Strach,že se to bude opakovat -peníze

Anonymní
25.10.10 09:15

Strach,že se to bude opakovat -peníze

Ahoj, píše raději anonymně, protože se chci spíš vypovídat.
Než jsem začala žít s přítelem a než jsme se vzali, tak jsem si říkala, že neni ten typ, že by jsme měli peněženku práznou, že bysme nevycházeli od výplaty k výplatě.Bohužel suž ukazují takové náznaky, že vycházet nebudem a nebo hodně těžko. Už je na mě protivný, že nemá, když jsem mu včera říkala, že musíme koupit plenky, na nákup jdeme to jo, ale taky se koupí to nejnutnější.Dnes jsem koukala do lednice a tam žádný jogurt nic, už mě to štve.. Prostě začíná hodně šetřit, ale na druhou stranu musím já něco vymýšlet na jídlo. Neni to tak zlé, jak v některých rodinách, to vím, a vím, že ani on neni tak na tom špatně, jak vidím, že někteří manželé se chovají k manželkám, ale kde je problém.
Jako dítě jsem zažila hodně hádky mezi rodiči, peníze. Dostalo se to do takových extrému, že si vyčítali každou 50 kč, dokonce když jezdil táta pro mámu do práce, tak mu to musela platit. Vánoce věčně byly okecávány dopředu, jakože nic se kupovat nebude, že nemám počítat s moc dárky. Ono pravda to byla, ale dnes vím, že raději budu držet pusu, koupím míň a nebo vyvolávat pocit, že to kupuju z donucením a otrávený, takový pocit jsem občas mívala před Vánocemi.ALe nebyly zlé.
Nakonec mamka skončila na pujčkách a už se to vezlo. Někdo říkal, že je hloupá vzít si od těch nebankovních společností, ale když si tak pamatuji, tak prostě asi neměla na výběr. Neříkám, že vina byla její nebo tátova, ale pamatuji si, že prostě nedal, i když měl, řekl, že má svoje, už už dostala a raději se nejedlo. Byl hodně šetřivý- jinak hodný táta, ale pro mámu to bylo peklo neděle na krku a například měl dojet můj přítel :nevim: Na druhou stranu třeba táta dával, ale máma to utratila a mu se zdálo, že utrácí hodně a proto nedal, ale on zase nevěděl co kolik stojí, takže tak dokola..
Moje pocity jsou strašné, vím, že nemůžu být naštvaná na manžela - jsme spolu rok, ale cítím pocit naštvání, že nemá,vím, že se musí šetřit, ale zase se bojím takového toho žebrání a chození, že neni to a ono, aby mi dal. Nejhorší pocity jsou, když se pozve rodina a neni co na stůl a on v klidu, jako chlap, to vidí jinak a já se stydím.Pořád vidím před očima naše, jak máma přišla, že neni to či ono, že se musí nakupovat a můj táta začal hysterčit, že jak je to možné, že on nemá, že se moc utrácí a už byla hádka. Bohužel mám pocit, že to začíná i u nás - jakoby člověk mohl, že nemáme plenky a v lednici nejsou pro malého jogurty…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
25.10.10 09:27

tohle není šetřivost, to je psychické týrání. Někde jsem četla příznaky psychického týrání a toto tam jmenovitě bylo, když je jeden z partnerů na druhém finančně závislý jako právě ženská na mateřské, a ten druhý ho nutí vyjít s penězi, se kterými to reálně nejde.
Ten člověk tím dává najevo svou převahu nad tím druhým. Možná to nedělá vědomě, třeba si fakt myslí, že šetří, ale je to boj o moc, o tom, kdo má navrch.

snažila bych se ho trochu logicky přesvědčit, že takto ne. Můžete sepsat, co se u vás za týden sní, kolik plínek vypotřebuje, zkrátka tzv. spotřební koš, spočítejte, kolik to stojí a uvidíš, zda ti dává adekvátní částku.

