Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Moly K. Můžeš odmítnout a místo toho si nechat nabrat glykovaný hemoglobin (tzv. dlouhý cukr). Já to takto udělala po konzultaci se dvěma lékaři.
Chce to vypít hodně rychle a moc u toho nepřemýšlet
. Jako trochu se mi z toho navalovalo, ale dá se. Já se víc bojím odběrů, ale byly tam super sestřičky, rovnou jsem ležela, pokecaly jsme o něčem jiném pro odpoutání pozornosti. Pak jsem tam spala mezi těmi odběry
. Já chodím pravidelně a není to nic hroznýho. Neboj. ![]()
Já se bála odběrů a ty byly v pohodě (šikovna sestřička), ale půl hodiny po vypití se mi udělalo zle, tak jsem to řekla sestřičce a ta mě odvedla do prázdné vysetrovny, kde jsem si skoro hodinu polezela u otevřeného okna.
Jako žádná hrůza to nebyla, fakt mi ten nápoj nechutnal
ale vypít se to dalo.
Tak tam nechoď no. Jestli o sobě víš, že se stravuješ zdravě a v rodině žádný výskyt cukrovky nemáte, není důvod do sebe zbytečně lít cukr a zabíjet půlden po doktorech.
Jinak teda nevidím nejmenší důvod, proč tak stresovat. Vezmou ti krev a vypiješ oslazenou vodu. Nestane se vůbec nic. ![]()
Hlavne si nenech namluvit, ze kdyz nemas nadvahu, nemate cukrovku v rodine apod., ze nemuzes mit gestacni cukrovku. Samotny piti neni tak hrozny.
Tři odběry během jednoho vyšetření?
Jak to funguje v praxi?
Já jsem teda dost cíťa, tak to možná vidím hůř než to je ![]()
Ale když jdu na odběr krve, tak je to místo vpichu dost citlivé, neumím si představit ještě další dva odběry ![]()
Nejsem sice těhotná, ale uklidněte mě prosím ![]()
Ano měla, třes, mdloby, návaly horká a nakonec, po posledním odběru sem jim to poblila
bylo mi zle ještě 2dny, průjem, bolest hlavy, ale dělala jsem to pro malou.
@Darkandeep píše:
Jak to funguje v praxi?
Já jsem teda dost cíťa, tak to možná vidím hůř než to je
Ale když jdu na odběr krve, tak je to místo vpichu dost citlivé, neumím si představit ještě další dva odběryNejsem sice těhotná, ale uklidněte mě prosím
Klasicky, ráno tě vezmou krev z jedné ruky, pak vypijes tu vodu, po hodině vezmou krev z druhé ruky a za další hodinu vezmou krev ještě jednou z té první ruky ![]()
@Darkandeep píše:
Jak to funguje v praxi?
Já jsem teda dost cíťa, tak to možná vidím hůř než to je
Ale když jdu na odběr krve, tak je to místo vpichu dost citlivé, neumím si představit ještě další dva odběryNejsem sice těhotná, ale uklidněte mě prosím
Neboj. Stridas ruce a sestticky v laborkach jsou fakt sikovny. Ty najdou a pichnou jedna radost.
@Moly K. Bud v pobode, ja nemam rada sladke a taky jsem to zvladla vypit. Hodne jsem si to vychladila, aby to nebylo tak strasne a nejak jsem to do sebe nasoukala a to mi sladka chut fakt vadi. Pak uz to bylo v pohode, padla na me trochu unava a to je cele, zle mi vubec nebylo. Takze neboj, to zvladnes, nejhorsi je smrt z vydeseni ![]()
Je to fakt v pohodě.
Pro mě na tom byla maximálně nepříjemná ta pachuť, ale do půl hodinky od vypití i ta byla pryč.
Sestřička nás teda upozorňovala, že to máme vypít do 10 minut, ale postupně usrkávat. Že když se to vypije náraz, tak se z toho opravdu poblijeme.
![]()
Hodne holek tu pise, ze je to vypit jako dve deci Spritu. Asi jak kde.. U nas je to pullitr a nema to zadnou prichut, takze proste voda s „tunou“ cukru. A jeste se to musi vypiz fakt najednou, zadne usrkavani behem peti minut… Fakt hnus…
Ale zakladatelko, nema cenu se z toho nervovat zbytecne dopredu. Treba mate u vas pokrokovejsi laborator a bude to opravdu jak sklenicka Spritu ![]()
@Dendiss U nás taky, pullitrovy kelímek takového hustého sladkého hnusu
sestra co mě nabírala říkala, že to obdivuje, že ji se zvedá žaludek jenom, když to připravuje ![]()
U nás dávají klasický kelímek plný sladke tekutiny, celkem mi to chutnalo. Ale mně se po snězení nebo vypití většího množství cukru dělá špatně, tak jsem tušila, že se mi udělá blbě i na ogtt. Sestry jsou na to připravené a mají tam lehátko, už u vstupu mi ukazovaly, kde je WC, kdybych to v sobě neudržela (na zvracení mi vyloženě nebylo). Za mě se teda nejedná o nic, co by úplně stálo za řeč.
Mně teda nejvíc vadilo to ranní vstávání
jinak ta tekutina chutnala jako Magnosolv, kapku sladší, ale celkem mi to chutnalo. Sestřička nám dala na vypití 5 minut, odběry v pohodě.