Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všichni.
Zajímalo by me, zda někdo mate podobne zkušenosti. Podstupujeme IVF ale jen s minimální stimulací, minuly týden nativ nevyšel i když bylo hezké embryjko. A teď mi doporučili aspoň minimální stimulaci, mám brát ode dneska Tamoxifen po dobu 6 dni ráno a večer, ale přečetla jsem si příbalový leták a mám strach z nežádoucích účinku.. a jsem na pochybách, zda ho vzít.. ![]()
Já toto nebrala, byla jsem na klasickém IVF. Pochyby jsem měla také, strach z hormonů a jejich následků. Jak lékař v IVF centru, tak pan profesor - mamolog, ke kterému chodím na preventivní UTZ prsou, mi shodně řekli, že z dlouhodobého hlediska tyto hormony nezvyšují riziko rakoviny prsu (dříve se uvádělo, že ano, nové studie to údajně vyvrátily). Jediné rizikové období je v době užívání hormonálních léků.
Já do toho šla. A mám naštěstí 2 zdravé děti. Pokud děti chceš, jdi do toho
mně před stimulací hodně pomohl právě pohovor s mamologem. Kdyby mi to býval nedoporučil, na IVF bych nešla.
Děkuji za podporu. Jednu holcicku už mám a prave by rada sourozence ![]()
A u ostatních léků sis příbalový leták četla? U hCG injekce, u progesteronu? Nedejbože pak u opravdové FSH stimulace… Ber to tak, že tohle je pořád ta nejmírnější varianta. Tamoxifen je antiestrogen, lék, který ženy po léčbě rakoviny prsu užívají dlouhodobě jako udržovací léčbu, jen je jeho vedlejším účinkem stimulace růstu folikulů. Jako netvrdím, že je to čajíček… ale to není při IVF vůbec nic. Ono to IVF v nativním cyklu může být běh na hodně dlouhou trať, kdy chodíš měsíc co měsíc na nový odběr jednoho vajíčka a doufáš, proto stimulace. Nepíšeš o konkrétní příčině, proč se nedaří.
Máš pravdu, asi jsem si příbalový leták číst neměla.. Jdu si ho vzít..
Nedaří se pro jen jeden pravděpodobně neoruchodny vejcovod. Dceru máme přirozeně, ale pak císař a druhé tehu mimodelozni, od te doby se nedaří.. a táhne mi na 40..
Chápu… ono paradoxně ve vyšším věku, kdy už není ovariální rezerva taková, bývá často tahle minimální stimulace účinnější než plné IVF. Zároveň to ale dostatečně zvyšuje šanci oproti těm nativům. Tak uvidíš. Drží palce, ať stačí ta stimulace jenom jedna ![]()