Šetřit v rozumných mezích, proč ne, je dobré mít nějakou zálohu na horší časy, na vánoce, aby bylo na dárky nebo třeba si ušetřit na dovolenou, ale nemělo by to být na úkor plnění základních lidských potřeb, jako je třeba jídlo, nebo že má dítě zadek v suchu. Anebo na úkor důstojnosti toho druhého.

edit: to jsem myslela k tomu, co dělal tvůj tatínek mamce. U vás nyní těžko říct, jak to je, zda opravdu nevyjdete. Ten spotřební koš se dá udělat i měsíční, aby tam byly i výdaje za bydlení a zkrátka všechno, co se za jeden měsíc koupí. No a buď ty peníze máte nebo nemáte. Pak je potřeba zauvažovat, jak začít šetřit, dost se dá ušetřit na jídle, na elektřině, na oblečení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
25.10.10 09:32

To je mi líto, ale je lepší udělat takový ten obálkový systém. Já když jsem se vdala, tak jsme měli opravdu hodně málo peněz. dali jsme všechny naše peníze dohromady a rozdělili na celý měsíc a taky jsme si dali kapesné, to jsme ještě neměli děti. Naučilo nás to vycházet a taky nějakou korunku na šetřit, protože jsem se zařizovali. Nejhorší období bylo, když se nám narodila dcera, protože můj muž je projektant a dostal strašněvýhodný projekt, který se ukázal na půl roku bez koruny a navíc nebyl čas dělat něco jiného a já mateřskou cca 3 tisíce. Naštěstí bylo něco našetřené, tak skromě jsme vyšli.Ale na dítěti člověk neušetří a myslím, že na jídle taky ne. Jen tak že se prostě to jídlo bude kupovat levnější. Ale jist se musí. Já nemám ráda takové to moje peníze, tvoje peníze. Kvůli tomu se fakt dost lidí hádá. Jak jsme jednou rodina, tak máme společnou kasu a je to. Rozděluje se z ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
25.10.10 09:35

ahoj,taky jsme byly kolikrád na tom taky stejně.Někteří chlapy jsou fakt nezodpovědní.Můj manžel prohulí 2000 kč měsíčně a taky si nějak neuvědomuje že už máme dvě děti a půjček jak dobrých a že za ty 2000 by jsme mohly jet třeba někde na výlet.Taky si kolikrád musíme ještě pujčit aby měl milostpán co kouřit. :cry: když přijde více šeků navíc.Skoro celá jeho výplata 18000 padne na placení :cry:z ní nám zůstává 2000 a já jsem na mateřské.Neboj,bude líp,to si říkám taky.Aby jsme daly barák do kopy a aby byl k bydlení,tak nám nic ani jiného nezbylo.Ale za 3 roky nám končí 3 půjčky tak zas bude jinak. :dance: Držím ti palečky a vydrž,bude dobře.My se taky kolikrád chytneme skrz peníze ale on je závislák na cigára a co mám dělat když ani nechce přestat hulit.Taky je mě z toho občas na :poblion: Tak se měj pěkně :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
25.10.10 11:01

A co třeba ať jednou nakupuje on,aby si uvědomil co kolik stojí a přehodnotil klik ti má dávat peněz.
Naštěstí,že to u nás takhle není to bych dlouho nevydržela.Když potřebuji peníze řeknu manželovi a ten mi je dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
25.10.10 11:34

Já to vůbec nechápu jak to u vás vlastně funguje. Víš kolik manžel vydělává, víš za co utrácí, víš kolik platíte za nájem, auto jaké prostě máte celkové výdaje? A víte vůbec oba dva, kolik utratíte měsíčně za jídlo, oblečení, dítě?
To jako ty se nestaráš a jen „chceš peníze“? Myslím, že byste si tohle všechno spolu měli probrat, aby ses netrápila a taky by ses měla naučit hospodařit s penězi. Někdo, kdo to umí totiž neškemrá u manžela o každou korunu, ale předem si stanoví částku na domácnost(samosebou adekvátní dle celkových příjmů rodiny), kterou pak dodrží.
Nedávno jsem si koupila v Levných knihách knížku Finance v manželství, stála 19,–Kč, vřele doporučuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.10 13:52

Ahoj zakladatelko,
také raději anonymně :-)
já svému bývalému také věřila, že šetříme na rozestavěný dům, na vybavení, …
já tedy šetřila, nic jsem si nekupovala, on mi zakázal máslo na pečivo, cosladit si čaj nebo kafe, malýmu se nic nekupovalo a když už něco potřeboval, musela mi to koupit ségra nebo mamina a ono se to nějak objevilo samo u nás doma… že to stojí peníze? hlavně že je to zadarmo. na náš život jsem si půjčila na tři měsíce 15 tis., protože už jsme neměli…
až pozdě mi doslo kde vzal na dva notebooky, že chodil raději za slečinkou než za námi. já uvrtaná doma s miminkem, ve vesnici plné důchodců, a on buď u maminky nebo u slečinky.
poslala jsem ho k šípku…
dodnes nemáme vyřešdný majetek, protože mi nechce vrátit ani věci, které byly původně moje, natož se dělit o to, co jsme pořídili společně.
ano bylo to vydírání, trápení a já si to nechala líbit v dobré víře.
pozor na to.
jinak ti přeji, ať to překonáte, ať problémy vyřešíte schůdnou cestou pro vás oba. hlavně si nenechej líbit to, co se ti nelíbí. držím palce

