Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, v pondělí jdeme se synem necelé 3 roky na magnetickou rezonanci, kvůli občasným bolestem hlavy. Neuroložka sice řekla, že bolesti jsou dle jejího nazoru podle vyšetření nezávažného charakteru, nicméně malý si stěžuje už 4 měsíce, tak pro jistotu doporučila MR. Za celé 4 měsíce u něj nedošlo ke zhoršení až na období ošklivé virózy, tak si říkám, že snad to bude v pořádku. Strašně se bojím výsledku… Byl jste někdo s takhle malým dítkem na MR právě kvůli bolestem hlavičky? Děkuju za odpovědi
Ahoj hanisv, nebola som sice s detickami, kazdopadne ta chcem podporit, ze to bude dobre, ja sama trpim migrenami a MR mi vylucila jednu nie peknu chorobu /snad/, urcite to zvladnete, drzte sa!!
Děkuju moc jayjay. Jsi strašně hodná, potřebuju povzbuzení a znova nabrat sílu. Chvíli je to dobrý a pak stačí jeden člověk, který řekne jednu blbou větu a jsem zase v té hrozné propasti strachu… Jsem ráda, že u tebe dopadla MR v pořádku, snad i můj malinký bude OK. Už jsme prošli EEG, to bylo naprosto v pořádku, tak snad bude i ta MR..
Hanisv, urcite, musi v to verit a ono bude
Ja som konkretne EEG mala samotne desive … a vidis som tu a cela
, ono i tieto vysledky treba brat trosku s rezervou, mna videsili dokonale. Ale chapem veci tykajuce sa deticiek su este 100× citlivejsie. Drzim vam palce!!
Hanisv-také hodím trochu zkušeností,pracovala jsem na dětské neurologii.
Asi chápu,z čeho máš strach-nějaký nádor?Neboj,nádory se nejčastěji projevují jinými příznaky než jsou bolesti hlavy a neurolog to při vyšetření pozná.Jedná se o různé brnění ruky,nohy,neudržení rovnováhy,znatelné rozdíly mezi levou a pravou polovinou těla,např. jiný úchop rukou…nebo výpadky vidění…
Neříkám,že nádor se němůže projevit bolestí,ale to je až ten poslední příznak,který se objeví a pokud neurolog nic jiného nenašel,tak bych řekla,že můžeš být v klidu.
Jinak nejčastější příčina bolestí hlavy je zablokovaná krční páteř.Zažila jsem i u menších dětí a rodiče se často divili.Ale oni děti dělají kotrmelce,různě poskakují a zablokovat se páteř mohou lehce.Prohlížel neurolog páteř opravdu pečlivě?
A ještě jedna věc-jak malého hlava bolí?Tak ukrutně,že si lehne,nejí,nepije…nebo jen oznámí že ho bolí hlava a hraje si dál,nebo se dívá na televizi?Ono někdy mohla hlava bolet-ze sluníčka,málo pití,stres-a malý zjistil,že když řekne,že bolí hlava,tak je středem pozornosti a všichni okolo něj pobíhají…
Lasičko, urputné bolesti si myslím, že nemá, to by asi vypadal jinak. V podstatě oznámí, maximálně se přitulí na pár vteřin a jde si po svých. U babičky, kde bývá se svým bratráncem a nemá tudíž čas na nic jiného než lumpačiny si prý nikdy nestěžoval… nevím, jak vypadá důkladné prohlídnutí krční páteře. Otočila malému hlavičku do prava, doleva a tím asi kontrola krční páteře byla u konce. Já sama mám problémy s krční páteří a pohyblivost mi problémy nedělá. Ale stačí někdy blbý pohyb, dýl sedět u PC, nebo špatná poloha při spánku a hlava mi bolí, ale hybnost hlavy je řekla bych neomezená… Jinak děkuju moc za uklidnění, každý takový komentář mě uleví od mého ochromujícího strachu… Ještě jednou děkuju moc…
Neurolog by měl nechat dítě sedět,předklonit hlavu a prohmatat pečlivě okolí krční páteře,zda je tam nějaký ztuhlý sval.Ne jen hlavou otočit sem a tam.A potom si stoupnout na záda a přejet komplet páteř,oni ty svalové stahy jsou vidět.
Pokud ty bolesti jsou tak jak popisuješ,tak neměj vůbec obavy.Oni děti se někdy chtějí pomazlit,přitulit,upoutat pozornost a vědí,že když je bolí hlava,tak jsme na ně hodnější.Opravdová bolest hlavy je,že leží v posteli,naříká bolestí a nezajímá ho nic,ani televize,ani hračky…Někdy to děti „dokonají“ s rodiči tak,že opravdu do postele zalezou,kňourají že je bolí hlava…a za pár minut lezou z postele ven a zajímá je televize,počítač.
