moc dobře uvědomuje, že pochybila, protože lékařskou zprávu z prvního dne ani nezařadila do chorobopisu, přestože podle zákona by tam měla být. Mám tu zprávu vyfocenou v telefonu, a to ve mně vzbuzuje podezření, že se něco snaží zatajit.
Proto se ptám, zda má někdo podobnou zkušenost, jak dál tento případ řešit a dosáhnout spravedlnosti, a co vše k tomu budu potřebovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.25 18:12

@Marie633 dost pochybuju, že by ti to ti doktoři dali písemně. Blízkému příbuznému to sice doktorka řekla, že to byla chyba v pooperační péči, ale že mu to nikdo nepotvrdí, nesežene nikoho, kdo by napsal nedobrý posudek na toho doktora. Navíc to byl primář, nemáš šanci proti tomu. Navíc to u tebe nebylo hned, ale za ty dva dny doma se mohlo cokoliv zhoršit.

• Citovat
  • Upravit
20926
30.6.25 18:13
@Anonymní píše: Více

Ale lékaři nemají patent a schopnosti zachránit a vyléčit absolutně všechno. Čím dřív si to člověk uvědomí a přijme, tím líp pro něj. Tuplem lidí, kteří si sami likvidují zdraví a odmítají lékařskou pomoc a na poslední chvíli cekaji zázraky. A na nějakou žalobu bych se vyprdnul. Pokud tedy netouzis na smrti své matky vydojit peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
30.6.25 18:16

@Pudloslava Děkuji za váš názor. Chápu, že plicní embolie (PE) je akutní stav, který může vzniknout náhle a že k její diagnóze je potřeba specifické vyšetření, jako je CT angiografie. Souhlasím, že d-dimery jsou nespecifický test a samy o sobě nestačí.

Nicméně moje maminka měla při první návštěvě na pohotovosti výrazné příznaky – vysoký tep 140/min, potíže s dechem, motání hlavy a teplotu, což podle mého názoru vyžadovalo důkladnější vyšetření, včetně odběru krve a zvážení možnosti vážnějšího stavu.

Podle lékařské zprávy z té doby jí bylo provedeno EKG, které potvrdilo sinusovou tachykardii s tepem 140/min, byla jí podána infuze (100 ml fyziologického roztoku) a MgSO4. Dále jí byla doporučena kontrola u praktického lékaře a případně další vyšetření (např. Holter EKG). Odběr krve či jiné základní laboratorní testy však při první návštěvě podle dokumentace neproběhly.
K lékaři jsem maminku objednala ihned po této návštěvě pohotovosti, ale bohužel měli volno až další týden, což znamená zpoždění v dalším vyšetření.

Maminka měla 47 let, nebyla seniorka, takže by měla být posuzována podle svých příznaků a stavu, ne podle věku seniora. Celý průběh – od první návštěvy na pohotovosti až po její úmrtí – proběhl během 3 dnů, což podle mě podtrhuje naléhavost situace a potřebu rychlého a pečlivého vyšetření.

Její stav byl opakovaně podceněn a nebyla provedena žádná komplexní diagnostika, která by mohla odhalit problém včas. Ačkoli PE může vzniknout i později, věřím, že kdyby byla maminka vyšetřena pečlivěji, mohla být situace zachycena dříve a měla by větší šanci na léčbu.

Je mi jasné, že na pohotovosti je mnoho pacientů a někdy může být těžké rozpoznat všechny závažné případy, ale právě proto očekávám, že bude poskytnuta odpovídající péče a důkladné vyšetření u pacienta s vážnými příznaky.

Děkuji, že jste se zapojil do diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
30.6.25 18:18

@vedma007 Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20926
30.6.25 18:20
@Marie633 píše: Více

Máš od těch lékařůpísemné vyjádření?

Hele příznaky hripky, dušnost, motání hlavy opravdu nejsou příznaky PE. A nejde dělat absolutně všem testy na všechno. To si jen každý myslí, že je zdravotnictví zadarmo, tak je možné dělat všechno všem. Ale není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20926
30.6.25 18:22

Tady je tvoje pochybení, že jsi maminku, navzdory důraznému doporučení lékařů a a vážnému stavu vágně objednala k praktikovi až za týden. Měla jsi jít druhý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77577
30.6.25 18:22
@Cenarius píše: Více

spíš by to dopadlo tak, že platit bude ona, soudní výlohy, pro laika je nesmírně složité až nemožné vysoudit něco na pochybení lékařské péče, utlučou ji ručníkama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77577
30.6.25 18:26

pokud máš na velmi dobrého právníka, tak do toho běž - ale já bych to nedoporučovala, lékař kryje lékaře, utlučou tě argumenty, a zbyde jen pachuť a budeš bez peněz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
30.6.25 18:27

@Cenarius Rozumím, že není možné dělat všechny možné testy všem pacientům, kteří přijdou na pohotovost, a že zdravotnictví má omezené kapacity a zdroje.

Nicméně, když má pacientka několik dní příznaky podobné chřipce, ale zároveň přibyla dušnost, motání hlavy a vysoký tep 140/min, to jsou už příznaky, které podle mého názoru měly vést k důkladnějšímu vyšetření. Není to už běžná chřipka nebo obyčejná únava.

Cítila jsem, že se její stav zhoršuje, a proto jsem ji vzala do nemocnice, kde jsem očekávala odpovídající péči a komplexní vyšetření, včetně odběru krve a další diagnostiky.

Nejde jen o to dělat testy “na všechno”, ale správně vyhodnotit situaci pacienta a reagovat na příznaky, které mohou naznačovat závažný stav. V případě mé maminky se to bohužel nestalo.

Doufám, že moje zkušenost pomůže ostatním být ostražitější a zároveň upozorní na potřebu pečlivého přístupu k pacientům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty