Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den, trapi me dost priteluv strach z vysek. Mam dost cestovatelskeho ducha a dost nas to omezuje. Nehlede na to, ze samozrejme by nesedl do letadla, tak i pri nejakeho vyslapu to tesne pred koncem treba vzda a nebo tam ani nejde.
Pro nekoho banalita, ale i tak si myslim, ze se s tim da neco delat a neni to ztracene. Ma s tim nekdo zkusenost? Nechci na nej nejak moc tlacit, ale rada bych ho nekam vzala, byt treba kratky let (do 2 hodin) problem je v tom, ze by do letadla nevlezl. Jsme spolu dlouho, deti nemame a ptoto je pro me skoda toho nevyuzit, protoze oba radi poznavame nova mista a vaude jezdit autem, proste nejde. Nedokazal mi rict, ceho se boji nejvic, odhaduju proste pad, neprijemny pocit a tak.
Prosim prosim o radu. Doufam, ze se tu vyhneme tomu, ze je to zbytecne, ze proste takovy je. Samozrejme ze ano, ale jak rikam, chci to aspon zkusit tuto fobii aspon zmirnit ![]()
Mám taky strach z výšek, vadí mi i obyčejné mytí oken, třeba i díky tomu doma nemám závěsy a záclony. Vadí mi jejich věšení.
Na hory problém nemám chodit, hřebenovky, přechody, raději jdu pěšky než lanovkou, nemám ráda rozhledny, nejdu na okraj nějakého srázu.
Představ si, že v ten moment mám pocit, že padám dole a nemůžu s tím nic dělat.
Je to opravdu velmi nepříjemné
Letadlo mi nevadí.
Tak do dvou hodin let je cesta po Evropě, dá se naplánovat i jako cesta s přespanim.
@amuuk Mám strach z výšek. První cesta letadlem byl boj a myslela jsem, že tam nenastoupím. Přítel mi pořád něco povídal
Od té doby létám normálně v pohodě a líbí se mi to víc než příteli ![]()
Tři roky zpět jsme byli v Paříži a šla jsem na Eiffelovku. No, dobře jsem se nahoře moc necítila, ale nakonec v pohodě.
Když už někam jedeme nebo jdeme, tak prostě jdu a hotovo. Nebudu to ostatním kazit. Ono je to nakonec vždycky fajn. Akorát teda jednou se s námi sekla lanovka, tak to mi bylo ouvej.🫣
Ale přítel se mi nesměje a nikdy mě nenutí… a já prostě jdu, protože chci trávit tyhle chvíle s nimi.
@amuuk píše: Více
Já bych do letadla taky nevylezla. Prostě fobie. Výsek se taky bojím. Takže ho plně chápu, a nevím, jestli se s tím dá něco dělat. Ono se nedá říct, čeho konkrétně se bojíš, je to prostě pocit.
Mám strach z výšek, uz na 3.šprušli na žebříku se mi dělá zle. Táta pro to neměl pochopení, a schválně mě vystavoval situacím, kde si myslel, že to prostě překonám, že stačí jen chtít. Nepřekonala jsem to, a naopak se ještě více se zasekla. Létání přežiju jen proto, že se nadopuji kinedrylem a ten mě uspí. Na rozhledny a pod. nechodím. Bez strachu z výšek bych se obešla, ale holt je to mou součástí. V partnerské vztahu a aktivitách nás to nijak nelimituje.
Strach z výšek je jedna z nejlépe léčitelných fobií. Dělá se to tak, že se člověk postupně vystavuje těm situacím, ve kterých má strach, a postupně se přesvědčuje, že strach je zbytečný a nic mu nehrozí. Říká se tomu léčba expozicí. Taky se používá virtuální realita. Zkuste si zajít třeba na nějaký letecký simulátor. Ten člověk musí svůj strach překonávat, vystavovat se těm situacím. Strach se pak výrazně zmírní, nebo může i úplně zmizet.
