Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@maminka159 píše:
S těma nehtama u nás byl donedávna taky ještě velký boj. Bohužel se mu udělala záděra a to velmi ošklivá (uloupnul si nehet), měl úplně rudej celej palec, byli jsme s tím na chirurgii, muselo ho to bolet teda pořádně
… dost dlouho si to pamatoval a hlásil bebí, i když už tam nic neměl a měl to krásně zahojené. Od té doby říkám, že musíme ostříhat nehtíčky, aby zase neměl bebí a on už mi sám hlásí, kterej chce ještě přistřihnout. Bohužel má nepříjemný zlozvyk, kdy ty nehty loupe jeden o druhý, brrr… a zalamuje si je tím… jediný, jak se tomu dá jakž takž zabránit, je, že mu ty nehty stříhám co nejčastěji a co nejkratší. Sám si o to už přijde říct, když se mu zdají dlouhé.
No úplně mi to připomíná mou dceru - ta si je také loupe - vždy večer před spaním. Také mi z toho běhá mráz po zádech. Stříhat většinou není už co, už bývá vše oloupané do krátka.
@maminka159 píše:
S těma nehtama u nás byl donedávna taky ještě velký boj. Bohužel se mu udělala záděra a to velmi ošklivá (uloupnul si nehet), měl úplně rudej celej palec, byli jsme s tím na chirurgii, muselo ho to bolet teda pořádně
… dost dlouho si to pamatoval a hlásil bebí, i když už tam nic neměl a měl to krásně zahojené. Od té doby říkám, že musíme ostříhat nehtíčky, aby zase neměl bebí a on už mi sám hlásí, kterej chce ještě přistřihnout. Bohužel má nepříjemný zlozvyk, kdy ty nehty loupe jeden o druhý, brrr… a zalamuje si je tím… jediný, jak se tomu dá jakž takž zabránit, je, že mu ty nehty stříhám co nejčastěji a co nejkratší. Sám si o to už přijde říct, když se mu zdají dlouhé.
stejný je to i u nás. Snad nejhorší je, že si loupe nehty i na nohou
Zatím jsem nepřišla na nic, co by ho přesvědčilo, aby to nedělal. Nezabralo ani to, když si ho do krve zatrhl. Když už to má fakt hnusný, tak postraším doktorem, ale to má efekt na pár hodin. A pak to jede na novo ![]()
@maminka159 píše:
Jo, taky to dělá před spaním a usne u toho. Dřív mě štípal do ruky, štvalo mě to, ale věděla jsem, že brzo usne, tak jsem ho i nechávala, pokud to nepřeháněl. Jenže pak vymyslel tohle a asi je to lepší. Tak děsnou záděru měl jen jednou. Menší má každou chvíli. Ale už máme zásoby mastiček a hlavně to hlídám, jakmile lehce začervená, už fofrem mažu.
Nestraším, ovšem babička to obstará za mě, staršímu furt hustí do hlavy, jak jsou v každý trávě klíšťata, a jak by byl moooc nemocnej, takže kluk pomalu nechce na hřišti šlápnout na trávu
![]()
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě citlivější téma, i když někomu to může připadat směšné.
Zajímalo by mě jaký máte názor na strašení dětí. Myslím čerti, různý strašidla a podobně. Byla jsem dnes na dětském hřišti a tam jedna maminka strašila asi 2 letého chlapečka mouchama. Vím že je to blbost, ale chlapeček uviděl mouchu jak mu proletěla kolem obličeje a on z toho chudák měl histerickej záchvat že se bojí, že mu moucha ublíží. Až mi ho bylo líto.
Nestraším, proboha, proč bych to dělala?
![]()
Chudák dítě ![]()
Nikdy ji ničím strašit nebudu, nebude se bát ani čertů, ničeho. ![]()
@zvědavá borůvka píše:
Nestraším, proboha, proč bych to dělala?![]()
Chudák dítě
Nikdy ji ničím strašit nebudu, nebude se bát ani čertů, ničeho.
to jsi dost naivní
Jednou nás v autě chytil fakt hnusný slejvák s kroupama. A od tý doby kluk nesnáší hnusný počasí, bojí se větru, bouřky,… Teď na dovolený se bál v moři vln. A to jsme ho tím nikdy nestrašili.
@lucenka píše:
to jsi dost naivníJednou nás v autě chytil fakt hnusný slejvák s kroupama. A od tý doby kluk nesnáší hnusný počasí, bojí se větru, bouřky,… Teď na dovolený se bál v moři vln. A to jsme ho tím nikdy nestrašili.
Měla jsem na mysli, že v ní nebudu cíleně vyvolávat strach z něčeho např. z čertů.
To, že se dítě samo od sebe bude bát třeba bouřky nebo tmy, je věc jiná.
My jako rodiče jsme tu od toho, abychom dali dítěti pocit bezpečí.
Ja nedavno nemohla deti dostat z lesa. Na logicke argumenty, proc tam nebude nejlepsi zustat po setmeni nereagovaly, tak jsem jim vymyslela takovou basnicku… Do hodiny jsme byli z lesa venku. ![]()
@terinka4444 píše:
Co jsem v pěti letech ale řekla a v pravidelných intervalech opakuju je, že nikdy za žádných okolností se nikam nechodí s cizím člověkem, že ať bude říkat ten člověk cokoliv, a to včetně toho, že maminka je v nemocnici a on ji za mnou odvede, že je to všechno lež, že jí ten člověk chce chytit, zavřít si jí doma a týrat a týrat. Že neexistujenikdy žádná situace, kdy bychom pro ni poslali kohokoliv jiného, než přímou rodinu, doslovně má vyjmenováno. Že každý jiný jí chce ublížit a podrobně jí líčím, jak moc jí chce ublížit.
