Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Inam Ale to není strašení
To je varování před možným skutečným následkem…
Protože do té nemocnice fakt můžete znova.
Zatímco ten čert… opravdu nikdy nikoho neodnese. ![]()
Děkuju za příspěvky a za klidnou diskusi( to je tady relativně vzácnost)
To stěma mouchama jsem skutečně dnes na vlastní oči viděla. Přišlo mi to až ujetý, nebo jak to nazvat. já prcka nestraším, už tak bojuju s tím, že se bojí vysavače, mixéru, a vlastně čehokoliv hlučnějšího. Netuším proč. Když vysávám, snažím se ho zapojit. Chvilku ječí, pak vysává sám a při dalším vysávání se to opakuje. Nikdy ho tím nikdo nestrašil. Už si někdy říkám, jestli s ním nezajít na ušní, jestli je to normální.
@Anonymní píše:
Děkuju za příspěvky a za klidnou diskusi( to je tady relativně vzácnost)To stěma mouchama jsem skutečně dnes na vlastní oči viděla. Přišlo mi to až ujetý, nebo jak to nazvat. já prcka nestraším, už tak bojuju s tím, že se bojí vysavače, mixéru, a vlastně čehokoliv hlučnějšího. Netuším proč. Když vysávám, snažím se ho zapojit. Chvilku ječí, pak vysává sám a při dalším vysávání se to opakuje. Nikdy ho tím nikdo nestrašil. Už si někdy říkám, jestli s ním nezajít na ušní, jestli je to normální.
Z toho vyroste, naše nejstarší holka to dělala taky.
@lekarnicka28 píše:
Tý jo, to jsi celkem drsná. No, dokážu si představit situace, kdy je potřeba důvěřovat někomu cizímu. Člověk nikdy neví, co se mu kde může stát. Ale učím hledat a poznat pana policajta nebo směrovat na ženský s kočárky a malými dětmi.Jinak k tématu, taky nestraším nikdy ničím. Vysvětluju, že strašidla apod. si lidé vymysleli, vybájili apod. Mám své chyby, nejsem dokonalá matka, ale s čistým svědomím můžu odpřisáhnout, že svým dětem nikdy nelžu a nevěším bulíky na nos (jediná výjimka je Ježíšek a snad se na mně jednou nebudou zlobit) Takže je nestraším a nevyhrožuju žádnýma kravinama. A oni moc dobře vědí, že když řeknu, že jakmile to nebude uklizené, poletí to do koše, tak to fakt poletí.
@Camael píše:
Toho 17letýho straším, že změním heslo na wifině, a toho se teda bojí jak čert kříže, pak ještě straším, že mu dám do pokoje na hodinu ségru, to taky zabírá a rychleji uklízí, ale tu malou nestraším.
Haháá, to je dobrý ![]()
Nestraším doopravdy, někdy si hrajem na strašidlo (to mají holky z Matýska a Jáji), jedna z nás si vezme plínu přes hlavu a zbytek se utíká schovat, ale to je jen jako legrace. Jinak nestraším, máme normálně Ježíška, Mikuláše (čertem nevyhrožuju), zajíčka na velikonoce, ale to jsou taková ta pozitivní strašidla. Když děti zlobí, upozorním, že ze zadku mají snadný cíl pro mojí ruku a ono to zatím stačí ![]()
Jako vidím smysl třeba v tom, že teta mi kdysi říkala, že za postelí mají zlýho čerta, protože tam ve skutečnosti byla zásuvka a já tam pořád hrabala. takhle se to vyřešilo. Ale abych dětem tvrdila, že když budou zlobit, že si je někdo odnese nebo je dám jiný mamince, to je pro mě neskutečně hnusný citový vydírání.
@terinka4444 jojo, jako malou mě máma nabiflovala větu Nechte mě, nebo zavolám policii!
Kdyby mě někdo někam tahal..Naštěstí jsem to nikdy nepotřebovala.