• Citovat
  • Upravit
18305
25.10.10 14:22

Anonymní, nevím kolik tvůj manžel vydělává, ale zkus se někdy zajímat o to, jak se chlapům v letošním roce daří vydělávat peníze. Sice „mezi slušnýma lidma se o penězích nemluví“, ale přesto zkus vyzpovídat některé své mužské známé (pokud takové máš)… Znám případy, kdy chlap je placený měsíčním paušálem (technik u strojírenské nebo stavební firmy…) a má ve smlouvě, že jeho fond přesčasových hodin (neplacených! :cert: ) je 500 hodin ročně. Je to protizákonné, ale pokud ten dotyčný chce mít práci, tak drží hubu a krok. A má třeba o 2000 Kč hrubého měsíčně víc než já. No a já si za stejný čas každý měsíc vydělám po brigádách 4000 až 5000 hrubého navíc. Jen jsem rezignoval na výkon práce, pro kterou mám kvalifikaci. A dělám prostě to co mě uživí - ale je to psychicky náročné, odhodlat se k tomuto kroku… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.10 15:48

Souhlas s Jurou … doba je zlá a bude hůř, achjo - ale hlavu vzhůru!

Bohužel nepopisuješ, jak to u vás chodí s rozhodováním o penězích. Jestli se chceš vyvarovat toho, že budeš muset chodit škemrat a hrozily by hádky, tak se sama angažuj a zajímej se o to, kudy a kolik peníze tečou.
Klidně to manželovi řekni, že se bojíš opakování toho, cos zažívala doma, a chceš to řešit konstruktivně. Stačí ti excel nebo koupit sešit, brát si všude účtenky, pamatovat si, co se kde kupovalo a prostě a jednoduše to zapisovat. Je to fakt účinný - zaprvý se člověk dozví, kolik na co potřebuje a zadruhý je to i výchovný, když člověk na konci měsíce vidí, kolik uteče peněz třeba na nějaký blbosti v součtu (třeba v létě jsem byla schopná na procházkách s kočárem PROZMRZLINOVAT klidně pětikilo za měsíc :oops:)
Příjmy jsou daný. Podle priorit si stanovte, kolik potřebujete pro mimčo (plíny, UM, jogurty, pišingry, zelenina/ovoce, přesnídávky, kaše - nevím, jak máte starý mimčo), kolik se kam posílá na nájmu/hypotéce, další poplatky (pojištění, internet, telefony apod.) a případně spoření. A ten zbytek rozdělte - kolik na vaše jídlo, koníčky, investice atd.
Třeba vím, že mi mimčo projí kolem 70kč za den a s plínama, občasným dokupem oblečení, hračky apod. prostě musíme „rezervovat“ nejmíň 3000kč na mimčo za měsíc. Bydlení a poplatky taky nezkrouhneš. A do toho zbytku se prostě musíme vejít - třeba si ty prachy rozděl do 4 obálek na tejdny a prostě nepřekroč.
Tím uvidíš, kolik ještě můžeš požadovat a eliminuješ riziko, že přijdeš za mužem a on bude naštvanej, protože už nebude mít.
Vím, že je těžký NĚKDE ušetřit, protože jíst se musí a nic není zadarmo. Taky nejsme utráciví, nemáme nákladný koníčky, nechodíme se draze bavit, neujíždíme na kouření, pití, časácích, kinech apod., a přesto vycházíme jen s odřenýma ušima a musela jsem začít hodně zvažovat, co je nutný koupit a co ještě vydrží.

Jestli nechceš zažít znovu to co doma, tak nečekej až to přijde, ale hned s tím zkus bojovat dopředu. Nejlepší obrana je útok, takže ber ministerstvo financí útokem a aktivně se podílej. Jiná rada na to asi není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
25.10.10 16:01

Matko představená, dovolil bych si mírný optimismus - v zimě a na jaře může být i výrazně líp. Ale asi jen ve velkých městech. Nabídky práce se začínají rojit.
Bohužel velká část českých šéfů si myslí, že krize bude navěky. Chlap živící rodinu by měl takovému šéfovi zamávat z hodně velké dálky - bohužel ne každý k tomu najde odvahu.
Jinak co se týká zbytečného utrácení - moje velká závislost je rozpustné kafe… Klasická instant černá káva je docelá drahá, tak jsem si našel náhradu - MONTE SANTOS z LIDLU, 10 pytlíčků 3v1 za 20Kč… Když si na noční uvařím tři kafe, tak mě to vyjde na 6 korun. I tak se dá šetřit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.10 17:06

