Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gina108 píše:
Tak já tě uklidním- nejvíc průserů se stejnak stane při startu nebo při přistání pár metrů ned zemí, osobně bych byla za těch 10 tis. m docela ráda a absolvovat nějaké cvičné krátké lety se mi proto zdá kontraproduktivní.
No jo, to máš pravdu
V lednu máme letět mimo Evropu nějakým velikým dvoupatrovým letadlem… Samozřejmě si nepamatuju názvy a je mi celkem fuk, čím poletím, ale přítel je do toho zažraný, a že mi ukáže, čím poletíme. Našel na youtube nějaký dokument o srážce dvou těchto letadel (na letišti, ne ve vzduchu), prý je to jedna z nejznámějších leteckých katastrof… Nejradši bych jej roztrhla jak hada, tohle si mohl odpustit, ale tak co nadělám…
Uklidňuji se tím, že létání je podle statistik nejbezpečnější doprava, tak proč by se tomu mému letadlu mělo něco stát… načež přítel vždycky prohlásí, že už jsem měla bouračku v autě, jako chodec jsem byla účastníkem další dopravní nehody, byla jsem i ve vlaku, co srazil člověka, tak prý už mi do sbírky chybí jen letadlo… ne nezabili byste ho?:D
Já se strašně bojím litat. Problem je ze žiju v UK. tLetěla jsem uz mnohokrát, začalo to byt i lepší, ale pak jsem letěla těhotná a nějak mi prásklo v palici a zpátky uz jsme jeli autobusem. Malému uz jsou tři a už jsem neletela. Do ČR jsme jeli autem.
No a musím s tím něco dělat. Takže jestli ma někdo zkušenost s překonáním tak si to rada poslechnu.
@AngelLilly píše:
@Květušík ještě loď
Díky, to je argument, co mě nenapadl, určitě použiju ![]()
@marketa612 to dáš
jak vlezeš do letadla, sedni si na sedadlo do uličky a moc toho ani z okna neuvidíš. Budeš se koukat maximálně na obzor někde v dálce, ale určitě neuvidíš tu výšku od země (to by ses musela přilepit až na okno). Nebo si vyžádej místa na křídlama a neuvidíš dolů vůbec - ale to je zase škoda, to by z toho ani mrňous a tatínek nic neměli. Beztak většinu času koukáš po interiéru - do časopisu, po ostatních lidech, na jídlo nebo na video. Většina letů je v pohodě, ani to nehoupe, prostě jedeš, jak ve vlaku. Občas při turbulenci to máš jak autobusem po D1 - i když tím bych se bála daleko víc. Lidí, co se bojí létání, lítá spousta, ale třeba klaustrofobici to mají o něco horší
. Pokud ti vadí jen ten pohled z výšky, tak se to určitě dá minimalizovat, abys byla v pohodě.
Ahojky, to je něco pro mě… ![]()
Já se bojím výšek nebo spíše toho prazdného prostoru podemnou, takže výtah co jede do vysokého patra, výškáče, lanovky apod.. je mi blbě a jen pomyslím co je podemnou za výšku tak se mi už motá hlava
a letadlo?? ![]()
Ale kvůli mojemu sjem to překonala, první let super, letěli jsme do Itálie, krásné počasí takže bez turbulencí, jen vzlet mi dělal špatně, no a samo to prázdno podemnou ![]()
Pak jsme letěli do Turecka, to už bylo horší, turbulence celý let.. já bílá jak stěna, ale četla jsem si o turbulencích a slabé a střední turbulence nemůžou letadlu nijak ublížit.. a většinou proletí jen tou slabou, jen mě se zdály mega velké
A třetí let Tunis, po přistání jsem prohlásila že už nikdy víc a muj na mě než aby mě pochopil mi řekl že za ním může jezdit autem
ale vím že u posledního letu se bál i on nebo spíš všichni co letěli
no ted už se tomu směji..