Tak taková reakce na bolest hlavy se u nás zatím neobjevila. DOufám, že ani neobjeví… Ale znepokojuje mě, že si stěžuje hlavně po vyspání. Někdy po ranním, když už vstane z postele a nebo někdy odpoledním.. Taky až chvilku po vylezení z postele… Jinak během dne většinou ne, přijde mi, že na to nemá čas. A nebo taky někdy těsně před kakáním a jak se vykaká, tak je jak znovu zrozený po bolesti hlavičky ani památky… Páteř mu neprohlížela, jen ty svalové úpony okolo krčku prohmatávala, to ano… Taky si říkám, jestli se mu občas třeba ta hlava jen nezamotá, jak vstane a neříká, že ho bolí. Dnes jsme byli na tom předoperačním kvůli narkóze a ani mu doktorka nezměřila tlak, jen nabrala krev a vnutila jsem jí tedy moč… Je to normální?
Dobrý večer, jak Vám dopadla MG? Nás to čeká za měsíc a mám šílený strach z výsledkub ![]()
Dobrý den, magnetická rezonance dopadla dobře, žádný nález… Z jakého důvodu tam jdete?
Dcerka Terezka 6 a půl roku mi před více jak rokem omdlela, po půl roce zase, vždy to bylo hned ráno po probuzení když se šla napít. Nebyla v bezvědomí, hned jsem jí zvedala. Až se to stalo teď v květnu potřetí, za stejné situace, jen s tím, že zůstala ležet v bezvědomí asi 4 minutky. To jsme volali rychlou, v předchozích dvou případech jsem s ní hned letěla k pediatrovi, jenže ten jí léčil na zánět žaludku. Teď si v nemocnici mysleli, že má epilepsii, jenže dneska jsme byly na kontrole u paní doktorky, co jí vyšetřovala v nemocnici a EEG měla shodné s tím v nemocnici, což doktorku zarazilo a chce MR. Doktorka si myslí, že epilepsoie to nebude, ale že může mít cystu nebo vorozenou vadu a nebo nádor (což je pro mně nejhorší varianta když to sylším) Pořád mi to zní v pších, i když říkala, že by asi nebyl shoubný, protože to by křivka lítala jinak. Mám hrozný strach… Ještě jsem se chtěla zeptat, jak to malý ustál, myslím MR a byl v anestézii? Dcerku mi uspat nechtějí, bude při vědomí, mám jí trénovat aby se nehýbala…
Tak mi byla malá poprvé na Mr v 5 letech. Taky jsem měla strašný strach. Výsledek je cysta v mozku. měla jsem šílený strach, ale bylo mi vysvětleno, že cysty má plno lidí, jen se o tom neví, protože né každý jde na MR. Jediné co je, že mám malou sledovat, zda se nějak nemění, není náladová atd… Nádor by se podle toho, co mi říkali, takto neprojevoval, projevuje se prý utláčení některý ch tkání, což zpusobuje to brnění, nebo vypadávání slov, trhaná řeč… atd.
Podle mě nemá problémy spíše s tlakem???Abnormálně nízký?? A nechápu řeč neuroložky, jak pozná podle křivky zhoubný nádor, buď tam je a křivka to ukáže, že tam něco je, nebo tam není.
Malá dostala jen něco na vypití, oblbovák a měla slíbeno když bude šikovná opravdu velký dárek, pro který jsme jeli hned po MR. Vydrží to v pohodě, mají v ruce pípátko a kdyby něco pípne. navíc ten oblbovák fakt oblbne.
Teď půjdeme za měsíc na kontrolu po 4 letech, taky se modlím, ať je to v pořádku, snad bude. Naučila jsem se žít s tím, že to nic nebude, protože jsem ji pořád omlouvala, nechtěla na ni křičet…kdyby se to nedejbože zhoršilo, ale takto se to nedá. Takže to beru, tak, že vím, že to ta má, ale snažím se to neřešit. Manžel mi vždycky říkal, že pokud by se třeba stalo něco jiného tak to také neovlivním-jako třeba, že na malouspadne letadlo.
Přeji ať je vše ok.
Navíc, pokud je to hned po probuzení, tak bych nádor netipovala ani náhodou, prostě se toto stává i starším lidem, nebo mi třeba vždy, když jsem v nemocnici dlouho ležela, tak mi říkali, pomalu vstávejte, zakývejte nohama nebo nám tu omdlíte. Takže bych byla v pohodě.
Jasný taky si říkám kdyby něco, ať se to chytne včas, ale ten strašák tak děsí… A vaše dcerka měla jaké potíže. Ty příznaky nádoru co popisujete to vůbec nic takového nemá. Je to holka šikovná, v září nastupuje do školy, teď už umí trochu číst, počítát, ve spoustu věcí je pečlivá, šikovná… Mluví krásně, ona jinak žádné potíže nemá. Tlak jí měřili v nemocnici i doktorka dneska a má ho v pořádku.