Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chci se zeptat, zda někdo z Vás prodělal v prvním trimestru priusnice a narodilo se mu zdravé miminko. Dnes mi vyšel duch na těhotenském testu a přes svátky jsem byla s nakazenymi synovci. Teď nezbývá než čekat, ale jsem dost ve stresu. Už první těhotenství mě strasili s postiženým dítětem a teď to nade mnou vysi zase:-(Děkuji za zkušenosti.
Jde opravdu o priusnice…?
V tomto stadiu muze pri jakekoliv horsi infekci dojit k potratu. Jinak plodu by to vadit nemelo. Asi bych se moc nebala, stejne je to ted bud a nebo.
Priusnice nejsou pro plod nebezpečné, navíc jsi určitě očkovaná, vůbec se u tebe nemusí projevit.
@Aduš8 píše:
Priusnice nejsou pro plod nebezpečné, navíc jsi určitě očkovaná, vůbec se u tebe nemusí projevit.
Pokud je ročník z osmdesátek, tak očkovaná být nemusí. Okolo poloviny osmdesatek se začali očkovat kluci, od kdy je MMR/očkovací Váni příušnic i děvčatům netusim.
Mě spíš zarazilo, že mají synovci příušnice. To už se dneska hned tak nevidí. Antivax maminka? ![]()
@Svistice píše:
Pokud je ročník z osmdesátek, tak očkovaná být nemusí. Okolo poloviny osmdesatek se začali očkovat kluci, od kdy je MMR/očkovací Váni příušnic i děvčatům netusim.Mě spíš zarazilo, že mají synovci příušnice. To už se dneska hned tak nevidí. Antivax maminka?
Ony se pak holky doočkovávaly. Je mi 50 a očkovaná jsem.
@Havlova píše:
Ony se pak holky doočkovávaly. Je mi 50 a očkovaná jsem.
Tim bych si nebyla tak jistá. Bude mi 40 a v rámci plosne vakcinace očkovaná nejsem. Nechávala jsem se očkovat na vlastní žádost (a byl to dost voser zaridit) pred studiem v zahraničí, kde toto očkování chteli, ve čtvrťáku na VS.
Jsem očkovaná, v dětství jsem dostala dvě dávky na priusnice, ale nemám už protilátky.
Protilátky na priusnice vyprchavaji dost rychle.
Dá se to zjistit odběrem na igg protilátky v laboratoři. Cena asi 300kc.
Protilátky na spalnicky a zardenky mám vysoké.
Zvažuji přeockování na priusnice, jenomže je to živá trojvakcina priusnice a spalnicky a zardenky ![]()
Ocko mono vakcína na priusnice není k dispozici ![]()
Jsem ročník 86, vakcinuje se od 87, takže očkovaná asijsem. Ale je to 35 let zpět, takže vakcína mohla vyvanout. Synovci očkování jsou, nedávno byli na posilující dávce.
@Svistice píše:
Pokud je ročník z osmdesátek, tak očkovaná být nemusí. Okolo poloviny osmdesatek se začali očkovat kluci, od kdy je MMR/očkovací Váni příušnic i děvčatům netusim.Mě spíš zarazilo, že mají synovci příušnice. To už se dneska hned tak nevidí. Antivax maminka?
Proc antivax, pred kovidem bylo nekolik epidemii, zjistilo se, ze zrejme byly některé vakciny neúčinné.
@vokishka Protože bych to pravé čekala spíš u mladých dospělých a starších (právě kvuli vymizení protilátek) nebo u ještě neočkovaných děti do 2 let.
@Svistice píše:
@vokishka Protože bych to pravé čekala spíš u mladých dospělých a starších (právě kvuli vymizení protilátek) nebo u ještě neočkovaných děti do 2 let.
Ono se to prostě občas stane. Dcera měla ve 3 letech černý kašel, očkovaná dle kalendáře.
@Havlova píše:
Ono se to prostě občas stane. Dcera měla ve 3 letech černý kašel, očkovaná dle kalendáře.
To je pak fakt pech.
@Svistice píše:
To je pak fakt pech.
80% nemocnych cernym kaslem jsou ockovani
. Vakcina nefunguje, viz Prymula par let zpatky.
Priusnice vyprchavaji rychle. Ja je jeste prodelala, to je nejlepsi.
@Mandragora13 resila jsem totez pred par tydny. Dospela kamaradka mela priusnice, tri tydny nejistoty v inkubacni dobe mi daly zabrat. Resila jsem to s gynekologem, praktikem, nejvic mi poradil pediatr starsiho ditete. Priusnice se plosne ockuji od roku 87, tehdy v “bi”vakcine se spalnickami, takze jestli v ockovaku najdes informaci o spalnickach od ledna 87 dal, jsi ockovana. Ocko te bud ochrani zcela, nebo aspon zmirni prubeh. Vysoke procento nakazenych je naprosto hez priznaku. A hlavne - priusnice nejsou teratogenni, neovlivnuji vyvoj plodu. Jediny, pred cim se musis mit na pozoru, jsou teploty nad 38, ale to plati obecne nejen u priusnic. Urcite to bude v poradku! Zadny strach ![]()
Příspěvek upraven 02.01.22 v 15:44