takže uvidíme zda do toho letadla ještě nastoupím…
Já měl / mám strašou fobii z letání. Dokonce tak velikou, že jsem 2 x odmítl nastoupit do letadla. V prvním případě na dovolenou (podotýkám, že dovolená byla zaplacená, vše připravený, kufry v letadle), v druhém případě jsem odmítl vystoupit z auta už na letiští. Nakonec mne donutila situace, resp. přítelkyně. Akčně se k tomu postavila a prostě mě do letadla dokopala. Není to strach, ale obava, že v krizové situaci nemůžu do dění zasáhnout a ovlivnit tu chvíli. Cesta do Barcelony bylo peklo. Resp. start byl příšernej, myslel jsem, že se zblázním. Ve vzduchu to šlo, při přistání zase obavy. Cestu zpátky jsem musel absolvovat sám, to mě donutilo, protože jsem do Čech potřeboval. Teď mě to čeká znova, cca za 5 dnů a zatím jsem hrdina. Myslím, že důležitý je se zabavit. Já prohlížel fotky ze zahraničí v mobilu, pořád dokola a dokola
A přípomínal si ty hezký chvíle. Teď udělám to samý, chce to asi myslet, za čím tam letíte, proč ten strach překonáte. Držím všem palce!
Mám šílenou fobii z letání letadlem. Docela pomáhá Kynedril ( minimálně 3 tablety před odletem, zobu každou hodinu
Nejhorší je vzlet a přistání. Pekelně se mi zvedá žaludek a o strachu, že to spadne ani nemluvím.
Ale kvůli dětem a rodině se překonávám a než abych seděla celý život na zadku, tak to 1-2× ročně prostě dám.
Jednou jsem zkusila ( ještě bezdětná) Rohypnol a panáka ginu…panečku, to byl let. Celou cestu jsem na nahýbala z okýnka, hrozně se mi to líbilo, sama jsem měla pocit, že se vznáším. No normálně sjetá. Ale s dětma jsem zodpovědá a podobné pokusy už nepraktikuji. Fakt už jen ten kynedril.
Ahoj, obnovuju diskuzi, najde se nekdo, kdo se nejakym zpusobem fobie z letani zbavil? Diky moc
@randr jednou jsem letela se 2 holkama, co meli fobii. Jedna se zdala v poradku, ale priznala, ze bere jiz leta antidepresiva. Ta druha trosku obavy mela, ale tim, ze jsme se bavily, tak to lepe snasela, protoze nemela tolik casu na to myslet.
Jinak si pamatuj, ze letadlo je hned po vytahu druhy nejbezpecnejsi prepravni prostredek. Mas vyssi riziko na ulici, ze se neco stane, nez v letadle.
O tom programu jsem taky uvazovala, ale hodne lidi, co ma fobii na tom bylo a rikali, ze to nepomohlo vubec ![]()
@trpaslinka
Ja jsem nekde trochu jinde, u me je to smrtelna hruza, ne obavy, nejaky povidani by mi urcite nepomohlo. Litam jen pod koktejlem xanax-vodka nebo stilnox-vino. Ale co mam dite, zhorsilo se to jeste snad o 300%, mam strach, ze uz dalsi let nedam proste ![]()
@randr omezuje te ta fobie pri praci? Pokud letas jenom soukrome, muzes to resit pozemni prepravou do dostupnych lokalit ![]()
Ja litam roky a hodne casto, i dalkove lety do zamori a nikdy se nic nestalo. Na druhou stranu ale radsi letam s velkymi spolecnostmi Air France, Lufthansa nebo CSA. Sicher je sicher.
Nekolikrat jsem letela i vrtulnikem, ale to uz takova sranda nebyla. Hlavne, kdyz delal manevry ![]()
@Sanlitun
Manzel je cizinec, takze musime letat obcas do jeho zeme, navic cestuje hodne pracovne, muzeme bud letat s nim nebo byt doma bez taty. Trochu vic volna ma v zime, takze delsi dovolene absolvujeme v zime, tzn lety 12hodin, pozemni dopravou nemozny ![]()
@randr tak to te svym zpusobem nemohlo potkat vetsi nestesti
Jsi statecna a obetava, ze ten strach pokazde prekonas a pro blaho rodiny se obetujes ![]()