Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My to měli taky, ale bylo to jenom období. CCa měsíc a pak se to zase ustálilo
Plakat jsem nechávala jenom chvilku. Pak Kája vyskočila z postýlky a teď nás má k dispozci dle libosti. A chodí spát cca kolem osmé.
No já nevím, ale není nic horšího než blbý zvyk a usínání u televize nic moc… Napadají mě tři scénáře:
1. Mimi je už přetažené, když ho dáváte spát. Tak zkusit dát dřív.
2. Opravdu se mu spát v 8 nechce (kamarádka má taky nespavku, co chodí spát od nepaměti nejdřív po deváté). Tak prostě ukládejte později.
3. Nechce být při usínání sám. Já tedy s dětmi zůstávám do usnutí, resp. u starší to bylo do cca 3 let, mladšímu je teď rok. Někdy je to na palici, ale většinou v pohodě.
Jak začal stát tak byl konec s postýlkou, zhruba tak od prosince. Spal tedy po marných pokusech s námi, vpodstatě to vydrželo do prázdnin, jenom jak se podíval na postýlku tak hysterák a už se drápal pryč a opravdu není problém z postýlky přelézt
udělali mě to obě děti.
Takže jsme před měsícem z postýlky udělali postel-rozebrali bočnici. Malýho to velice zaujalo a po pár dnech-protestů a zároveň zvědavosti, se do postýlky těší a sám je spokojenej večer a říká hají. Když usne, tak postýlku přirazím k posteli. Někdy vydrží do rána spinkat v postýlce, jindy se uprostřed noci přestěhuje k nám. Asi dle potřeby blízkosti. Ale většinou to je k ránu. ALe hurá že spinká už ve svým - a vůbec to nebolelo, přechod byl krásně plynulý, bez vyřvávání. Ale také ukládáme až dýl, tak kolem 22h. Když je unaven tak i dřív, ale většinou takto.
@Káka74 píše:
No já nevím, ale není nic horšího než blbý zvyk a usínání u televize nic moc… Napadají mě tři scénáře:
1. Mimi je už přetažené, když ho dáváte spát. Tak zkusit dát dřív.
2. Opravdu se mu spát v 8 nechce (kamarádka má taky nespavku, co chodí spát od nepaměti nejdřív po deváté). Tak prostě ukládejte později.
3. Nechce být při usínání sám. Já tedy s dětmi zůstávám do usnutí, resp. u starší to bylo do cca 3 let, mladšímu je teď rok. Někdy je to na palici, ale většinou v pohodě.
mimi dávám unavené nepřetažené, ale spánku se doslova brání. zkusili jsme dřív i později. sám u usínání není. když je tak je to stejný pláč. on prostě nechce spát. nechce postýlku a nechce usnout ani s námi, do poslední chvíli se drží na nohou a buď usne u prsa (i u kojení se snaží stát
) nebo když ho držíme na zádíčkách tak chvíli křik a někdy s plínou v puse usne, ale to málokdy.
@Saroya píše:
mimi dávám unavené nepřetažené, ale spánku se doslova brání. zkusili jsme dřív i později. sám u usínání není. když je tak je to stejný pláč. on prostě nechce spát. nechce postýlku a nechce usnout ani s námi, do poslední chvíli se drží na nohou a buď usne u prsa (i u kojení se snaží stát) nebo když ho držíme na zádíčkách tak chvíli křik a někdy s plínou v puse usne, ale to málokdy.
no u nás bylo asi něco podobnýho. A srovnalo se opravdu až teď, stejně usíná téměř vždy u prsa, ale už dokáže spát v postýlce. A když protestuje, tak jsme i zkusili převézt postýlku do obýváku, že usne jako u nás, a tam už nezdrhá a usne, a pak ho převezu zpátky.
Přeji pevné nervy.
Holky moc dík za rady… nevím čím to může být…možná fakt nechce být sama…
Máme to koupání - kaše - a spánek ![]()
No u nás se právě přesně tohle děje, když je přetažený. Vůbec nevypadá unaveně, naopak je v takovém podivně hyperaktivním stavu a musím ho „přeprat“. Ale jakmile ho přeperu, do pár sekund usne.
@Káka74 no jak jsem psala, nedaří se to vždy, v poslední době držet ho pomáhá míň a mín
@Saroya Blbý je, jestli to máte pořád. Tím, že u nás to je občasná záležitost, tak si můžu dovolit dát si ho do postele a ležet s ním bez toho, aby to pak vyžadoval. Děti taky mají různá období - někdy usínají pět minut, pak zas hodina skoro nestačí. Ale zatím si vždycky vystačili se mnou nebo manžou a jejich nebo naší postelí. Já bych tedy u televize usínat nenechávala, není to fakt zdravé, takže bych se bála, aby si na to nenavykly. Ale je fakt, že dětem se to prostě střídá a nemusí to vůbec znamenat doživotní návyk na usínání u telky. A mě se to mluví…
No tak my telku nemáme, tak to neřeším
každopádně dneska zase plakal, ale vytáhla jsem ho a pochovala, usnul mi na klíně, včera to samé. něco se každopádně začíná měnit, tak uvidíme.
@Saroya Tak jestli potřebuje chovat, asi bych chovala. A vždycky jednou za čas bych zkusila, jestli to jde i bez toho. Nicméně i tady je riziko, že budeš chovat i 10kg mímo…
@Káka74 píše:
@Saroya Tak jestli potřebuje chovat, asi bych chovala. A vždycky jednou za čas bych zkusila, jestli to jde i bez toho. Nicméně i tady je riziko, že budeš chovat i 10kg mímo…
on nikdy nechtěl chovat, ale zřejmě separační úzkost nastupuje. když sedím a položím ho na sebe, tak je to v pohodě. každopádně on už teď má 9,5kg ![]()