Příspěvek upraven 14.06.26 v 12:16
Já mám také strach z výšek. Na rozhledny nechodím, ke srázům také ne. U srázů mám panickou hrůzu z pádu dolů. Nesnáším, i když k nim chodí manžel s dětmi. Letadlo mi ale nevadí. Rozhledna mi nevadí, když mě vyveze uzavřená lanovka nahoru a mohu být daleko od okraje ![]()
Zakladatelko, nepomohla by příteli nějaká terapie? Ty často pracují s různými fobiemi.
Ja taky vysky nemusim. Z Eifelky se mi tocila hlava jenom koukani ze zemi na ni. Kdyz sedim na stadionu vysoku, nesmim koukat do stropu, toci se mi hlava. Letam uz notmalne, dokonce uz spim, ALE dopracovala jsem se k tomu. Nesnasela jsem vzlitani, a klesani, porad se mi tam toci hlava, ale sedim vzdycky na sedacku u ulicky, u okynka mam klaustrofobii. A fakt uz usnu hned jak dosednu, jsem vzdycky unavena😂 letam teda po Evrope.
To letadlo se da prekonat.
Kr zajímavé, je obavy z výšek nemám konstantní. Někdy ano, někdy ne. ![]()
Navajo nejsem.
Ale zjistil jsem s čím to souvisí. ![]()
@kalamitaa píše: Více
A to máš vyzkoušeno na sobě ![]()
Maximálně se ten dotyčný začne bát víc…
@Menton Na sobě ne. Já žádnými fobiemi netrpím a výšky a adrenalin naopak vyhledávám. Tady jde o to, že ten strach je iracionální, neopodstatněný. Je to v hlavě a je to často naučené. Často tím trpí děti z rodin, kde to mají i rodiče. A dá se to odnaučit nebo aspoň zmírnit.
Tady je třeba popsaný experiment s virtuální realitou. Dosáhlo se zmírnění úzkosti v průměru o 68 procent za dva týdny.
https://www.elektrina.cz/…achu-z-vysky
Příspěvek upraven 14.06.26 v 14:49
Tomu moc nevěřím. Čím víc létám letadlem, tím víc se bojím. Zvládám to, ale nemám to ráda. Pomáhá mi dát si skleničku a trochu otupět smyly.
A že je strach z výšek zbytečný a nic člověku nehrozí, je nesmysl. Hrozí, proto se ten člověk bojí. Hrozí pád dolů. Pravděpodobnost je samozřejmě malá, ale rozhodně to není noc iracionálního.
@Lil Kitkatt píše: Více
Kdyby to nebylo iracionální, tak se ti lidi nebudou bát létat letadlem nebo lézt na rozhlednu, když se současně nebojí sednout do auta. Riziko úrazu nebo smrti v autě je podstatně vyšší než v letadle nebo na rozhledně. Přesto se v autě nebojí a v letadle bojí. Je to jen o pocitu, o strachu, který racionalitu úplně ignoruje. Emoce zkrátka přemůžou rozum. Dá se s tím pracovat.
Příspěvek upraven 14.06.26 v 14:55
Naposledy jsem se zasekla v O2 aréně. Seděli jsme někde uprostred, a měla jsem problém se postavit a pustit lidi, co chtěli projít okolo nás. Mají tam naprosto de. bilní sezení, čím vyšší radu máte, tím je to horší. A není tam zábradlí mezi jednotlivými řadami, takže kupujeme lístky uz jen dolů, max pár prvních řad nahoru.
Přesně, souhlasím, strach z výšek je jako každá jiná specifická fobie a léčba je hlavně KBT (expoziční) + ev. farmaka, ale ta podle mě kvůli izolované fobii, pokud dotyčného přehnaně neomezuje, nejsou asi nutná. Virtuální realita má docela dobré výsledky, byla jsem na přednášce v NÚDZ Klecany o využití VR v léčbě psychických poruch a i nám ukazovali prostředí, kde se konkrétně pracuje s fobií z výšek. Myslím, že i hledali klienty se strachem z výšek do studie využití VR.