Tý jo, to jsi celkem drsná. No, dokážu si představit situace, kdy je potřeba důvěřovat někomu cizímu. Člověk nikdy neví, co se mu kde může stát. Ale učím hledat a poznat pana policajta nebo směrovat na ženský s kočárky a malými dětmi.
Jinak k tématu, taky nestraším nikdy ničím. Vysvětluju, že strašidla apod. si lidé vymysleli, vybájili apod. Mám své chyby, nejsem dokonalá matka, ale s čistým svědomím můžu odpřisáhnout, že svým dětem nikdy nelžu a nevěším bulíky na nos (jediná výjimka je Ježíšek a snad se na mně jednou nebudou zlobit
) Takže je nestraším a nevyhrožuju žádnýma kravinama. A oni moc dobře vědí, že když řeknu, že jakmile to nebude uklizené, poletí to do koše, tak to fakt poletí. ![]()
Toho 17letýho straším, že změním heslo na wifině, a toho se teda bojí jak čert kříže, pak ještě straším, že mu dám do pokoje na hodinu ségru, to taky zabírá a rychleji uklízí, ale tu malou nestraším.
To je zase poctenicko, vsichni si nesete takove nasledky ze straseni, az si rikam, jak je to jen mozne, ze me straseni nijak nepoznamenalo… ta moucha u zakladatelky mi prijde jako bl.bost sama o sobe, co z toho budu mit, kdyz se dite bude bat neskodne mouchy. Osobne nic takoveho nechci praktikovat, ale ze byste musely kamenovat kvuli nejakymu carodejovi pri strihani nehtu, co treba rovnou zavolat socialku?
Jooo, dite strasim, ze ma stesti, ze uz ma rok, neb bych ji nekdy odnesla do babyboxu, no jeste mi nerozumi a fakt nemam ani trochu vycitku z toho, ze jsem synovci rekla, ze jestli bude dal rozbijet svoje hracky, odnesu je za dvere a tam si je v noci vezme skritek, ktery je da hodnym detem…
Ja se snazim deti nestrasit, ale ted jsme byli v Pernikove chaloupce u Pardubic a meli tma peklo a tam se bala tak, ze ani nechtela na skluzavku. Ale kdyz jsme vylezli ven, tak nevypadala traumatizovane.
@terinka4444 píše:
Nestraším, nikdy. Dokonce chytám pavouky do ruky![]()
a ukazuju, že jsou to malá zvířátka a nicnedělají, že sousedovic kluk hysterčí zbytečně, protože jsou to milá maličká zvířátka. Strašidlama vůbec, už takmají tu svou fantazii natolik bujnou, že není potřeba přiživovat jejich strach.Co jsem v pěti letech ale řekla a v pravidelných intervalech opakuju je, že nikdy za žádných okolností se nikam nechodí s cizím člověkem, že ať bude říkat ten člověk cokoliv, a to včetně toho, že maminka je v nemocnici a on ji za mnou odvede, že je to všechno lež, že jí ten člověk chce chytit, zavřít si jí doma a týrat a týrat. Že neexistujenikdy žádná situace, kdy bychom pro ni poslali kohokoliv jiného, než přímou rodinu, doslovně má vyjmenováno. Že každý jiný jí chce ublížit a podrobně jí líčím, jak moc jí chce ublížit.
S tema pavoukama ses dobra, ja se jich stitim a manzel do me huci, ze se mam premoct, abych neprenasela strach an deti. Ale ted jsme byli na vylete a decka amaradu tam chytaly brouky do ruky, tak jsem byla rada, ze dera videla, ze se jich nemusi bat. ![]()
Pri cteni druheho odstavce jsem si vzpomnela, ze nekolikrat se mi stalo, ze jsme sli ve meste a starsi dcera se zasekla, tak na ni volam a cekam a nejaka „dobra duse“ prijde a rekne" Ty nechces jit s maminkou, tak pojd ja si te vezmu domu", nebo ji vezme za ruku a jde s ni ze schodu, pod kteryma cekam. I kdyz dcera samozrejme chodi uplne sama. ![]()
Potrebovala bych ty lidi nejak trefne odpalkovat. Urazit je az tak nechci, ale neprijde mi to jako vhodne chovani k cizim detem, v dnesni dobe. ![]()
Ale a ych nepletla 2 temata dohromady, tak jsem zalozila jinou diskusi
@maminka159 S Mikulášem to děláme stejně
, ještě tam chvíli nechám čoudit svíčku, ať tam je pěkně „pekelná vůně“ ![]()
A třeba s ježíškem… S vodníkama, vílama, skřítkama - Kdo na ně věří, pro toho jsou. Kdo nevěří, nejsou.
Kdo věří na ježíška, tomu určitě donese nějaký dárek. Ale i my můžeme tajně koupit pro někoho dárek a dát ho pod stromek jako překvapení a hrát hru „na ježíška“.
@terinka4444 a nemas strach, ze z ditete budes mit jedince s fobii z cizich lidi?
Já poslední doubou straším dceru doktorem. Po Vánocích jsme skončili se střevníma potížema v nemocnici (všechno olizuje). Když má zase něco v puse, olizuje zábradlí apod. nebo vidím venku, že si hodlá dát kámen do pusy nebo cokoli co najde, tak jí říkám, ať to zahodí nebo zase budeme muset bydlet u pana doktora. ![]()