@zuzouš píše:Jako vidím smysl třeba v tom, že teta mi kdysi říkala, že za postelí mají zlýho čerta, protože tam ve skutečnosti byla zásuvka a já tam pořád hrabala. takhle se to vyřešilo.
To je jak ten drsnej fór:
Pokud žiješ v paneláku a serou tě sousedovic děti, řekni jim přes zeď, že jsi skřítek který žije v zásuvce, a že papáš hřebíky.
@Virginian píše:
To je jak ten drsnej fór:Pokud žiješ v paneláku a serou tě sousedovic děti, řekni jim přes zeď, že jsi skřítek který žije v zásuvce, a že papáš hřebíky.
Nestraším, přijde mi to vůči dětem hnusný. Čerty jsem odtajnila ve 4 letech, ale chvíli si ještě nebala jistá. Přestože i širší rodina má podobný přístup. Dcera jednu dobu intenzivně strašidlama žila a dávali jí pěkně zabrat. Pokud je barvitě poopisuje, nijak nezpochybňujeme, že je vidí a snažíme se jí pomoc. A po volbách se mě přišla zeptat, co že je zač ten komouš, že to bude asi extra strašidlo. Tak to jsem se zapotila při vysvětlování.
@Anonymní píše:
Děkuju za příspěvky a za klidnou diskusi( to je tady relativně vzácnost)To stěma mouchama jsem skutečně dnes na vlastní oči viděla. Přišlo mi to až ujetý, nebo jak to nazvat. já prcka nestraším, už tak bojuju s tím, že se bojí vysavače, mixéru, a vlastně čehokoliv hlučnějšího. Netuším proč. Když vysávám, snažím se ho zapojit. Chvilku ječí, pak vysává sám a při dalším vysávání se to opakuje. Nikdy ho tím nikdo nestrašil. Už si někdy říkám, jestli s ním nezajít na ušní, jestli je to normální.
s tím hlukem, to přejde věkem, to bylo to samý u nás. Mixér nesnáší do dnes, radši se jde zavřít do pokoje a pak pro ni dojdu.
@terinka4444 Tý jo, tak to chápu..tohle člověku stačí vidět 1× a bude to mít do konce života před očima.. To má pak hrůzu u vlastních dětí.. No možná taky přitvrdím ![]()
@slavuska1 píše:
Nestraším, ovšem babička to obstará za mě, staršímu furt hustí do hlavy, jak jsou v každý trávě klíšťata, a jak by byl moooc nemocnej, takže kluk pomalu nechce na hřišti šlápnout na trávu![]()
já jsem si malou naučila, že do trávy se našlape, protože tam je bobeček od pejska.
Jednou našlápla a fakt mi to stačilo. Tudiž když jdeme na hřiště, tak ho vždy projdeme, zkontrolujeme, sama zjistí, že je vše v pořádku a jde si hrát. ![]()
@Lussye bobeček
u nás malá řve: Fujví, to je její slovo, dívej še, hoňo ![]()
Nestraším. Jen v nebezpečných situacích - Nechoď do silnice, budeš mít bebí. Atd.
Jediné, čím ho tak straším je, když doma moc zlobí, že se pan soused bude zlobit. ![]()
@terinka4444 píše:
@Lussye bobečeku nás malá řve: Fujví, to je její slovo, dívej še, hoňo
No a když ho tam najde tak vola: hele mámo, bobecek od pejska
ona je hrozně čistotná, bojí se, že si zmaže botičky, takže nešlape ani do bláta, a louží(pokud nemá holinky…u těch ví, že může.)
jinak vyprávíme, o čertech že bydlí v pekle a číhají na zlobivé děti. Bubák říká arabkám
(pořád né pochopit, že to není bubák, že je to paní a má takové šaty), pak taky hodně fousatým chlapům.
Ježíšek sedí na mráčku a kouká, pokud zlobí dostane černý puntík a nedostane za to dárek.
Děti si ten strach podle mě vytvoří samy, svět je pro ně hrozně velký a neznámý.
Malá spí od 10měsíců sama v pokojíku a nemám potřebu aby se bála.