Já vám do toho nechci moc mluvit, ale najdou se takoví „frajeři“ co schválně neřeknou, kolik vydělávají (a ne zrovna minimální mzdu) a stejně to neřeknou. ze mě pomalu serval posklední kaťata, jen aby měl na Počítač a kamarády a já mu v záplavě účtenek věřila, jaký máme „drahý“ život doma - bez přátel, kina, ap. on si po práci kamarády neodepřel, auto mi nepůjčil a sám si žil na vysoké noze. že má doma ženu s miminkem a že ona taky potřebuje jíst? co je mu do toho? vždyť přinesl rohlíky, co chci víc? taky jsem se zajímala ap, když tohle na něho vyplulo, řekl mi že mě tak chtěl vypudit z domu …
lidi jsou různí
zakladatelce přeji, ať to zmákne.

• Citovat
  • Upravit
etatinek
25.10.10 17:43
Anonymní píše:
Já vám do toho nechci moc mluvit, ale najdou se takoví „frajeři“ co schválně neřeknou, kolik vydělávají (a ne zrovna minimální mzdu) a stejně to neřeknou. ze mě pomalu serval posklední kaťata, jen aby měl na Počítač a kamarády a já mu v záplavě účtenek věřila, jaký máme „drahý“ život doma - bez přátel, kina, ap. on si po práci kamarády neodepřel, auto mi nepůjčil a sám si žil na vysoké noze. že má doma ženu s miminkem a že ona taky potřebuje jíst? co je mu do toho? vždyť přinesl rohlíky, co chci víc? taky jsem se zajímala ap, když tohle na něho vyplulo, řekl mi že mě tak chtěl vypudit z domu …
lidi jsou různí
zakladatelce přeji, ať to zmákne.

Je mi z toho tvého příběhu docela smutno, člověk si říká jak můžou být někteří chlapi takový, s prominutím, svině… :zed: :zed: Ach jo, až se stydím, že se řadím do stéjné skupiny pohlaví jako on… :cry: :cry:

• Citovat
  • Upravit
18305
25.10.10 18:21

Anonymní, taky mně ten tvá story s chlapem zaráží, podobně jako etatínka… Ale stačí si uvědomit, že jsou různí chlapi, podobně jako jsou různé ženské. Když budeš delší dobu hledat, určitě najdeš - a budeš spokojená: jen to chce nehledat na jednom místě a v jediné společenské skupině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.10.10 13:46

Je to vůbec zvláštní(pro mě),že lidé,kteří spolu žijí,mají děti neví,kolik který z nich vydělává.Netvrdím,že musí chlap po výplatě udělat stojku,ale zabespečit rodinu v rámci možnosti by měl.Jsou ale i takové ženy,které kdyby měli např.50000 na měsíc,budou plakat,že nevyjdou.
Zakladatelko,neznám tebe ani tvou mámu,ale umíte hospodařit?Dokážete rozpoznat co je nutné a důležité a co ne?
Mám sestru,která když jde něco koupit,tak nehledí na cenu atd. prostě řekne,že to potřebuje nebo chce a hotovo.Já projedu všechny možný letáky a pak ještě přemýšlím,jestli to mět musím,nebo se obejdu.
Byly doby,kdy jsem musela obrátit každou korunu.
Osvědčil se obálkový systém,měli jsme i obálku na CIGÁRA,bohužel nezbytnost.
Dostala jsem výplatu,rozdělila na nutné výdaje a zbytek byl na jídlo,drogerii atd.Dokonce jsem měla vypočítanou denní částku,kterou můžu utrati.A šlo to.Hlady jsme neumřeli,nahatí nechodili a ještě pomalounku opravovali barák.Všechno jde,jen si musí člověk udělat nějaký řád a hlavně ho dodržovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.10.10 15:39

Hospodařit umím, umím vyjít i s málem. má nejvyšší výplat byla 15 tis. hrubého. a teď dávky při mateřský. omezil nám jídlo na rohlíky a hořký čaj, jeden druh sušenek. na co kupovat mimču oblečení, když je vidět, že se postarají jiní?
po soudech vím, že mu zbývalo téměř 20 tis. čistého (voják z povolání).
sám si pořídil dva počítače, neomezil se v ničem, ale to už jsem psala…

PS: jsem ráda, že údajně existují správní chlapy až ho najdu, dám si na spoustu věcí bacha.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky